Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy léteznek ilyen emberek?...

Hogy léteznek ilyen emberek? Hogy tudnék én is ilyen lenni? Lehet, mondhatom rá, hogy bódhiszattva... Itt miért nincsenek hasonlók? Ki lehet ő?

Figyelt kérdés

Redditen találkoztam egy felhasználóval, akiről semmit nem tudok, még azt sem, hogy mi a neve, hogy fiú vagy lány vagy hogy melyik országból ír. Leginkább a vallás témakörében ír, kimondottan a buddhizmus területén, mind korai buddhista/théraváda, mind mahájána, mind tibeti buddhista szemszögből, bár felteszem, hogy a legutóbbit követi esetleg kiegészítésekkel (többször hivatkozott Lu Sheng-Yenre és mindhárom subReddit tagja), mivel hivatkozott többször a fogadalmaira és gyakorlataira mindhárom szinten. Néha ír más témáról is.

Volt, hogy kicsit agresszívan közelítettem felé, flegma voltam vele, mert elbeszéltünk egymás mellett. De ő mindvégig - akkor is, amikor én feldúlt voltam vele, s amikor kb. minden más ember visszaripakodott volna vagy elküldött volna a fenébe - nagyon kedves volt velem. Minden kommentje végére ilyeneket írt, hogy "Minden jót kívánok, és legyen tele fénnyel az utad! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻", "Kívánom, hogy az utad jóra forduljon! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻", "Végtelen együttérzéssel!", "Kívánom, hogy legyen a szívedben béke és szeretet!", "Sok sikert és nagyszerű eredményeket! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻". Volt, hogy sajnos olyat írtam neki, amivel lehet, hogy nem a leghelyesebb dolgot tettem. Itt végig olyan stílusban írt, hogy cseppet sem éreztem magam kioktatva vagy épp elítélve. Sőt, a soraiból szeretet áradt, s mégis elérte, hogy olyan szintű bűntudatom volt, hogy majdnem elsírtam magam. Azt írta, hogy a soraimból látja, hogy tele vagyok szenvedéssel (ami igaz is valamilyen formában), beszélgessek valakivel arról, amit aznap tettem, ha buddhista vagyok, akkor a lámámmal. Sőt, azt is felajánlotta, hogy segíthet nekem, ha gondolom. Akkor is ezt követi, amikor profán témákról beszélget, akár olyan feszült témákról mint a POLITIKA (!!!!). Alapvetően elfogadó mindenki felé, de mégis sugall egy erkölcsi elvet anélkül, hogy közvetlen éreznéd.

Mégis hogy lehet valaki ilyen ember? Miért nem tudtam felhúzni? Hogyhogy nem kezdett önvédelembe, mint sokan? Hogy lehetnék én is hasonló?

A Gyakori Kérdéseken miért nincsenek hasonlók? Még a legintellektuálisabb válaszolók is hajlamosak átcsapni más kritizálásába, ledegradálásába még a tudomány és egyéb hasonlókon belül is. Nemhogy a vallás- vagy a politikakategória.

Szerintem, bár buddhista, sokkal keresztényebb sok kereszténynél, sokkal hindubb sok hindunál és sokkal pacifistább sok pacifistánál a kommunikációja.

júl. 7. 00:24
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

#9.

#10.

Olyannal már találkoztam, akit nem lehetett felhúzni, de cserébe visszaszolt olyan lekezelő dolgokat halál nyugodtan, hogy az embert tovább hergelte. De nála nem ez volt, hanem együttérzéssel fordult felém. És nem ironikusan/cinikusan. És segíteni akart mély együttérzéssel.

Ő hogy tudja a saját álláspontját megvédeni anélkül, hogy másokat frusztrálna ezzel, sőt, nem érzi azt senki sem közben, hogy kioktatják/azt mondja valaki neki, hogy téved.

júl. 7. 11:28
 12/18 anonim ***** válasza:
25%
Nem megvilágosodott az ilyen, hanem pszichopata! Egy szerepet játszik! 36/N
júl. 7. 11:49
 13/18 anonim ***** válasza:
Miért játszana szerepet?
júl. 7. 11:52
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"Olyannal már találkoztam, akit nem lehetett felhúzni, de cserébe visszaszolt olyan lekezelő dolgokat halál nyugodtan"

Jaja, ez domináns viselkedés. Direkt azért nem hagyja magát felhúzni, hogy ne hidd, hogy fel tudod húzni. Ez tényleg más. De vannak emberek, akik tényleg azért nem húzzák fel magukat, mert tudatosak tudnak maradni, és mögé látnak a helyzetnek.

Mondok saját példát: hibáztam vezetés közben, és egy kisteherautóank el kellet rántania a kormányt miattam. A csávók megelőztek, keresztbe álltak előttem, hogy ne tudjak elhajtani, majd agresszívan megindultak rám.

Az emberek többsége ilyenkor védekezésbe, ellentámadásba kezd. 10 éve én is ezt csináltam volna.

Mai fejjel viszont gyorsan lepergett előttem, hogy rájuk ijesztettem és most dühösek. Igazuk van, én is az lennék. Szóval eléjük mentem, kezet nyújtottam és megkérdeztem, jól vannak-e. Elkezdtek ordibálni, hogy mi a f.szt csináltam, elmondtam, hogy igazuk van, nem volt szándékos, remélem nem lett baja senkinek.

Erre zavarodottan pislogtak, nyilván nem erre számítottak. Beszélgettünk, a végén megkérdezték, hogy én jól vagyok-e. Kezet fogtunk, szép napot kívántunk, és elmentünk.

júl. 7. 12:11
 15/18 anonim ***** válasza:
26%

A válaszaiból látszik, hogy tenyleg buddhista és tényleg gyakorol, meditál sokat.

Azt hogy bódhiszattva-e nem tudjuk megállapítani, szerintem nem is a mi dolgunk, meg semmi nem is múlik rajta.

Ami téged érint azt már leírtad...

Bár el lehetne jutni hasonló tudatosságra mindenkinek...!

A legtöbb embernek meg se adatik, még az sem hogy egyáltalán hozzákezdjen...

Én pl nem hiszek abban, hogy bárki fia borja csak leül meditálni, és akkor ha eleget meditál megvilágosodik vagy mittudoménmiylen magassagokba emelkedik.

Szerintem pont a karma működése a bizonyíték arra, hogy kasztrendszer működik, és a kasztodból nincs kijárat. A karma ugyanis ezt szolgálja ki, hogy maradj te csak a kasztodban...

Ki tudja, lehet Tibetben született és gyerekkora óta meditál.

Úgy nem nehéz....

Szóval azt gondolom, valószínüleg ő egy tudatosabb kaszt tagja, ÉS még pluszban meditál is, így sokkal erősebb a jelenléte esetleg a dolgokba való belelátása, mint egy másik kasztban lévő embernek, aki ha meditál is, kibillentik az események az egyensúlyából.

De jó ilyet hallani hogy legalább van ilyen is, nem csak urbán legenda...

Apropó...

Nem lehet amúgy hogy chatbot? 😆

júl. 7. 12:13
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

"Miért játszana szerepet?"

A szociopata szöveg baromság, a szerepjáték viszont reális.

Csomó spiri ember csak betanulta, hogy mindenre azt mondanak valami baromságot, hogy a fény legyen a szívedben, és azzal le tudják szerelni az agressziót.

Mármint ez valóban kitűnő módja az agresszió leszerelésének, csak sokszor a szándék nem őszinte. Nem mindegy, hogy azért mutatsz nyitottságot, mert az embert keresed a harag mögött, vagy a dominanciádat és a felsőbbrendűségedet mutatod. Az utóbbi eset egy az egyben ugyanaz, amit a #11-es hsz-ban említett a kérdező.

júl. 7. 12:19
 17/18 anonim ***** válasza:
62%
Egyetértek azzal hogy sokan csak olvasnak valamit és azt mondják vissza, de van aki nem játszik szerepet és valóban olyan tudatszinten van hogy nem megy bele vitákba mert stabil a rendszere és nem kell energiát elszívnia másoktól azzal hogy feléjük képzeli magát. Ehhez nem kell 0-24 meditálni sem. És ez nem azt jelenti hogy tökéletes, de nem akar “nyerni” a másik felett. Sokan azért akarják hogy igazuk legyen, nyerni a vitában mert ez ad egy érzetet hogy ők jobban a másiknál de ha nem kell a másik visszaigazolása ahhoz hogy te stabil legyél önmagadban, akkor nem akarsz mindenáron nyerni, hanem nyitottan meghallgatod a másikat, elmondod a te véleményed aztán hogy utána ki mit vesz ki belőle az már az egyénre van bízva
júl. 7. 12:27
 18/18 anonim ***** válasza:

"van aki nem játszik szerepet és valóban olyan tudatszinten van hogy nem megy bele vitákba"

Ja persze, én sem úgy értettem, hogy mindenki kamuzik. Csak úgy értettem, hogy nem volt alaptalan a szerepjáték felvetés, mert tányleg gyakori.

júl. 7. 13:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Milyen ország lenne Magyarország, ha egy bódhiszattva kaliberű ember lenne végre vezető a diktátor jelleműek helyett? Volt már ilyen politikus?

Hamvas Béla: Messianizmus és diktatúra című műve ezt a gondolatot fejti ki. Hamvas úgy gondolta, hogy ez a két fő minőség alapvetően egymás inverze. Míg a bódhiszattva és a Messiás (Jézus) valóban lelki és szellemi magasságot és magasztosságot képvisel, addig a...

Ha a buddhizmus szerint Jézus csak egy Bódhiszattva, akkor van az, hogy az egész buddhista és keleti hagyományban egyetlen mester sem volt, ami képes...

A buddhizmusban az elkövetett tetteket a dharma uralja, azaz mondok egy példát, ha én megölöm egy közeli rokonom, akkor vezekelhetek akármennyit, akkor is az avicii narakába, azaz a legmélyebb pokolba kerülök, buddha és más mesterek (de akár hindu guruk) sosem mondták...

Milarepa bódhiszattva, buddhista szent tényleg az életét gyilkolásként, meg paráznaként kezdte? Akkor mégis miért tisztelik ennyire?

De akkor a buddhizmus miért veszi ennyire komolyan a fogadalmakat, amelyek tiltják a paráznaságot (helytelen szexuális cselekedet) és a gyilkolást (élet szándékos kioltása)? Ez az ember gyilkos, parázna és fekete mágus volt. Bosszúvágytól vezérelve pusztító jégesőt...

Lehet valaki buddhista, ha nem hisz a nirvánában, reinkarnációban, karmában, dharmában, buddhákban, bódhiszattvákban, buddhista erkölcsiben?

Amerikában hallottam, hogy vannak ilyen emberek. Nem hisznek a megvilágosodásban, nirvánában, reinkarnációban, szamszárában/létforgatagban (tehát, hogy a földi lét szenvedésekkel teli), karmában, dharmában, buddhákban, bódhiszattvákban és hasonló természetfeletti...

Gyógyító Buddha meditációt akik szoktak végezni. Vagytok itt?

Írjatok légyszi' Jártok szanghába? Még valamit akartam kérdezni, csak most nem jut eszembe, de írjatok, addig hátha eszembe jut! 🙂

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!