Meg tudnád védeni magad az utcán? Ha igen, hogyan? Hogy reagálnál egy ilyen szituációra?
Több olyan témát is érint, ami itt megjelenik témakörként, így végül ezen kategória mellett döntöttem.
Ez az a kérdés, ahol nagyon nem mindegy, milyen neműként válaszol valaki, milyen az alkata (magasság, testsüly, zsír/izom arány) és milyen előzetes ismeretei vannak, így ha kommentelsz vagy írsz, kérlek, ezeket mindenképp ismertesd, hogy értelmezni lehessen komolyabban a válaszod.
Adott az alábbi szitu:
te egyedül vagy, a támadó szintén. Előfeltétel, hogy önvédelemre csak azt használhatod, ami a mindennapokban is nálad van. Lányok esetén amit a női táska rejtélye nálad magában foglal,
de amiben gondolkodhatsz, mint segédeszköz: toll, telefon (nem hívási célra, hanem szigorúan önvédelemre), sminkeszközök, öv, zsebkendő, ékszereid, cipőfűző (ha fűzős cipőt viselsz) stb.
(tehát nincs lőfegyvered, késed, meg effélék - csak ha mindennap is nálad van)
Konkretizáljuk azt is, hogy a támadód nálad kb 10-15cm-rel magasabb és nagyjából 10-15kg-mal súlyosabb is. Ha lány vagy, akkor átlagos testalkatú támadóval kalkulálj.
Azt is kössük ki, hogy a minden konfliktus felvállalása nélküli elfutásra nincs lehetőség. Csak akkor tudod ezt megvalósítani, ha előbb "rajta keresztül jutsz".
A szituban a támadód a "semmiből hirtelen" eléd áll, és így támad rád. Férfiak esetében jellemzően ugye az értékekre vagy közvetlen személye elleni támadásra kell gondolni, míg lányoknál az értékek mellett a testi vágyak kéretlen kiélésére számíthatsz.
A kérdésem az: ilyen helyzetben hogy reagálsz? Mennyire van lélekjelenléted ebben a szituban? Ledermedsz és bepánikolsz? Vagy milyen technikával kezdenél bele az önvédelembe?
Kíváncsi vagyok arra, hogy a többség ilyen helyzetben hogy gondolkodik... Persze, megint más kívülről - hideg fejjel - megmondani a "tutit", s megint más, amikor dolgozik az adrenalin és éles a helyzet. Ha válaszolsz, próbáld magad beleképzelni egy ilyen helyzetbe.
A kérdésem elsősorban a teenagerekez és a fiatal felnőttekhez szól. Nézd meg az opciókat és jelöld be azt, amiről úgy érzed, leginkább lefedheti a valóságot.
Ha gondolod, írj kommentet vagy akár üzit, ha ki akarod fejteni, mit is tennél vagy milyen efféle előképzettséged van.
Előre is köszönöm a válaszokat!

válasza:Mikor velem ilyen történt, nem a semmiből ugrott elém, hanem aljas módon hátulról ragadta meg, és csavarta ki az egyik kezemet. Szerencsémre csak az egyiket, szóval a másikkal elő tudtam venni a táskámból az üveg bort, amit hazafelé vásároltam, azt törtem el a fején, kb. akkor fogtam fel, hogy mi van, és mivel akkor semmi pénzem nem volt, és kb. az utolsóból vásároltam a bort, hogy otthon lazuljak kicsit, nem láttam a vörös ködtől, és hadonásztam felé a törött üveggel, torkom szakadtából üvöltöttem, hogy most el fogom vágni a torkát. Emiatt elengedte a másik karomat és hátralépett, akkor még egyet belerúgtam és elfutottam. Fényes nappal történt egyébként Budapesten, Pesterzsébet központjában, szóval az egyik közeli kocsmából kijöttek, hogy mi van, meg mindenki felfigyelt az óbégatásomra, de ettől még nem biztos, hogy lett volna segitségem, azért is kellett futnom miután az emberünk nem is követett, mert csomóan azt hitték, hogy én kezdtem, mert megőrültem, vagy nem tudom. 20 éves, 55 kilós nő voltam, fizikailag elég jó formában, de ez akkor nem segitett. Ahogy az a mini gázspray sem, amit egy barátnőm anyukája adott egyszer, hogy mindenképp horjak, eszembe se jutott konkrétan, hogy létezik, pedig a zsebemben volt.
Egy barátnőmet pár száz méterre a helyszintől hátulról leütötték és kifosztották este, de nem későn, ilyen 10 óra lehetett. Neki esélye sem volt védekezni, ő 27 éves volt akkor, nem tudom, hány kiló, de normál/sportos testalkata volt.

válasza:Köszönöm továbbra is a válaszokat!
Azok, akik itt kést hoznak fel példaképp, mit tennének, nekik mindennapos felszereltségük az utcán a kés?
Én abból indulok ki, hogy akit megtámadnak, nem rendelkezik érdemi arzenállal, azt tudja használni, amit talál vagy ami épp más használati cél miatt nála van.
Késsel "könnyű" önvédelmet gyakorolni, bár ott is lehet
a.) nagyot mondani
b.) rosszul bánni a pengével.
Az eddigi opciós választásból úgy látom, hogy a legtöbben nem fagynának le ilyen helyzetben. Megmondom őszintén, ez nekem meglepő, mert a tapasztalataim azt mondatják, sok ember nem tud megfelelően reagálni egy hirtelen helyzetre.
Az agresszív fellépést nem tekintem helyes reakciónak.

válasza:#5-ös és #10-es válaszoló vagyok.
Én azt vettem észre, hogy stressz helyzetben nem lefagyni szoktam, hanem a világ átlép valami lassított felvételbe, ahol nehezebb finom mozgásokat végezni és időben reagálni. Stressz helyzetben lévő rendőrök és katonák hasonlóan írják le az élményeiket. Hála Istennek, nekem eddig mindig sikerült még időben reagálnom a lassított felvétel ellenére is, bár sokszor volt, hogy csak éppen.
A késsel kapcsolatban:
Én semmiképp nem javasolnám a "harcot" késsel, kivéve ha már abszolút semmi más nincs. A kést **főleg** NEM azért említettem, hogy harcoljunk vele, hanem azért, hogy megfélemlítsük és elrettentsük az esetleges támadót, kb. mint amikor egy állat felfújja magát.
Senkinek nem ajánlom, hogy egy késes harcba kerüljön bárkivel, mert ott nincsenek győztesek. Nézzétek meg, hogy néz ki a végére két ember, akik késsel estek egymásnak.
Jobb a paprika spray, ráadásul ha azt találják meg nálad, nem fognak zuggyilkosnak gondolni. A kés egyetlen előnye, hogy "igazi fegyvernek" gondolják az emberek, ezért esetleg nem szeretnének szembe kerülni vele. De ha már mindenképpen elkezdődik a harc, akkor messze nem a legjobb választás.
Paprika spray, fém kulacs, táska/kabát mint "pajzs". Lőfegyveres támadó vagy több támadó ellen meg csak tedd amit kérnek és figyelj hogy mikor tudsz meglépni.

válasza:14, szokott lenni nálam kés (kisbicska pár centis éllel, nem rugós kés), a mindennapokban használom csomagok kibontására, papirvágásra, vagy pl. valamelyik nap a munkahelyemre nem csomagoltam ebédet, és egy répát meg egy tálka humuszt vettem a boltban, azzal pucoltam meg, és vágtam szeleteket a répából, amit a humuszba mártogattam. Eszem ágában nem lenne elővenni, és ráfogni egy másik emberre, meg eleve a késes támadások nem úgy szoktak lezajlani, hogy megvillantja az illető, hanem már szoritja is neked, vagy épp már meg is szúrt, mielőtt felfoghattad volna. Nem reális, hogy majd kis türelmet kérek a támadótól, amig a táskám aljából előhalászom a bicskámat, ami egyébként is egy tokban van.
Szerintem meg az agresszió az egyetlen helyes reakció ilyen helyzetben. Csomó olyan eset van, nem pont utcai támadásoknál, hogy az áldozat mindenben együttműködött a támadójával, pl. a megerőszakolt nő mozdulatlanul tűrte, ami történt vele, vagy egy bolt alkalmazottai átadták a pénzt ellenállás nélkül, és a támadó mégis megölte az áldozatát, mert amig él, addig tanúskodhat ellene. Móri mészárlás pl. megvan? Nézz utána, ez Magyarországon történt. Ha már úgyis van esély arra, hogy megsérülök súlyosan, vagy meghalok, akkor nem az a logikus reakció, hogy megpróbálom az egészet megakadályozni? Ja, egyébként nagyon sokan az együttműködést úgy veszik, hogy az illető gyenge, akkor vele bármit meg lehet tenni. Igenis erőt kell mutatni, ha ez a fizikumodból nem következik (nem vagy egy kétméteres kitesizett férfi nemű egyed), akkor a viselkedésedből kell, hogy következzen.
Szerintem azért kaptál ilyen válaszokat, mert a többség ugyan tényleg lefagy, ahelyett, hogy szembeszállna vagy elfutna, de ilyenkor élete végéig trauma lesz nekik az eset, én se nyitom meg azokat a kérdéseket, amik a számomra érzékeny témákat feszegetik.
Köszönöm, kedves 16!
Ha tényleg mindig van nálad kés más ok miatt, akkor validált a használata a szituban.
Hogy tényleg így van-e, ahogy írtad, hogy a többség lefagy, nem tudom. Az tény, hogy az eddigi válaszok aránya meglep, hogy lényegében mindenki képesnek érzi magát arra, hogy ilyen szituban helyt álljon.
Az agresszió kapcsán viszont - tisztelettel, de nem értek egyet. Az, hogy nem hagyod, hogy bármit tegyenek veled, nem egyenlő azzal (az olvasatomban), hogy agressziót tanúsíts. Van egy köztes megoldás, egy mesgye, ami megfér az említett 2 szélsőség között.
Én azt vallom, kell az emberismeret, kell a szituáció helyes felmérése, hogy felismerjük a "suhanckodást" vagy épp a közvetlen élet elvételére, életfunkciók direkt megsértésére irányuló szitukat. Amit leírtam, egy "egyszerű" rablás, erőszakolás, gyepálás habár képes traumát okozni, nem feltétlen közvetlen életkioltásra irányul.
Épp ezért kérdem, ebben a szituációban ki dermed le és/vagy ki hogy gondolkodik.
Várom a további kommenteket is, és nyitott vagyok konstruktív vitákra, eszmecserékre!

válasza:

válasza:18.
Ez nem azon mulik hogy van e nálad eszköz.

válasza:#19:
A kérdésben szereplő konkrét esetben igazad van. Viszont az is előfordulhat, hogy nem sokkal a támadás előtt az ember gyanút fog, és sejti a támadás közeledtét.
Kapcsolódó kérdések:
Jópasi képpel ismerkedek különféle netes társkeresőkön. Chatelek, telefonálok nőkkel. Ami fontos, bár a kép nem rólam készült, az ismerkedés alatt magamat adom. Nem ferdítek, a hétköznapjaimmal, munkámmal stb. Tehát a kép csak inkább egy kulcs az ismerkedés...
A párom és én nagyon más társadalmi környezetből jövünk. Ő elmondta nekem, hogy arra van nevelve, hogy összehasonlítsa 4-5 bolt árait, kuponjait, mielőtt vesz valamit. Más a pénzügyi felfogása is: ha van pénz, akkor venni kell, mert ha nem lenne, akkor nem tudna...
Tarsas osszejovetel volt, voltunk 6an nagyon jo baratok vagyunk mindannyian de sajnos nagyon csunyan berugtam. A tobbiek se voltak jozanok, aztan leultunk kanapekra meg fotelekbe pihenni beszelgetni de nagyon reszeg voltam, eszre se vettem igazabol hogy elkezdek...
Párod nem keres egy pár napig, utána megtudod hogy az exével volt, kijelentve hogy nem történt semmi csak pénz miatt találkoztak mert tartozása volt felé, sok… amit nem lehetett átutalnia mert nem maradhatott nyoma az egésznek, de ezért képes volt másik országba elmenni kocsival. Szakítanátok?
Van egy edző.És van még egy segítője.Az edző egész edzésen csak ül szinte.A segítő ma hoz sütit szülinapja alkalmából.A gyerekek a terem másik oldalán vannak .Bemelegítenek,nyújtanak.A segítő odaviszi a sütit nekik hogy ők is egyenek.esznek ,aztán a fő edzo odakiabalja...
Vége a tesiórának. Leraktad a felsődet,de aztán arrébb költöztél,a felsőd ott maradt. Mások leültek oda öltözni. Akik oda ültek,felöltöztek. Két jó barátnő öltözik ott,megszólal: X:Ez a felső a tiéd? Y: Nem... X: Biztos valaki itt hagyta..Nagyon gáz,és semmi...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!