Meg tudnád védeni magad az utcán? Ha igen, hogyan? Hogy reagálnál egy ilyen szituációra?
Több olyan témát is érint, ami itt megjelenik témakörként, így végül ezen kategória mellett döntöttem.
Ez az a kérdés, ahol nagyon nem mindegy, milyen neműként válaszol valaki, milyen az alkata (magasság, testsüly, zsír/izom arány) és milyen előzetes ismeretei vannak, így ha kommentelsz vagy írsz, kérlek, ezeket mindenképp ismertesd, hogy értelmezni lehessen komolyabban a válaszod.
Adott az alábbi szitu:
te egyedül vagy, a támadó szintén. Előfeltétel, hogy önvédelemre csak azt használhatod, ami a mindennapokban is nálad van. Lányok esetén amit a női táska rejtélye nálad magában foglal,
de amiben gondolkodhatsz, mint segédeszköz: toll, telefon (nem hívási célra, hanem szigorúan önvédelemre), sminkeszközök, öv, zsebkendő, ékszereid, cipőfűző (ha fűzős cipőt viselsz) stb.
(tehát nincs lőfegyvered, késed, meg effélék - csak ha mindennap is nálad van)
Konkretizáljuk azt is, hogy a támadód nálad kb 10-15cm-rel magasabb és nagyjából 10-15kg-mal súlyosabb is. Ha lány vagy, akkor átlagos testalkatú támadóval kalkulálj.
Azt is kössük ki, hogy a minden konfliktus felvállalása nélküli elfutásra nincs lehetőség. Csak akkor tudod ezt megvalósítani, ha előbb "rajta keresztül jutsz".
A szituban a támadód a "semmiből hirtelen" eléd áll, és így támad rád. Férfiak esetében jellemzően ugye az értékekre vagy közvetlen személye elleni támadásra kell gondolni, míg lányoknál az értékek mellett a testi vágyak kéretlen kiélésére számíthatsz.
A kérdésem az: ilyen helyzetben hogy reagálsz? Mennyire van lélekjelenléted ebben a szituban? Ledermedsz és bepánikolsz? Vagy milyen technikával kezdenél bele az önvédelembe?
Kíváncsi vagyok arra, hogy a többség ilyen helyzetben hogy gondolkodik... Persze, megint más kívülről - hideg fejjel - megmondani a "tutit", s megint más, amikor dolgozik az adrenalin és éles a helyzet. Ha válaszolsz, próbáld magad beleképzelni egy ilyen helyzetbe.
A kérdésem elsősorban a teenagerekez és a fiatal felnőttekhez szól. Nézd meg az opciókat és jelöld be azt, amiről úgy érzed, leginkább lefedheti a valóságot.
Ha gondolod, írj kommentet vagy akár üzit, ha ki akarod fejteni, mit is tennél vagy milyen efféle előképzettséged van.
Előre is köszönöm a válaszokat!

válasza:

válasza:Önvédelmi zsebkendő meg cipőfűző? 😂
"Kérjem, várjon 5 percet, amíg kiszedem a fűzőt a cipőmből, és megfojtom önt vele."
Zsepivel is legfeljebb a törött orrodat ápolgathatod.
Túl sok Jackie Chan filmet néztél. 😄
Köszönöm az eddigi válaszokat!
1
Ezek nem jó adottságok, ez tény, de ettől függetlenül akár sikerrel is járhatsz, csak persze ki kell fejlesztened az ehhez fűződő kompetenciáidat.
2
A példákkal csak azt szerettem volna érzékelni, hogy a leírt szituációban csak azt használhatod, ami éppen nálad van. Próbáltam releváns példákat hozni, így jöttek elő az általad említettek is.

válasza:178cm, 105kg vagyok, 15 éve járok konditerembe és egy kicsi boxoltam is.
Ilyen szituációban futok, jól tudok sprintelni...

válasza:Nem írtad, hogy a támadó fegyveres-e, mikor ez jelentősen meghatározna mindent. Nekem pl. 190 centivel meg 95 kg-val egy átlagos, fegyvertelen férfihoz nem kéne semmi, ott max. ő lenne az áldozat. :D Fegyverrel azonnal fordulna a kocka.
Amit érdemesnek látok:
Övön viselhető paprika spray, sörös üveg formájú fém vizes kulacs, legális méretű kés. Ezek mind legálisan nálad lehetnek, és ezeknél kb. csak a lőfegyver lenne összességében jobb, amire engedélyt csak papíron illetve protekciósoknak adnak.
Jobb híján magaddal hordott üres sörös üveg, vagy kézre álló kő, mivel ezekről azt mondhatod a későbbi írásos vallomásodban, hogy a helyszínen vetted őket fel.
A leghatásosabb persze továbbra is a helyzetfelismerés és éberség, illetve a de-eszkaláció. Azonban egyrészt azt írtad, hogy erre már nincs lehetőség, másrészt meg nem csak a testi épséget kell férfiaknak védeni, hanem a becsületüket is. Lehet, hogy mondjuk a testi épségedet megmentheted ha lemész a támadónak féregbe-kutyába, de mennyit ér az, ha a hátralévő életedben ezek fogsz gondolkozni és vissza-vissza tér, hogy mi lett volna, ha...? Azok a sebek hamarabb meggyógyultak volna, mint ezek az érzelmi-pszichológiai hegek.
A rendőrséggel kapcsolatban meg: írtad, hogy nem lehet őket hívni ebben az elméleti szituációban, de egyébként hiába is hívnád, mit kezdenének veled, mikor minimum 15-30 perc múlva érnek ki, előtted meg ott áll mondjuk egy késes támadó? Ilyenkor csak a lőfegyver segítene, ott azonnal, az öveden, vagy még az sem.
Kedves 5
Jogos a felvetésed a támadó arzenálját illetően.
Legyünk kicsit életszerűek, ugyanakkor megengedők!
Azért az nem életszerű, hogy egy nem sokkal erősebb pali odaáll eléd totál fegyvertelenül, hogy "pénzt vagy életet". Szóval szerintem ezt a verziót el is vethetjük.
Nem vagyok járatos mélyében az efféle szituknak, de indirekte azt látom, hogy a leggyakoribb viselt fegyver a kés, bicska. Úgy érzem, ez egy középutas megoldás, ezért tételezzük fel azt, hogy az egyetlen támadónak a kezében egy kés van. Természetesen nem macheta hanem "csak" egy kicsi, pár cm-es hegyű, élű kés.
Ez elég ahhoz, hogy némi életszerűséget kölcsönözzünk az elméleti okfejtésbe, ugyanakkor ahhoz elég, hogy az arra hajlamosak sokszor is meggondolják, hogy milyen meggondolatlanságot követnek el.
Summa summarum:
a támadónál kés van.

válasza:

válasza:

válasza:#7:
Istenem, ennyi baromságot...🤦🏻♂️
Szerinted a támadó talán egy profi késforgató bajnok?
Meglöki a kezedet...hát b+ NEM KELL NEKI IDŐT HAGYNI ARRA, hogy meglökje a kezecskédet, ennyike!
Annyira bírom az ilyen nyafogóhuszárokat, hogy ti mindenben csak negatívok tudtok lenni.
Előkapod a saját késedet, már attól meg fog rettenni a kedves támadó, mert az ilyen késes macskajancsik nem számítanak arra, hogy nálad is lesz bökő, és ettől már elbizonytalanodnak, és ez már a te malmodra hajtja a vizet.
Ha késsel védekezel, elsőszámú szabály, hogy nem állsz egy helyben, mint f*sz a gatyában, hanem mozogsz folyamatosan, leginkább az ellenfél körül, és máris senki nem löki meg a kis kezecskédet, mert kb. 0 alkalma lesz rá.
Hagyjátok már abba ezt a baromságot, hogy a támadó az biztos Chuck Norris és Bruce Lee szerelemgyereke. Nem az.
Az ilyeneknek csak a bökőjükkel nagy az arcuk, de hidd el, ha egy viperát kapsz elő, már akkor le fog csökkenni a bátorság a támadófélen.
A késsel meg igen, meg kell tanulni bánni, 100 féle videót találsz YouTube-on a balisong (pillangókés) használatáról, de már az is nagy előny, ha otthon a lakásban próbálkozol néhány vágással meg szúrással a levegőben, de leginkább azt kell elsajátítani, hogyan tudod a leggyorsabban elővenni, és használatra kész állapotba tenni.
Mindent lehet csak akarni kell.
De az ilyen idegesítő siránkozásokkal, hogy "jaj hát biztos ez meg jaj hát biztos az", ezekkel SEMMIRE NEM MÉSZ.

válasza:Azért kell a paprika spray-vel is gyakorolni és az övön, vagy kabát zsebébe csíptetve hordani. A gyors elővételt is gyakorolni kell. Ha a támadás idején használod először a paprika spray-det, akkor már késő és csak reménykedhetsz, akár abban is, hogy nem a saját szemedbe fogod fújni.
A "tudni kell használni" érvelés azért nem erős, mert mindent tudni kell használni. Mindegy mi van nálad. Az öklödet is "tudni kell használni" (persze a küzdősport nagyon túl van tolva, gondolom főleg a nevetséges fegyvertartási-viselési és önvédelmi törvényeink miatt).
Ha egy késes támadó szorít így sarokba, és nem tudok de-eszkalálni, és nincs nálam semmiféle fegyver, illetve nincs a közelben senki, és (FONTOS) nem tudom, hogy tényleg egyedül van-e, akkor szerintem a legjobb, ha átadom az értékeimet neki.
Ha tudom, hogy egyedül van, és nálam is van valami fegyvernek használható tárgy (paprika spray és jó fogású fém kulacs), akkor miután átadtam az értékeimet és feltehetően ő örül, megpróbálnám hatástalanítani az emberünket. :D
Habár az is kérdéses, hogy pl. van-e időm elővenni a paprika spray-t (övön tartva), mert ha van, akkor a késes emberünk nem igazán tudna mit kezdeni, mert nem tudna megközelíteni anélkül, hogy ne kelljen átsétálnia egy csípős felhőn, amitől nem igazán fog látni. Utána meg ott a buzogányom. :D Másik kezemben fognám a feltekert kabátomat vagy táskámat ha van, hogy ha szúr, akkor abba.
Sőt, ha a másik fajta paprika "spray"-t használom (nem a paprika felhőset, hanem a nyalábosat, utóbbit nem tudom árulják-e Magyarországon), akkor 4-5-6 méterről már meg lehet célozni a szemét, és célirányosabban hatástalanítani lehet.
Persze jobb lenne valami hosszabb, amivel én elérem őt, de ő még nem ér el engem; valami hosszabb faág, vagy valami szilárdabb szemét darab (vagy járj fém sétapálcával, csak fiatalon furcsán fogsz kinézni), de valszeg ilyen összeszedésére nem lenne idő vagy lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Jópasi képpel ismerkedek különféle netes társkeresőkön. Chatelek, telefonálok nőkkel. Ami fontos, bár a kép nem rólam készült, az ismerkedés alatt magamat adom. Nem ferdítek, a hétköznapjaimmal, munkámmal stb. Tehát a kép csak inkább egy kulcs az ismerkedés...
A párom és én nagyon más társadalmi környezetből jövünk. Ő elmondta nekem, hogy arra van nevelve, hogy összehasonlítsa 4-5 bolt árait, kuponjait, mielőtt vesz valamit. Más a pénzügyi felfogása is: ha van pénz, akkor venni kell, mert ha nem lenne, akkor nem tudna...
Tarsas osszejovetel volt, voltunk 6an nagyon jo baratok vagyunk mindannyian de sajnos nagyon csunyan berugtam. A tobbiek se voltak jozanok, aztan leultunk kanapekra meg fotelekbe pihenni beszelgetni de nagyon reszeg voltam, eszre se vettem igazabol hogy elkezdek...
Párod nem keres egy pár napig, utána megtudod hogy az exével volt, kijelentve hogy nem történt semmi csak pénz miatt találkoztak mert tartozása volt felé, sok… amit nem lehetett átutalnia mert nem maradhatott nyoma az egésznek, de ezért képes volt másik országba elmenni kocsival. Szakítanátok?
Van egy edző.És van még egy segítője.Az edző egész edzésen csak ül szinte.A segítő ma hoz sütit szülinapja alkalmából.A gyerekek a terem másik oldalán vannak .Bemelegítenek,nyújtanak.A segítő odaviszi a sütit nekik hogy ők is egyenek.esznek ,aztán a fő edzo odakiabalja...
Vége a tesiórának. Leraktad a felsődet,de aztán arrébb költöztél,a felsőd ott maradt. Mások leültek oda öltözni. Akik oda ültek,felöltöztek. Két jó barátnő öltözik ott,megszólal: X:Ez a felső a tiéd? Y: Nem... X: Biztos valaki itt hagyta..Nagyon gáz,és semmi...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!