Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Emberek » Lakóhely, szomszédok

A kérdés

Szerintetek mennyivel volt biztonságosabb régen a világ?

A nagyszüleim és a szüleim folyton azt emlegetik, hogy az ő idejükben a gyerekek még az utcán játszottak, vidéken simán kimentek az erdőbe és egész napokat elvoltak ott anélkül, hogy bármiféle veszélybe kerültek volna. Azt mondogatják tényleg biztonságosabb volt a világ, manapság meg már a szülők a hátsó kertbe se merik kiengedni egyedül a gyerekeket.

Ez tényleg így volt? Mi változott azóta? Miért volt biztonságosabb a világ? Manapság miért nem az?

Igaz én még csak 25 vagyok, de azt én is alá tudom támasztani, hogy mikor én voltam kicsi a szüleim nem csináltak belőle drámát, ha kibicóztam a városunk határába, vagy az erdőbe, akár egyedül, akár barátokkal, de a szüleim egyszerűen elengedtek, pedig nem voltak azok a fajták, akik tojtak a gyerek nevelésre. Manapság meg azt veszem észre, hogy a szülőknek mindenhová követnie kell a gyerekeket, a játszótérre már nem elég ha csapatostól vonulnak le, mindig kell lennie ott egy felnőttnek.

Szerintem nem arról van szó, hogy a szülők gondolkodásmódja változott, egyszerűen én úgy látom, hogy a világ biztonsága már nincs annyira és olyan szinten garantálva mint pár évtizede. Vagy én látom rosszul?Keress kérdéseket hasonló témákban: biztonság, közbiztonság

 2018. aug. 7. 23:10  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A világ az midig tele volt veszéllyel, Magyarországon a kádári vas szigornak köszönhetően az emberek visszafogták magukat, de volt példa arra, nem egy nem kettő, hogy kibújt a szög a zsákból bizony.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont 2018. aug. 7. 23:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
mirőlszól nevű felhasználó válasza:

Mert régen többen voltak kint az utcán. Nem voltak nagy bevásárlóközpontok, minden sarkon volt egy közért, ami nem 9-17 óráig tartott nyitva, hanem reggel 6-tól nem tudom meddig. Póstára is sokkal gyakrabban kellett járni, ahogy egy póstaládáig is el kellett sétálni néha. Könyvekért is el kellett sétálni könyvtárba, könyvesboltba. Lehetne még sorolni. Sok kis apróság, ami miatt több volt a "hétköznapi" ember az utcán, ami nagyobb közbiztonságot jelent. Mindig kérdezik miért csúcsidőben járnak az idős emberek tömegközlekedni, hát pont ezért. Egyszerűen kevesebb az ember az utcákon. Egy közepesen nagy városban a központi területeket leszámítva elnéptelenedett utcákat látni, mintha arrafelé senki nem is élne.

A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont 2018. aug. 7. 23:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

[link]


[link]


Forrás: Dúnántúli Napló


Halálra ítélték a mecseki gyermekgyilkost

A Pécsi Megyei Bíróság dr. Tamásfy József tanácsa háromnapos tárgyalás után szerdán délután hirdetett ítéletet a mecseki gyermek- gyilkosság ügyében. A bíróság Nyéki Oszkár vádlottat különösen kegyetlen módon, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért őt -— nem jogerősen halálra ítélte.

A megyei bíróság ítéleti tényállása szerint Nyéki Oszkár 23 éves többszörösen büntetett előéletű, foglalkozás nélküli pécsi lakos, 1974.

Új gépek Mezölárkáityban

(Tudósítónktól.)

A múlt év tanulságai alapján a jövőt tervezve készülnek a zárszámadásra és a tavaszi munkák kezdetére a mezőtárkányi Aranykalász Termelőszövetkezetben. A közös gazdaság vezetősége és tagsága egyaránt tudja, hogy a termelés jövője a további gépesítés, korszerűsítés.

Az új esztendő első napjaiban több minit másfél millió forintért cukorrépa betakarító gépsort vásároltak, melynek segítségével az eddigi 40 hektárt megduplázzák. Vettek öt MTZ traktort, egy SZK—5-ös gabonabetakarító kombájnt, két szerves- trágyaszórót ás egy IFA kocsira szerelhető műtrágyaszórót is.

Az idén változik a növény- termesztés szerkezete. A hagyományos búza és a kukorica mellett nagyobb súlyt fektetnek az ipari növényekre. Ezek vetésterülete a múlt évinek mintegy kétszerese lesz. Növelik a maguborka termőterületét, a napraforgó termesztéssel pedig 500 hektáron foglalkoznak.

Az új gazdasági évet új üzemszervezés is jellemzi. Az eddigi brigádrendszer helyett az ágazati gazdálkodás rendszerét vezetik be. A szövetkezet tagsága pedig készpénz- fizetés alapján kapja része

Császár István

Nincs fólia Boconádon...?

Annak idején lapunkban is beszámoltunk arról a nagyszerű kezdeményezésről, hogy a tarnamérai ÁFÉSZ szervezésében Boconád székhellyel megalakult a primőröket termesztő szakcsoport. A kis társulás — hét környező község lelkes zöldségtermesztői —, merészen belevágott a múlt év elején a fólia alatti primőr-termesztésbe. Az eredmények nem is maradtak el: a helyi, körzeti igényeken túl — az AFÉSZ-en és a SZÖVTERMÉK-en keresztül — még a városok piacaira is került a boconádi és környékbeli kertek, fóliasátrak kedvelt termékeiből.

A társulás az új esztendőben sem oszlott fel, sőt néhány taggal még gyarapodott is. Azonban ezekben a napokban sajnálatos problémáról panaszkodtak a tagok: palánta nevelőikben már szépen kikeltek a palánták, lassan ki kellene a nagy sátrak alá ültetni azokat, de nincs sátor... — Pontosabban nem tudják a vassínekre kifeszíteni a fóliát, mert a mai napig nem kapták meg Az AFÉSZ-től rendelték, hiszen rajta keresztül rendelhetik, s ígéret van, de fólia nincs. Már pedig a gyenge kis palánták az „ígéretek sátra” alatt aligha maradnak meg . ..

Nem lenne fólia? Ez aligha így van, hiszen a helyi termelőszövetkezet már mázsa számra beszerezte a saját szükségletét...

(f. s.)

május 10_én reggel azzal az elhatározással ment a Tety- tye környékére, hogy ott egy kislányt keres, akivel fajta- lankodhat. A tettyei kőbánya környékének egy elhagyott helyén találkozott ösz- sze M. Éva 8 éves kislánynyal, aikit szülei a tettyei boltba küldtek vásárolni. Egy gyalogösvényen megtámadta, többször ököllel az arcába sújtott, majd a nála levő üveggel fejbe ütötte. A kislány az elszenvedett súlyos bántalmazás következtében rövid időn belül életétA válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/14Időpont 2018. aug. 7. 23:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Tény, hogy mi gyerekek kint játszottunk a parkban, tény, hogy 10 évesen apám csak felrakott a vonatra, és Debrecenbe leszálltam a vonatról. Tény, hogy sokkal biztonságosabbnak érezte az ember magát mint ma. Mi az oka ennek? Nos, amit előttem is írtak. Kádári rendszer szigorú volt. Ha valaki bántott valakit, nem biztos, hogy csonttörés nélkül megússza mire a bírósághoz került. Nem voltak plázák, a mozik, könyvtárak jelentették a kikapcsolódást. Talán egy kicsit életrevalóbbak voltunk gyerekként, tinédzserként mint a mai fiatalság. Nem rosszak a mai fiatalok sem, de a nagy internet világában már nem tanulták meg azt, hogy személyesen kommunikáljanak, barátkozzanak. De nem csak a fiatalok lelke torzul. Szintén az internetnek köszönhetően egyre szabadabb lett a szexuális vágy kielégülése, akár egy pedofilnak is. Egyre bátrabbak lesznek a torz lelkűek, mert tudják, bármit is tesznek max 10 évet kapnak..Amúgy régen is voltak tragédiák, csak nem volt hova kiírni vagy a tévé sem mondta be. pl: 1988-ban az osztálytársnőmet(15) akivel jó barátok is voltunk,egy edzésről hazasétálva megerőszakolták, és felakasztották a fára. 3 suhanc kormos volt, akik ma már szabadon élnek..

45/NA válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont 2018. aug. 7. 23:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
* Bocsánat, a cikkhez az utolsó bekezdés tartozik még a lapalján. A középső hülyeség véletlenül keveredett oda .

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont 2018. aug. 7. 23:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
# 4: Ennek mondjon ellent az én esetem, nagyanyám felrakott a buszra, lehettem úgy 10-11 és kikezdett velem egy fa..szi, talán 85-86-ot írtunk. Egyszer meg este 7-kor akart elkapni valaki más itthon. Szintén Pécsi területen.

A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont 2018. aug. 8. 00:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
[link]

A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont 2018. aug. 8. 00:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Carragher_x nevű felhasználó válasza:

Simán csak cenzúrázva voltak a hírek, illetve sokkal lassabban terjedtek. Ma ha vmi durva dolog történik az országban, hetekig arról tudósít minden, míg például a szüleid egy olyan rendszerben nőttek fel, ahol nem a valóság határozta meg a híreket, hanem a hírek a valóságot :)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont 2018. aug. 8. 04:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Na, a tipikus a bezzeg az én időmben szülők....

Régen is pont megvoltak ezek, ha nem sokkal rosszabbak.

Manapság legalább a defektesek tudják magukról, hogy hülyék, otthon emésztik magukat, interneteznek, elvannak.

Pont, hogy régen volt nagyobb bűnözés, szerintem.A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont 2018. aug. 8. 05:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem biztonságosabb volt, mert: nem volt internet (cybergbűnözés), -gyors autók (közlekedési balesetek), -annyi aljzószer (idegbajos emberek), -annyi lehetősége az embernek (ma elveszett emberek vannak).

A válasz 11%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont 2018. aug. 8. 06:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Régen miért jelentett az embereknek többet a szerelem?
Régen is ilyen veszélyes volt a világ, vagy csak az elmúlt években?
Miert fajult el ennyire a világ?
Kedves felhasználók itt a gyakori kérdéseken! Csak szerintem lett irtózatosan rossz a világ, és régen jobb volt?
Rosszabb lett a világ, mint régen volt?
Ti hogyan dolgozzátok fel, hogy sose lesz már olyan a világ, mint régen?

Kérdések az Emberek rovatbólKérdések a Lakóhely, szomszédok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!