Hogy lehetnek az emberek ennyire mélyen szellemileg, ez csak egyre rosszabb lesz?
Találtam facebookon egy nőt, csak úgy elkezdte bedobálni a hírfolyamban az oldalát. Aki elég dekoratív külsővel rendelkezik, viszont nagyon gyanúsak voltak a képei. Túl letisztult, sima képek voltak mintha nem lennének valóságosak. Ahogy nézegettem a képeit, láttam rengeteg férfi írt kommenteket neki, bár ez egy szép nőnél megszokott. Volt aki még a telefonszámát és azt is leírta neki hogy hol él. Aztán rámentem az profiljára, és itt jött az ami miatt ez a kérdésem megszüketett. Rögtön azzal kezdte a bemtatkozóját hogy a képeken szereplő nő nem valós személy hanem AI generált, viszont az oldalt valós személy kezeli és csak azért hozta létre hogy idézeteket, bölcsességeket osszon meg.
Miért van az hogy ez ennyire sok embernek nem tűnt fel, és még arra sem vették a fáradtságot hogy elolvassák a bemutatkozóját ami az oldalának a tetején virít?

válasza:

válasza:

válasza:Egyetértek az molyos/npc-s hasonlattal, annyiban mondanék ellen, vagy inkább egészíteném ki, hogy önbecsapás azt hinni, hogy az embereket fel lehet osztani intelligens lényekre és molylepkékre.
Minden emberben ott van a molylepke (bennetek is), egyedül az a kérdés, hogy az életünk mekkora százalékát töltjük molylepke üzemmódban.
Pl én rettentő tudatos embernek tartom magam, de néha olyanokat beszopok, hogy szar utána tükörbe nézni.

válasza:#3
Hát nem tudom, nekem neten pl "alapbeállítás" mindig megkérdőjelezni amit látok. Mióta elterjedt az ai, azóta méginkább.

válasza:

válasza:

válasza:Másképp fogalmazok: szerintem ez nem azt mutatja, mennyire intelligens, vagy komplex az illető, inkább, hogy mennyire tudatos.
A "forgalmi rend változás" tábla sem a hülyéknek készült, hanem a minden nap arra járóknak, akik már nem nézik a táblákat, és ezért baleseteznek, akármilyen okosak is.
Az emberi agy is automatizál, mert így tud magasabb szintű feladatokra lépni. Minél többször ismételsz valamit, annál robotikusabban csinálod. Ez elmehet addig is, hogy azt még sem veszed észre, hogy csinálod, nemhogy arról beszélnénk, hogy miért.
Az npc/molylepke viselkedés az, amikor az időd nagy részében ilyen automatizmusok irányítanak. Viszont én azt figyeltem meg, hogy ez nem IQ, hanem attitűd kérdése.
A magyarázat: az automatizmus SOKKAL gyorsabb, mint a tudatos gondolkodás. A modern, urbanizált emberek többsége bizony npc, mert az élet sokkal gyorsabb tempóbam pörög, mint ahogy azt tudatosan fel lehetne fogni.
A multicégek pl csupa npc. Nem azért, mert hülyék, nagyon is intelligensek, és képzettek. Csak ugye azért lettek eredményesek, mert szénné automatizálták és optimalizálták a viselkedésüket, ezért 10x annyi feladatot képesek ugyanannyi idő alatt kidarálni.
Ennek a másik véglete a sztereotipikus "vidéki paraszt bácsi", aki lassú, mint a csiga, írni-olvasni is alig tud, de empirikusan felfedez és megold dolgokat. Mert ő a kevés szellemi erőforrásával jelen van abban, amit csinál, és nem sebességre, hanem célra optimalizál.
Az, hogy Laci beszopja az AI generált képet, ti meg én pedig nem, nem feltétlenül arról szól, hogy Laci hülyébb mint mi, hanem hogy kevésbé képzett - azaz nem épültek ki azok az automatizmusai, amik nekünk igen. Ettől persze lehet, hogy okosabbak is vagyunk, csak azt mondom, hogy nem ezen múlik.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Sajnos az a baj, ha kinyitom a számat, sok hülyeséget, zöldségeket összehordok, meg hülyeségeket kérdezek, aki sokaknak fárasztó. Inkább legyek csendes, keveset beszélő? Meg kiderül a furcsaságom. Szerintem autista vagyok. Ilyenkor érdemesebb visszahúzódni a csigaházba?
Lehet hogy a játszóterek régen nem voltak EU szabványosak, mégse voltak veszélyesek, túléltük. Az ételek se voltak tele vegyszerekkel, hiába mondogatják ezt sokan. Ha tele lettek volna, már rég meghaltunk volna.
Úgy értem, hogy még magányosabban érezted magad emberek közt, mint online. Volt ilyen megélésed?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!