Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi a különbség egy introvertál...

Mi a különbség egy introvertált és egy szociálisan szorongó, gátlásos ember között?

Figyelt kérdés

márc. 21. 10:28
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Aki szociálisan szorongó, az fél az emberi kapcsolatoktól, az introvertált csak simán nem érdekli.
márc. 21. 10:35
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az introvertált nem szorong, hacsak nem egyszerre introvertált ÉS szociálisan szorongó, gátlásos🤷‍♀️
márc. 21. 10:44
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
2-es vagyok, extrovertáltak is lehetnek szociálisan szorongók, szerintem amúgy egy rakás szocfób tévesen aposztrofálja magát introvertáltnak a szociális szorongása miatt. Amikor ilyeneket olvasok, hogy ők akarnak menni bulizni, agyba-főbe akarnának csajozni, pasizni, nem tudnak mit kezdeni magukkal, olyan magányosak, de nem mernek ismerkedni, félnek az emberektől, de nincs semmi hobbijuk és csak unatkoznak otthon, na azok tuti nem introvertáltak alapból.
márc. 21. 10:46
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

introvertált = Imád egyedül lenni, sőt szüksége van rá, hogy töltődni tudjon. El tud lenni szociális keretek között is, kedvelheti is a jó és mély, tartalmas vagy szórakoztató beszélgetéseket, de a szociális interakció még ennek ellenére is meríti.

szociálisan szorongó = Kényelmetlenül és kellemetlenül érzi magát az emberek között, vágyik a társaságra de szorong benne, sőt sokszor eszköztelen is, mert szociálisan alulképzett, nem tud értelmesen és jól megnyilvánulni.

márc. 21. 10:51
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Még talán annyit hozzátennék a 4-es kommentemhez, hogy a két metszet néha egybeeséseket mutathat, de inkább manapság pont az szokott a probléma lenni, hogy összekeverik a kettőt. Rengeteg szociálisan gátlásos ember mutogat magára hogy ő introvertált, holott nem az, mert ahogy a 3-as is mondja - és ezt én is nagyon sokszor láttam másokon - nagyon is vágyna a társaságra, és frusztrált, megkeseredett lesz a hiányában, meg végtelenül irigy. Na ők többnyire nem introvertáltak, csak azt mondják magukról. A valódi introvertáltakat meg ott értik félre, hogy mondjuk nem akar elmenni egy aktuális buliba mert nincs kedve, és akkor kibeszélik hogy milyen antiszoc, vagy biztos fél, szorong a társaságban. Közben csak épp így döntött hogy nem, mert le van merülve, vagy nincs kedve. De ha ment volna, jól el lett volna köztük, mondjuk egy másik napon.
márc. 21. 10:54
 6/7 anonim ***** válasza:
42%
Manapság az összes paranoid rettegő introvertáltnak hazudja magát, mert azzal nem lehet mit kezdeni, ellentétben a saját agybajukkal, amit nem hajlandóak tudomásul venni és kezeltetni. De hát ugye utóbbihoz a nulladik lépés lenne, hogy felfogják, hogy nem az egész világgal van baj és ők a hópihék.
márc. 21. 22:36
 7/7 Phoney ***** válasza:
100%

Hogy valaki introvertált, abból még semmiféle szociális defekt nem következik. Az egészségesen fejlődött introvertált nem gátlásos, nem utálja a nagyobb társaságot (bár nem kimondottan a lételeme), nem akar mindig csak otthon lenni, igényli és ápolja a kapcsolatokat, normálisan tudja kezelni az idegeneket, tud ismerkedni is, stb., tehát a normális introvertált egy teljesen normális ember, és minden embernek nagyságrendileg a fele introvertált. Aki csak introvertált, azt gyakran nem is szokták annak tartani, mert "nem elég introvertált".

A köztudatban az "introvertált" egy buta ernyőfogalom mindenféle befordult, szorongó, rosszul szocializált, csalódott, stb. emberre, aki egyébként extravertált is lehet. Egyesek itt majdhogynem a skizoid személyiségzavart szokták körülírni "introvertált" címén.

Az introvertált/extravertált egyébként nem csak (illetve alapvetően nem) szociális attitűdöt jelentenek, hanem a személyiség egész alapirányultságát (kifelé vagy befelé), amit a valóságban nem olyan könnyű azonosítani. Aki ezt az egész koncepciót kitalálta (C.G. Jung a Lélektani típusok c. munkájában), ő is azt mondta, hogy ezt a két alaptípust egyáltalán nem ilyen szekértáborokként kell elképzelni, akik egymásnak ufók lennének.

Ennek a meg nem értéséből következnek olyan agyszülemények, mint az "ambivertált", vagy hogy változhatna az élet során. Nem, csak sokszor ennyire nem egyértelmű, hogy valaki melyik alaptípus a kettőből.

márc. 22. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Miből állapítja meg pszichológus, hogy introvertált vagy szociálisan szorongó vagyok?

Felénk csendes, zárkózott vagyok bemutatkozás,interjúnál- mondták is hogy látják izgulok, csendesebb vagyok.

Az egész napos összejövetelek általánosak, vagy csak az én szüleim ilyen szociálisak?

Mindegy, hogy ők mennek rokon látogatóba, vagy hozzánk jönnek, minimum 6-8 órával kell számolni. Esetenként több. Igazából csak azért lesz vége, mert lemegy a nap, de a múltkor már felajánlották nagynénéméknek, hogy aludjanak itt. Nyilván akkor még többet lehet...

Introvertáltak! Nektek is nehéz néha jól érezni magatokat egyedül, mert nagy a "társadalmi" nyomás, hogy épp valami szociálisat kellene csinálni?

Mindig is introvertált személyiség voltam, és szükségem van egyedüllétre, hogy visszatöltődjenek az energiáim, és igazán jól tudjam magamat érezni utána emberek között. Az utóbbi időben viszont észrevettem, hogy valahogy nem tudom rendesen kihasználni az én-időmet,...

Szerintetek lehetséges hogy egy szociális fóbiás/introvertált/zárkózott/ félős valaki mégis ilyen “aktív” legyen szociálisan?

önkénteskedik, nagyobb társaságokba jár, társasozni meg hasonlók, bulizni jár, csoportos kirándulásokra stb

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!