Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mennyire fontos a saját...

Mennyire fontos a saját lakás? Gáz dolog bérleményben lakni?

Figyelt kérdés
Akik albérletben laknak, nincs fura érzésetek, hogy az a lakás, meg a bútorok nem a tietek? Nem zavaró ez?

júl. 10. 06:36
1 2 3 4 5
 21/48 A kérdező kommentje:
18# Csak a testem az enyém, és mit érek vele? Megdöglök úgyis, akkor már a testem se lesz az enyém..
júl. 10. 09:12
 22/48 anonim ***** válasza:
43%
A tested, meg ez a csodás, ragyogó optimizmusod
júl. 10. 09:13
 23/48 anonim ***** válasza:
69%

Most sem az.

Sőt, még a lelkedet is el szeretnék venni, szolgálatukba akarják hajtani mások ezen a világon.

júl. 10. 09:16
 24/48 anonim ***** válasza:
Ha már így belementünk...
júl. 10. 09:16
 25/48 anonim ***** válasza:
100%
Én nem bánom, de kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától! 😄
júl. 10. 09:31
 26/48 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanígy a megvett ingatlan sem a tiéd, mert ha meghalsz már nem leszel tulajdonos.

Valaki más INGYEN megkapja, ahelyett is kifizetted a lakbért az előző “tulajdonos” felé, akitől vetted.

júl. 10. 09:41
 27/48 anonim ***** válasza:
100%

Neked kell tudnod, hogy számodra mi a fontos. Ha nincs lehetőséged saját ingatlanhoz jutni, akkor az albérlet marad, ezen nincs mit agyalni, ez van és kész, ebből kell kihozni a legtöbbet.

Ha otthonosan, a saját ízlésed szerint akarod berendezni, akkor bérelj üres, bútorozatlan lakást. Még olcsóbb is és teljesen a saját kéepdre alakíthatod, persze cserébe így adott esetben macerásabb a költözés. Valamit valamiért.

De az alapkérdésre visszatérve, nem, nem gáz dolog bérleményben lakni. Miért lenne az? Sajnos kényszer, mert lakni kell valhol, de rengetegen vannak abban a helyzetben, hogy nem örökölnek lakást vagy nem keresnek milliókat hogy saját ingatlanhoz jussanak. Ebben semmi szégyellnivaló nincs, egy dolgozó és átlagfizetésből élő átlagember számára segítség nélkül már nagyon nehéz lakást venni. Nyugaton már teljesen bevett dolog, hogy valaki az egész életét bérleményben éli le, beleszületik és az a teljes normalitás. Itthon kicsit ezt még szokni kell, de ebbe az irányba megyünk. Az ingatlanok árának folyamatos emelkedését nem követik le a bérek, egyre többen árazódnak ki az ingatlanpiacról.

júl. 10. 10:06
 28/48 anonim ***** válasza:
100%

Hogy mennyire fontos NEKED a saját lakás, azt te tudod eldönteni. Szempontokat viszont tudunk adni hozzá.

Pénzügyi szempontból, hosszú távon nézve nehéz a saját lakás ellen érvelni. Ha használati tárgyként tekintesz rá, akkor a minden nap használt tárgyakat általában megéri megvenni. Ha befektetési eszközként, akkor ingatlanban általában korrekt helyen van a pénz. Nem egy bomba biznisz, de általában stabil és nő az értéke.

A lakáshitellel kapcsolatban: ha nincs olyan szerencséd, hogy lakást tegyenek alád, akkor a lakhatásért így is úgy is fizetni fogsz. Ha nagyon lebutítom, havi cashflow-t nézve két fő különbség van:

1) a lakáshitel indulótőkéje sokkal (10x-15X) nagyobb

2) a lakáshitel egyszer véget ér, míg az albérlet sosem lesz ingyen

Az első egy belépőfeltétel: ha nincs önerőd, nem veszel lakást. A második viszont felvet egy fogasabb kérdést: vajon 70 évesen is akarod/tudod majd fizetni az albérletet?

Ami viszont ellene szól, hogy k.rva drága, kötött és felelősség van vele. Albérletben nagyon szabad vagy: ha romlik a lakás, jön egy bunkó szomszéd, akármi, leszarod, mert nem a te gondod, max elköltözöl. Ha spórolni akarsz, bármikor válthatsz olcsóbb albérletre, a lakáshitelt meg fizetned kell akkor is.

Röviden: a saját lakás hosszú távon nagyon megéri. Ha viszont nem engedheted meg magadnak, akkor tönkre teheted az életed vele.

júl. 10. 10:58
 29/48 Metionin ***** válasza:
Nekem azért volt fontos a saját, mert sosem volt igazi otthonom, anno a szülőknél sem. Ott is éreztetve volt velem, hogy ott semmi sem az enyém, csak lakó vagyok. Őszintén szólva a koliban több magánéletem és magántulajdonom volt, mint a szülői házban. 8 év koli után 8 évet éltem albiban, persze megvolt az érzés hogy ideiglenes meg bármikor kirakhatnak ha a tulajnak kell a lakás de amúgy a hétköznapokban ez nem érződött, inkább csak ha távolabbi jövőt terveztem. Meg ugye az hogy egy albi nem úgy néz ki ahogy mi szeretnénk hanem abból kell dolgozni ami van. A legjobban talán a háziállat hiányzott, azt nem mertem volna bevállalni amíg nincs saját. Igazából a magyar bérleti kultúra (vagyis annak hiánya) még mindig úgy van berendezkedve, hogy a bérlő nem érzi otthon magát a bérleményben, mert nem tudja azt a saját ízlésére alakítani, általában tilos a háziállat, gyerekkel esélytelen, az esetek nagy részében bejelentés nuku, már örül az ember ha egyáltalán szerződés volt de akkor meg rámegy a gatyád is mert a tulaj veled fizetteti ki az adót, a feketén vagy szürkén kiadott lakásoknál folyamatosan ott lebeg az is, hogy a tulaj egyszer csak szól hogy hónap végéig húzz el. És sokaknak csak olyanra telik még lakótársakkal is.
júl. 10. 11:19
 30/48 anonim ***** válasza:

Én vettem lakást, sok sok hitellel. Kiadtam és maradtam az albimban. Itt jól érzem magam, szeretek itt élni.

Annyi pénzem nem volt, hogy olyat vegyek, amilyet szeretnék, na meg fiatal is vagyok, hogy ilyenekről döntsek, a párommal se tart még ott a kapcsolatunk.

Én szeretem ezt a felállást, anyagilag is sokkal jobb bérelni+kiadni mint sajátban lakni. Amíg meg nincs gyerek, kisállat stb addig nincs igényem arra, hogy a sajátomban éljek.

júl. 10. 12:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Jól tettem vagy durva voltam?

Egy nappal ezelőtt a szomszédom, aki eddig nem is beszélt velem, megszólított. Odamentem, és megkérdeztem, mit szeretne. Azt mondta, hogy látta a fiamat, és adna neki pár játékot, amit az ő gyereke már nem használ. Szépen mondtam, hogy nem igazán van szükségünk...

Nyugodtabb az élet egy kis faluban a városhoz képest ?

Mármint állandóan kaszálják a füvet gyűjtik a falevelet és megy a láncfűrész és pörög a gazdaság mindenki épp siet valami fontos dolog után ? az Átlagembernek egyszerűbb falun, vagy városban?

FONTOS, Be akarnának törni?!?

0:53-kor arra lettem figyelmes, hogy valaki nyitogatja a kaput, de nem tud bejönni. Most, 1:05-kor olyan hangot hallottam, mintha valaki erőből a kapura vert volna (lemez). Tegnap hajnalban is hallottam, mintha valaki be akarna jönni, és napközben is halla az egész...

Miskolcon milyen környéken érdemes lakást bérelni? Bármi fontos tudnivaló ha Miskolcra szeretnék költözni?

Gondolkodom rajta hogy Miskolcra költözöm, de csak párszor jártam ott, illetve egy ismerősöm sincs arra, ezért kb teljesen vakon vagyok-e téren. A kérdés számomra azért fontos, mert 20 éves lány vagyok, ráadásul ha arra kerül a sor hogy költözöm, akkor azt egyedül...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!