Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Lehet kötelezni arra a szomszé...

Lehet kötelezni arra a szomszédot, hogy a kert ráeső részét kerítse le?

Figyelt kérdés

Az utcában szinte senkinek nincs a kertje körbekerítve. Szeretnénk állatokat tartani, ezért fontos lenne,hogy kerítés válassza el a portánkat a többi szomszédtól. A bal oldalt természetesen mi kerítenénk le, de a másik oldal a szomszéd dolga lenne. Megkértük, hogy készítsen kerítést, de azt mondta, neki erre nincs pénze. A telek nagy, majdnem fél hektáros, így nem akarjuk másnak megcsinálni a kerítést. Van erre valami törvény? Nem célom rosszban lenni a szomszéddal.

Köszönöm a választ előre!

2016. júl. 3. 11:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Mivel nektek van szükségetek kerítésre, a szomszédnak pedig nem, ezért az egészet nektek kell intéznetek. Neki semmi köze sincs hozzá.
2016. júl. 3. 11:24
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

"Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint az építésügyi hatóság – településrendezési, közbiztonsági, köztisztasági, továbbá más közérdekből vagy a használat módja miatt – a telek határain kerítés építését elrendelheti vagy megtilthatja. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.

Két út között fekvő telket a jobb oldal meghatározása szempontjából olyannak kell tekinteni, mintha az a két út között – a szomszédos telek mélységének megfelelően, illetőleg a szomszédos telek megosztása hiányában, az oldalhatárok felezőpontjainál – meg volna osztva. Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén – a helyi szokásoknak megfelelően – az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.

Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít. Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni. Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli."

Érdeklődj a helyi önkormányzaton.

2016. júl. 3. 11:30
 3/11 anonim ***** válasza:
87%

"A bal oldalt természetesen mi kerítenénk le, de a másik oldal a szomszéd dolga lenne. "

Miért is? Ha te akarsz kerítést akkor neked kell építeni.

2016. júl. 3. 12:29
 4/11 anonim ***** válasza:
84%
De nem neki csinálod meg, hanem magadnak. Neki mi köze ahhoz, hogy állatokat akarsz?
2016. júl. 3. 13:02
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Neked kell gondoskodnod róla, hogy az állataid ne menjenek át hozzá.
2016. júl. 3. 13:41
 6/11 anonim ***** válasza:
41%
És ki dönti el, hogy kinek melyik a ráeső része? Ti? Mert ti kiválasztottátok a bal oldali szomszédot? Miért nem a jobb oldalit, és a másikat vegzáljátok, hogy építsen a ti kedvetekért kerítést?
2016. júl. 3. 23:17
 7/11 A kérdező kommentje:

Hogy ki dönti el, melyik oldalát kellene lekeríteni? A kormányrendelet, amit a 2. válaszoló bemásolt. Nem hasamra csapva akarom eldönteni, ki húzza a kerítést. Nem értem, miért kell cinikusan válaszolni egy kérdésre. Világ életemben kertesben laktam, mindig is a mezsgye felőli részt kellett a tulajnak lekeríteni.

Neki a kutyája rendszerint átjár hozzánk, a gyerekeim medencéjét például múlt héten kiharapta. A cipőket az ajtónk elől elhordta, a homokozóból a játékokat szétrágta. Ha itt feltettem volna a kérdést, hogy mit tegyek, kaptam volna a választ, hogy a saját telkemen zárjak el mindent a szomszéd kutyája miatt? Nem szeretem azt, hogy kérdezek valamit, amihez nem értek és fölényesen, lekezelően kapok választ. Bár nem engem minősít a hozzászólás milyensége. Mint írtam a kérdésben is, nem szeretnék rossz viszonyt ápolni a szomszéddal, de szeretném, ha az én problémám is megoldódna. Lehet, hogy az én feladatom lesz megépíttetni a kerítést, majd utánaérdeklődöm az önkormányzatnál.

2016. júl. 4. 09:35
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha ennyire tudod a választ akkor minek kérdezed meg? Egyébként a helyi építési szabályzatot kell elolvasni és rendelkezni, mivel 90%-ban össze vissza variálják az önkormányzat. De gondolom mivel eddig nem tetted meg, ezután sem fogod, csak itt hőbörögsz.
2016. júl. 4. 12:37
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem tudom, mi a szabály, de az száz, hogy senki nem fizettetné meg velem más hülyeségét. Azért dolgozzon, hogy legyen kerítése, amit nem akar?
2016. júl. 4. 12:42
 10/11 anonim ***** válasza:

"senki nem fizettetné meg velem más hülyeségét"

Ezt álmodod! Ha köteleznek rá, fizetsz mint a katonatiszt, és mosolyogni is fogsz hozzá! Kis renegát.

2016. júl. 5. 07:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!