Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit gondolnátok egy rasztafari...

Mit gondolnátok egy rasztafari emberről, aki mindemellett elvileg nem füvezik, nagyon konzervatív életet él és nem mellékesen egyetemi tanár?

Figyelt kérdés

Az az afrikai és afroamerikai vallás, ami elsősorban a hagyományos kereszténységekből (különös hangsúllyal az etióp ortodox kereszténységből), másodsorban zsidó vallásból (különösen az etióp és a lemba zsidó vallásból) ered, de hatottak rá a hagyományos afrikai vallások, a szufizmus és a keleti vallások (különösen a karibi buddhizmus és hinduizmus) is. Meg vannak győződve arról, hogy a mai napig vannak próféták, úgy hiszik, hogy I. Hailé Szelasszié etióp császár maga Jézus Krisztus reinkarnációja és második eljövetele, egy másik amerikai fekete jogász meg Mózes reinkarnációja és így tovább. Sok helyen előfordul, hogy tömjénnel, mirhával, szantálkeverékkel, sáfránnyal, meg más illóolajokkal, gyógynövényekkel keverve marihónalját égetnek el, amitől révületbe esnek, s prófétálni, jövendölni, álmot fejteni kezdenek. A mélyen vallásos követőiknek nagy raszta hajuk van, amit valami bibliai versre vezetnek vissza. Azt mondják, hogy amíg a kereszténységben, iszlámban az istenhit közvetett, ők közvetlenül tapasztalják meg Isten jelenlétét. A többségük radikálisan pacifista, bár vannak, akik nem, s viselnek fegyvert. Tartják az ószövetségi sertéstilalmat, de sokan vegetáriánusok és nem isznak alkoholt sem. Szigorú szexuális tisztaságban élnek. Sokan tipikusan olyan szellemiségűek, mint a Másnaposok karácsonya című filmben Mr. Green karaktere (mélyen filozófikus, meglepően bölcs szellemi vezető, aki mégis füvezik). Amúgy érdekes módon a rasztafáriknak meglehetősen részletesen kidolgozott kozmológiájuk, filozófiájuk, etikájuk stb. van. Sokan vannak közöttük, akik békeaktivisták vagy hasonlók. Bob Marley is ilyen volt.

Nemrég találkoztam egy követőjükkel, aki hívő rasztafariánus, de nem füvezik, nem lecsúszott. Sőt. Egyetemen tanít, jól szituált családból származik, konzervatív életet él. Ugyanakkor szentnek tartja a vadkendert, de ő maga nem vagy csak ritkán él vele. Meg sem fordulna a fejedben, hogy nem csak egy sima fekete, értelmiségi srác. A haját vágja, bár raszta haja van.

Mit gondolnátok egy ilyen emberről?

aug. 24. 20:01
 1/7 A kérdező kommentje:
Amúgy engem is meglepetéssel töltött el, amiket elmondott a világnézetéről. Eddig nagyon keveset tudtam róluk, meg nem is voltam jó véleménnyel róluk.
aug. 24. 20:02
 2/7 anonim ***** válasza:
76%
Ha már tájékozott vagy, akkor illő lenne füstölni is azért, hogy ne tűnj divat embernek.
aug. 24. 20:09
 3/7 A kérdező kommentje:

#2.

Ja, nem! XD Én nem vagyok raszta. Csak érdekelt a dolog, mert nálunk nem igen létezik ilyen.

Ő egyébként csak szakrális alkalmakkor élne vele, de akkor sem feltétlenül.

aug. 24. 20:13
 4/7 anonim ***** válasza:
49%

Érdekes emberek a társadalmi sablontól eltérő szemléletű tagok,

nekem többnyire szimpik.

aug. 24. 20:45
 5/7 anonim ***** válasza:
49%
Semmi bajom senkivel ha normális amúgy.
aug. 24. 21:09
 6/7 anonim ***** válasza:
49%
Felőlem... Csak ne akarjon megtéríteni, hívő agnosztikus vagyok, az ilyen logikai bukfencektől, amik ebben a vallásban vannak csak agyf*szt kapok.
aug. 25. 08:11
 7/7 anonim ***** válasza:
49%
Elfogadom, hogy ilyen, főleg hogy nem ismerem behatóan a rasztafári vallást. De simán el tudom képzelni, hogy vki hiszi úgy, hogy nem füvezik. Kb. nekem az a szitu, hogy attól még, hogy sok keresztényt ismerek, aki rasszista, homofób, nem feltétlen kell annak lennie egy hívőnek (még ha a Bibliát nézzük, akkor sem, mert azért a legtöbb hívő nem mindent vesz belőle szó szerint).
aug. 25. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

A nagyon erős konzervatív és keresztény-gyűlöletre létezik ellenszer?

Az egyik rokonom már régóta úgy tartja, hogy a keresztények nagy része hatalom, diktatúra és kontroll mániás bántalmazó pszichopata szörnyeteg, akik a vallási dogmáikkal fel akarják számolni a polgári társadalmat, az általános emberi szabadságot, mint pl a...

Bagdy Emőke hogyhogy keresztény, spirituális és konzervatív szemléletű, ha a pszichológusok a legmaterialistábbak, legprogesszívebbek, legliberálisabbak?

Több olyan felmérést is néztem, miszerint a természettudósok (fizikusok, kémikusok, biológusok, földrajztudósok) még a pszichológusokhoz képest tök konzervatívok mind társadalmi/erkölcsi, mind politikai kérdésekben, s hogy a pszichológusok között a legmagasabb az...

A reálosabb, természettudományosabb emberek miért hajlamosabbak polgári, mérsékelt, konzervatívabb nézeteket vallani a környezetemben?

Pedig elvileg a radikális progresszívok, modern liberálisok stb. hangsúlyozzák a fejlődést, mint jelszót, mégis kevés fizikust, mérnököt vagy matematikust láttam ilyen kampányokban részt venni. De tiszás, fideszes, MZP-párti, ex-MDF-es vagy Pálinkás-féle fizikust,...

Miért van az, hogy az úgymond "konzervatív" nők abszolút nem konzervatívok?

Elég megnézni Tóth Gabit. Festett haj, tele van tetoválva, szétműtött fej, öt kiló smink, karrier, kivágott ruhák. Vagy esetleg Orbán Ráhel. Szintén karrier, külföldi tanulmányok. Azt sem értem, hogy Giorgia Meloni hogy beszélhet tradicionális családi modellről,...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!