Lehet kötelezni arra a szomszédot, hogy a kert ráeső részét kerítse le?
Az utcában szinte senkinek nincs a kertje körbekerítve. Szeretnénk állatokat tartani, ezért fontos lenne,hogy kerítés válassza el a portánkat a többi szomszédtól. A bal oldalt természetesen mi kerítenénk le, de a másik oldal a szomszéd dolga lenne. Megkértük, hogy készítsen kerítést, de azt mondta, neki erre nincs pénze. A telek nagy, majdnem fél hektáros, így nem akarjuk másnak megcsinálni a kerítést. Van erre valami törvény? Nem célom rosszban lenni a szomszéddal.
Köszönöm a választ előre!
"Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint az építésügyi hatóság – településrendezési, közbiztonsági, köztisztasági, továbbá más közérdekből vagy a használat módja miatt – a telek határain kerítés építését elrendelheti vagy megtilthatja. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.
Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között – a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál – meg volna osztva. Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén – a helyi szokásoknak megfelelően – az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.
Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít. Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni. Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli."
Érdeklődj a helyi önkormányzaton.
"A bal oldalt természetesen mi kerítenénk le, de a másik oldal a szomszéd dolga lenne. "
Miért is? Ha te akarsz kerítést akkor neked kell építeni.
Hogy ki dönti el, melyik oldalát kellene lekeríteni? A kormányrendelet, amit a 2. válaszoló bemásolt. Nem hasamra csapva akarom eldönteni, ki húzza a kerítést. Nem értem, miért kell cinikusan válaszolni egy kérdésre. Világ életemben kertesben laktam, mindig is a mezsgye felőli részt kellett a tulajnak lekeríteni.
Neki a kutyája rendszerint átjár hozzánk, a gyerekeim medencéjét például múlt héten kiharapta. A cipőket az ajtónk elől elhordta, a homokozóból a játékokat szétrágta. Ha itt feltettem volna a kérdést, hogy mit tegyek, kaptam volna a választ, hogy a saját telkemen zárjak el mindent a szomszéd kutyája miatt? Nem szeretem azt, hogy kérdezek valamit, amihez nem értek és fölényesen, lekezelően kapok választ. Bár nem engem minősít a hozzászólás milyensége. Mint írtam a kérdésben is, nem szeretnék rossz viszonyt ápolni a szomszéddal, de szeretném, ha az én problémám is megoldódna. Lehet, hogy az én feladatom lesz megépíttetni a kerítést, majd utánaérdeklődöm az önkormányzatnál.
"senki nem fizettetné meg velem más hülyeségét"
Ezt álmodod! Ha köteleznek rá, fizetsz mint a katonatiszt, és mosolyogni is fogsz hozzá! Kis renegát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!