Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mire jó ez a "Budapest-vidék"...

Mire jó ez a "Budapest-vidék" ellentét?

Figyelt kérdés

Üdv!

Elsősorban nekem ezekkel a berögzült kifejezésekkel és sztereotípiákkal van problémám.

Legtöbben ha Budapestre mennek látogatóba vagy bármilyen indokból, akkor azt mondják "felmegyünk Pestre", ha ők mennek bárhova az ország területén, akkor "lemegyünk vidékre" vagy "lemegyünk a Balatonra".

Tehát az emberek szóhasználatában benne van, hogy Pest fent, minden más lent. Ami néha vicces annak tükrében, hogy ahova "lemennek" az földrajzilag jóval magasabban helyezkedik el, mint a főváros.

A másik ami nekem nem szokott tetszeni a vidék szó használata. Nagyon sokan lenézően használják ezt a szót, és szerintem manapság nem is helytálló. Mikor azt mondják "lemegyünk vidékre" és egy 130 km-rel nyugatabbra levő 125 ezres lakosú városra gondolnak (ebből ki is lehet találni hol lakom).


Szóval honnan ered ez a "van Budapest és környező városok, minden más tanya" mentalitás?


Nyilván van kivétel, de van egy réteg aki tényleg így gondolkodik. Például egy pesti ismerős, amikor egy buli keretében egy 30 ezres városban kellett bevásárolnunk és megszólalt "itt falun, még a boltok sem jók".


Aztán persze ez oda-vissza működik, mert a "vidéki" emberek is használják ezeket a kifejezéseket, és megvannak a tipikus sztereotípiák a "beképzelt, bunkó pestiekről".


Politikát eszem ágába sincs belekeverni, de választás után sok ilyet hallottam, és itt az oldalon is olvastam, hogy emberek így vélekedtek az eredményről:

"a tanulatlan vidékiek miatt nyert a Fidesz, mert ők szavaztak rájuk". Tényleg nem a politika a lényeg, de mi az, hogy tanulatlan vidékiek? Ez lehet a 19. században még így volt megkockáztatom, hogy a 20. század egy részében is, de ma? A legtöbb nagyobb városnak van egyeteme, és ha valaki minden áron Budapesten szeretne tanulni, akkor gond nélkül megteheti. Szóval milyen tanulatlan vidékről beszélünk?

Nekem a vidék szó hallatán egy elhagyottabb természethez közeli térség jut eszembe, semmiképp egy Debrecenhez, Győrhöz, Székesfehérvárhoz, Pécshez, Veszprémhez stb. hasonló város.


Szóval honnan ered ez az ellentét? Ezek a tipikus sztereotípiák, és a különbséget érzékeltető, érzékeltetni próbáló kifejezések?2018. jún. 3. 20:18
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Neveltetés kérdése. Mivel én nem vagyok Pesti, nincs nagyon rálátásom erre a "proli vidék" mentalitásra. Szerepet játszhat benne, hogy szerintem a pesti fiatalok nagyrésze tudja, hogy bármit is szeretne, nem kell kitennie a lábát a "városból", mert tekintve hogy főváros, minden meg van ott nekik. És szükségét sem érezhetik, hogy elhagyják. Ezért az a város a "Minden".

Lehet mondjuk még indok, hogy amikor én felmentem vonattal a keletibe, biztos nagyon hülyének néztek, de fogalmam sem volt ezekről a metrós, héves dolgokról. Tudom, "alapdolgok", de folyton el voltam tévedve, azt sem tudtam mi merre hány méter.

2018. jún. 3. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 anonim ***** válasza:
41%
Nemzetközi viszonylatban mondjuk BP az egyetlen település, amit városnak neveznék, a többi több nagyságrenddel el van maradva elég sok jelentős dologban. Ettől nem rossz helyek, de mások. Értem amit mondasz, és tényleg furcsán rögzült így a nyelvben, de felesleges ezt kisebbségi komplexussá konvertálni. Megkockoztatom, hogy a gazdaságot és szellemi tőkét mozgató emberek 80%-a nem a Fideszre szavazott (és ennek a halmaznak kábé a kétharamda Budapesten található), míg a közmunkások, és az egyéb kiszolgáltatott suttyók 80%-a viszont igen. A 10 legszegényebb és legnyomorultabb falu 100%-ban fideszes voksokat adott le. Szerinted olyan alaptalan a sztereotípia, hogy a vidékiek miatt nyert a Fidesz?
2018. jún. 3. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 anonim ***** válasza:
15%

Én általában inkább azt tapasztalom a vidékiek néznek le minket/előítélesetek velünk.


Nem tetszik a vidék szó?

Ha azt írom, Budapesten kívüli, az netán jobb?

2018. jún. 3. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 anonim ***** válasza:
19%

Eddig csak azt hallottam, hogy a pesti emberek bunkók.

Akkor most hogy is vagyunk? A vidékiek részéről ez egyfajta irigység lehet. Nem kell 10km-ert sétálni közértbe, vannak programok, nincs annyi légy stb

2018. jún. 3. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
Én föl szoktam menni Bp-re mert én lent lakom, ha Magyaro. térképét nézem (kb. 30 km-re a jugó határtól). És ha jövök vissza, akkor meg lejövök, nem tudom, nekem ezzel nincs problémám.
2018. jún. 3. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 A kérdező kommentje:

Ezek egy része annyira alaptalan amit írtok. Kinek kell 10 kilométert sétálni egy közértbe?

Ahol felnőttem viszonylag kis falu, nagyjából 300 méterre van bolt, pont a falu központjában. Most ahol élek városban, úgy 10 perc séta innen a bolt ami egyben pékség is. De ugyanennyi idő és helyi járattal már Tescoig megyek. Autóval természetesen töredéke.


A vidék szóval semmi probléma nem lenne, csak egyszerűen nem úgy kéne használni, hogy minden vidék ami nem Budapest.

Én sem a "főváros" vagy "nagyváros" szót használom, hanem Budapest esetleg röviden Pest. Miért nem lehet azt mondani, hogy pl Kecskemétre megyek?

Az tény, hogy a budapesti fiatalok hozzászoktak ahhoz, hogy ki sem kell menniük a városból, mert minden ott van, de ez nem csak ott van így. Nagyon ritka, hogy valamit másik városban tudok csak elintézni, jellemzően akkor is elég valamely szomszédos városba mennem.


Ha csak a térképet nézzük akkor Budapesttől délre valóban működik ez a "felmegyek-lejövök dolog", de egy Miskolc, Nyíregyháza, Győr, Sopron még feljebb is helyezkedik el a térképen. Mégsem hallottam senkitől, hogy "felmegyek Nyíregyházára", illetve tőlük sem hallottam, hogy "lemegyek Budapestre".

2018. jún. 3. 21:24
 7/24 anonim ***** válasza:
88%

"Legtöbben ha Budapestre mennek látogatóba vagy bármilyen indokból, akkor azt mondják "felmegyünk Pestre", ha ők mennek bárhova az ország területén, akkor "lemegyünk vidékre" vagy "lemegyünk a Balatonra"."


Ez alapvetően érthető szóhasználat. Az emberekben kialakul egy "irány" a kisebbtől a nagyobbig.


"Leugrom a boltba"

"Felmegyek a városba"

"Lemegyek a Balatonra" Ezt Szabolcsban is ugyanígy mondják.

"Felegyek Siófokra" Ezt sokat hallottam olyan barátnőmtől, aki kis faluban lakott Dél Dunántúlon.


Egyszerűen kialakul egy "mentális" térkép az emberekben. Arról nem is beszélve, hogy Budapest egyszerűen baromi nagy város. Mind területileg, mind népességileg. Gyakorlatilag teljesen összenőtt már az agglomerációval, 2,5+ millió ember mindennapjaira van befolyással.


Ami a vicc, hogy fiatalon én is úgy kerültem Pestre, hogy "mi az hogy vidék". És így, 10 év elteltével gyakorlatilag én is úgy használom a szavakat, hogy Pest és vidék. Egyszerűen kicsit olyan, mintha Budapest egy kis ország lenne, ahol van minden, szórakozás, folyók, hegyek. Bérlettel "ingyen" utazol bárhova a határain belül, sok a munkalehetőség, sok az ember, sok a program.


Persze ez is olyan, hogy Budapest melyik részét nézzük, mert van családi házas, már már falusias része, meg van paneles és van belvárosi is.


Meg ugye, ki hogyan éli meg. Régen az az 1-2 ezer fős környék ahol laktam is nagynak tűnt, majd felfedeztem gyerekként. A "város" pedig egy távoli és nagy helynek, pedig gyakorlatilag mi is a külső része voltunk. Átmenni a szomszéd városba olyan volt, mintha az ország másik felébe mennék. Most meg Pest után teljesen furcsa egy olyan hely, ahol gyalog 10 perc az egyik végéből a másikra átsétálni.

2018. jún. 3. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 anonim ***** válasza:
61%

Van egy ilyen szűk komplexusos tábor, azok fújják ezt a vidék főváros témát. Falusi gyerek elmegy Bp-re ámul bámul mibe csöppent bele, eddig csak egy vegyes boltot látott. Berendezkedik ott és elkezdi verni a nyálát, na , honnan jöttem én, Amerikából :D Az ilyen típusú emberek azok akik keltik a feszültséget állandó jelleggel. Eleve a kicsi fekvés, alapterület miatt ebben az országban nem lehet berendezkedve minden egyes város úgy mint a főváros. Az ami nálam Pláza, annál Bp-en egy Tesco is nagyobb.


A nagyon nagy különbség az meg az emberek gondolkozásában van, a nem fővárosiak olyan dolgokon akadnak fenn, de legyen szó az élet bármilyen területéről, ami Bp-en nem probléma, mindenre van megoldás, mindent lehet orvosolni, minden nem lényeges dolog mellett ellehet sétálni és nem kell vele foglalkozni, meg lovagolni rajta. A vidék, a városok is, szűk látókörűen gondolkoznak.

2018. jún. 3. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

4:

De ember, ha a vidék szót abban az értelemben használod, hogy minden Budapesten kívül, akkor ugyanakkor miért olyanokat írsz, ha vidékre gondolsz, ami a falvakra igaz? Mert kb. ez a legnagyob probléma a Budapest-vidék témában. Én pl. a szülővárosomban nem láttam még utcán hajtott tehenet, vagy udvaron tartott tyukokat, mióta Budapesten élek, itt többször is a külső kerületekben. Sőt, udvaron tartott kecskét bárányt is. Akkor most ez alapján általánosítsak?

2018. jún. 3. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 anonim ***** válasza:
A másik, hogy a Fidesz a körzetek átrajzolásával is ráerősített. Szintén szülővárosomról van szó, ott maga a város +1-2 falu volt a körzet, oké hogy Fidesz többség volt, de azért mindig kétesélyes, balos polgármester is volt anno. Erre hozzácsatoltak a körzethez full Fideszes falvakat, most hatalmas Fidesz fölény van, erre mindenki Fideszes városnak mondja.
2018. jún. 3. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!