Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mi lenne akkor, ha a település...

Mi lenne akkor, ha a településeken az éjszaka egy részén le lenne kapcsolva a közvilágítás, spórolási okokból?

Figyelt kérdés

Allandóan lehet hallani, hogy így spórolni, úgy spórolni az energiával, stb.

Namost nálunk elmúlt éjszaka műszaki hiba miatt áramszünet volt egy ideig az egész városban. Arra ébredtem, hogy sötétségben úszik az egész utca, sehol egy lámpa nem ég.

És ennek kapcsán gondolkodtam el rajta, hogy mi lenne, ha az éjszakáknak csak azon a részén lenne világítás, amikor még jobban van forgalom, meg járkálnak emberek? Pl. ha csak - nyári időt véve példának - mondjuk 21:00 és 00:00 között lenne csak felkapcsolva, meg esetleg 4:00 és 5:00 között

De 00:00 és 04:00 között nem menne, tekintettel arra, hogy akkor minimális mind a gyalogos, mind a jármű forgalom az utcákon.

Szóval a kérdés: milyen negatív hátulőtői, vagy következményei lennének, ha az éjszaka kevésbé forgalmas időszakában nem használnák a közvilágítást?2022. júl. 1. 15:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Van aki olyankor kel, akkor megy dolgozni. Másnak kutyája van. Sétáltatáshoz is kell a világítás, az emberek nem mehetnek telefonnal a kezükben, hogy lássanak, főleg, ha két nem ember- vagy kutyaszerető kutya találkozik. Látni sem rossz, mikor kakil a kutya, és úgy az egész környezetet. Jó környéken lakom, de van egy nagyon fura figura hajléktalan, akivel ha ilyen sötétben találkoznék, összeszarnám magam, mindig messzire kerülöm (bolhás is, büdös is, bolond is). Az emberek akár éjjel kettőkor is dönthetnek úgy, hogy kimennek az utcára, és akkor joguk van látni, hova lépnek, nem vaksötétben tapogatózni. Rabolni is egyszerűbb, nincs az, hogy valaki kipillant az ablakon és felismeri, hogy valami gáz van. De ha valaki lent van olyan korán, a sünik, földön heverő döglött madarak miatt is jó, ha nem lé rá. Ha nem is látjuk, legalább egy valaki kint van. De az embereknek más az nagy nyugtalanság, ha noha senki nincs kint, de vaksötét van. Frusztráló, hogy nem lehetne látni, mi történik, akkor is, ha semmi nincs.
2022. júl. 1. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
91%
Valószínűleg bátrabban rabolnák ki/erőszakolnák meg azt a pár szerencsétlent, akik valami miatt ilyenkor vannak az utcán (akkor jön/megy dolgozni, kutyát sétáltat, fut, vagy csak kiszellőzteti a fejét).
2022. júl. 1. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
51%
Sötét.
2022. júl. 1. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
95%
Nem okos ötlet. A spórolás nem mehet a közbiztonság rovására. Inkább a k'rva megvilágított óriásplakátok tűnjenek el a Föld színéről, azokra tényleg nincs szükség.
2022. júl. 1. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
16%

Követelőzni lehet, de a közvilágítás az eléggé új találmány a emberiség történetében, és azóta is problémák vannak vele, energiát fogyaszt, fényszennyezi a környezetet, satöbbi. Hordjon zseblámpát, aki ki akar menni. Így volt ez a nagyvárosok kivételével ezelőtt 40 évvel is (a mellékutcákban, minden második oszlopon egy izzó, a neve sem közvilágítás volt, hanem irányfény. Annyi volt kötelező. És amikor majd az energiát tekintve a magtárpadlást söprik, akkor megint előjön ez a kérdés.

Ma már a ledek és az eneloop világában ez csucsin megoldható, nem úgy, mint régen, az ócska lámpák és az ócska zsebtelepek korában.

2022. júl. 1. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
91%

Nem lehetne jól megvalósítani, mert a közbiztonság jelentős romlásával járna. Az utcák, boltok, kirakatok stb. mind azért vannak kivilágítva, hogy ha valami történik, azt azonnal észrevegyék, vagy az emberek, vagy a kamerák. A műemlékeket is ezért világítják ki, hogy sokkal nagyobb eséllyel tudják elkapni a rongálókat. Plusz szerinted mennyire lenne környezetbarátabb, ha (a mobiltelefon lámpája mellett) elemmel működő zseblámpákkal mászkálnának sokan az utcán, az elhasznált elemek 90%-a meg tuti a sima kukában végezné, és nem az erre kitalált gyűjtőhelyeken?


Nagyon sok izzó jelentősen energiatakarékos. Ez már nem az az idő, amikor a szemétbe való, gyenge minőségű villanykörte volt mindenhol, ami alig világított meg valamit, emiatt sokat kellett belőle használni, és nyakló nélkül zabálta az áramot.


Amin viszont spórolni lehetne:

- reklámtáblák (mindegy milyen fajta és nagyságú) kivilágítását és a neonreklámokat lekapcsolni, mert arra éjjel tényleg semmi szükség

- hatalmas irodaházak non-stop kivilágítását leredukálni mondjuk az első pár emeletre, a maradék meg mozgásérzékelő villannyal rendelkezne este arra az esetre, ha valaki betör

2022. júl. 1. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
51%

"szerinted mennyire lenne környezetbarátabb, ha (a mobiltelefon lámpája mellett) elemmel működő zseblámpákkal mászkálnának sokan az utcán, az elhasznált elemek 90%-a meg tuti a sima kukában végezné"

Nem'tom, aki nem tud olvasni, minek ír. :D Én azt állapítottam meg, hogy az Enelooppal ez megvalósítható. Nekem vannak 14 éves Eneloopjaim, még szolgálnak.


És még csak azt az alapvető dolgot nem realizáltad, hogy amit írtam, az egész arról szól, mikor majd kevés és igen drága lesz az energia. Igaz, ezt a magtárpadlás söprése, általam sokszor hallott (szükségállapot jelentésű, ha már így le kell fordítani magyarról magyarra) költői képpel fejeztem ki, de persze tudom, hogy az ember a neten jobban teszi, ha nem bonyolítja az alany-állítmány-tárgy mondatstruktúrán túl az írottakat. :D


"Ez már nem az az idő, amikor a szemétbe való, gyenge minőségű villanykörte volt mindenhol, ami alig világított meg valamit, emiatt sokat kellett belőle használni, és nyakló nélkül zabálta az áramot."

És már nem is az az idő, mikor a nyakló nélküli áramzabálás olcsó volt. A közvilágítás ma is teher

2022. júl. 2. 09:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
59%

Ezt a hülye EU-s vezetők találták ki.


Ők természetesen 23-25 fokra fogják fűteni a lakásukat télen, a lakosságtól meg elvárják a 18-at.


Putyinnak ettől nem lesz rosszabb, csak nekünk.

2022. júl. 2. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
#5 Sokra mész az Eneloopoddal, ha azzal próbálod megvilágítani magad előtt a zebrát, és közben lazán átmegy rajtad egy részeg gyorshajtó a vaksötétben. Ennyi erővel mondhatnád azt is, hogy mindenki hordjon magával egy befőttesüvegnyi szentjánosbogarat, ha éjjel van dolga az utcán.
2022. júl. 2. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Jó ötlet,kedves kérdező.
2022. aug. 13. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!