Mi a különbség egy introvertált és egy szociálisan szorongó, gátlásos ember között?

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:introvertált = Imád egyedül lenni, sőt szüksége van rá, hogy töltődni tudjon. El tud lenni szociális keretek között is, kedvelheti is a jó és mély, tartalmas vagy szórakoztató beszélgetéseket, de a szociális interakció még ennek ellenére is meríti.
szociálisan szorongó = Kényelmetlenül és kellemetlenül érzi magát az emberek között, vágyik a társaságra de szorong benne, sőt sokszor eszköztelen is, mert szociálisan alulképzett, nem tud értelmesen és jól megnyilvánulni.

válasza:

válasza:

válasza:Hogy valaki introvertált, abból még semmiféle szociális defekt nem következik. Az egészségesen fejlődött introvertált nem gátlásos, nem utálja a nagyobb társaságot (bár nem kimondottan a lételeme), nem akar mindig csak otthon lenni, igényli és ápolja a kapcsolatokat, normálisan tudja kezelni az idegeneket, tud ismerkedni is, stb., tehát a normális introvertált egy teljesen normális ember, és minden embernek nagyságrendileg a fele introvertált. Aki csak introvertált, azt gyakran nem is szokták annak tartani, mert "nem elég introvertált".
A köztudatban az "introvertált" egy buta ernyőfogalom mindenféle befordult, szorongó, rosszul szocializált, csalódott, stb. emberre, aki egyébként extravertált is lehet. Egyesek itt majdhogynem a skizoid személyiségzavart szokták körülírni "introvertált" címén.
Az introvertált/extravertált egyébként nem csak (illetve alapvetően nem) szociális attitűdöt jelentenek, hanem a személyiség egész alapirányultságát (kifelé vagy befelé), amit a valóságban nem olyan könnyű azonosítani. Aki ezt az egész koncepciót kitalálta (C.G. Jung a Lélektani típusok c. munkájában), ő is azt mondta, hogy ezt a két alaptípust egyáltalán nem ilyen szekértáborokként kell elképzelni, akik egymásnak ufók lennének.
Ennek a meg nem értéséből következnek olyan agyszülemények, mint az "ambivertált", vagy hogy változhatna az élet során. Nem, csak sokszor ennyire nem egyértelmű, hogy valaki melyik alaptípus a kettőből.
Kapcsolódó kérdések:
Felénk csendes, zárkózott vagyok bemutatkozás,interjúnál- mondták is hogy látják izgulok, csendesebb vagyok.
Mindegy, hogy ők mennek rokon látogatóba, vagy hozzánk jönnek, minimum 6-8 órával kell számolni. Esetenként több. Igazából csak azért lesz vége, mert lemegy a nap, de a múltkor már felajánlották nagynénéméknek, hogy aludjanak itt. Nyilván akkor még többet lehet...
Mindig is introvertált személyiség voltam, és szükségem van egyedüllétre, hogy visszatöltődjenek az energiáim, és igazán jól tudjam magamat érezni utána emberek között. Az utóbbi időben viszont észrevettem, hogy valahogy nem tudom rendesen kihasználni az én-időmet,...
önkénteskedik, nagyobb társaságokba jár, társasozni meg hasonlók, bulizni jár, csoportos kirándulásokra stb
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!