Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Jó ötlet lenne a munkahelyeken...

Arktika kérdése:

Jó ötlet lenne a munkahelyeken anty-bullying" avagy lelki bántalmazás elleni tréningeket tartani? Vagyis arra tanítani a dolgozókat, hogy nyugodtan kérjék meg a piszkálni,sértegetni próbáló felet,hogy beszéljen vele normálisan,vagy hagyja őt békén.

Figyelt kérdés

Amúgy 33/F

Több mint 10 évet dolgoztam kb 100 különféle munkahelyen mint két kezi munkás. Számtalan mentális sérelmet szenvedtem el, vagy tanúja voltam mint kollégák,mint felettesek részéről. ideáig egyszerűen nem voltam képes kezelni ezeket a helyzeteket, szinte mindenhol gúny, sértegetések ,megalázások ,pletykák tárgya voltam, vagy nem értettem miért viselkednek így ezek a "bully-k" másokkal. Rengetegszer inkább csak szó nélkül leléptem az adott munkahelyről ,azt mondván: "áh most csak nem volt szerencsém és pont kifogtam egy rossz társaságot", remélve máshol nem lesz ilyen. És nem egy kollégám is ilyen gondok miatt számolt le. Viszont egy szuzukis munkászállón megismertem a szobatársamat, aki katona volt régen, és mindig egyből szólt, ha valaki valamit nem úgy csinált,vagy mondott neki ,ahogy kellett volna. Bár ő is követett el hibákat olykor, de azután mindig elismerte és tanult belőlük. 2 hónapja egy szlovák sütigyárban dolgozok munkaközvetitön keresztül. Ingyen szállás, jó a pénz(havi 900 Euro) és maradni szeretnék. Eleinte a kollégák kérdezgettek tőlem, mindenkivel igyekeztem beszélgetni, barátságos lenni,meséltem nekik a magánéleti dolgaimról is. majd pár hét múlva az tűnt fel, hogy a munkatársak és a főnökeim elkezdtek gúnyos megjegyzéseket tenni,trágár szavakat használni ,fenyegetni, kinevetni, kiabálni, sértegetni, megalázó hangnemben beszélni velem. Ekkor teljesen magam alá kerültem. Nagyon megharagudtam magamra amiért barátságos voltam velük, egyáltalán nem ezt érdemeltem. Úgy döntöttem szembeszállok velük, mert nem akarom elveszteni a jól fizető állásom miattuk! Bementem dolgozni. Amikor beléptem a helységbe, ahol a többiek vannak, rögtön megszólított gúnyos hanggal kiabálva a legnagyobb arcú,a kb 2m magas kollégám:

-Bennycee! Hátte itt vagy?! Titokban meg tudtam volna ölni, de igyekezve higgadtnak mutatni magam odaléptem elé:

-szia! Szeretnélek megkérni, hogy légyszives ne kiabálj velem, és szeretném, ha normális hangnemben beszélnél hozzám, Köszi.

-háthöö de én csak viccelődtem, ne vedd már komolyan!

-tudom,de nekem akkor sem esett jól.

-na jó akkor inkább nem szólok hozzád.


Ezután már soha többet ne gúnyolódott velem.

Ezt a rövid mondandómat még el kellett ismételnem néhány másik munkatársamnak, megkértem őket, hogy ne tegyenek gúnyos megjegyzéseket,mert nagyon rosszul esik nekem. de a közvetlen főnökömnek nem mertem. Őt megmondtam a gyárigazgatónak, aki megnyugtatott, hogy nem fog többé bántani engem a felettesem. Azóta már ő is normálisan beszél velem.

A kb 80% pletykafészeknek meg nem beszéltem többé a magánéleti dolgaimról,ha kérdeztek személyes dolgot, én közöltem: -ne haragudj,de ez magánügy.

Rájöttem, hogy akivel megoszthatok az életem dolgairól dolgokat, az csak egy maroknyi ember, kb 10%,csak ennyi normális dolgozó van akikben megbízni, beszélgetni érdemes.

Csak Azt bánom ,hogy ezt a módszerre nem évekkel előbb jöttem rá. Több mint 10 évig védtelen voltam a sértegetőkkel szemben. Volt ,hogy a fenyegetéssel szemben testi erőmmel "vágtam vissza",de ezzel csak még rosszabb helyzetbe hoztam magam,olaj volt a tűzre.

Ezek a szellemileg "sérült"emberek gondolatban valamilyen oknál fogva(többnyire irigység) próbálnak a sértett fölé kerekedni, lehúzni őt arra az értelmi szintre amin ők is vannak, vagy még lejjebb. Az ilyen emberek nem látják a problémáik valós okát,érzik ugyan, hogy küzdeniük kell valami ellen, de tévesen megítélve embertársaik ellen fordulnak. Az értelmi szint lecsökkenése a modern társadalom hibájából következett be, ugyanis a rendszer amiben élünk, az enbereket szándékosan lebutítja. születésüktől fogva erre tanították őket a különféle oktatási intézményekben, arra nevelik őket, hogy ne küzjenek ,ne kérdőjelezzék meg, ne kritizálják, ne ellenkezzenek a rendszerrel ,amibe belekényszerítették őket, és téveszmékben élve ezt az elnyomást vezetik le azzal, hogy le próbálják alacsonyítani embertársaikat arra az értelmi szintre, ahol ők is vannak. Sajnos a népesség csökkentés egy valós folyamat.

Ha nem lennének szabályok, pénz,vallás, ha nem lenne rendszer, akkor a társadalom tagjai azért dolgoznának,hogy egymás gyarapodását, sokasodását segítsék, de ez már egy másik téma.

Minden dolgozó egyenlő ,és senkinek sincs joga ahhoz, hogy lenézően viselkedjen munkatársával, embertársával. A munkavezető a beosztottja munkáját objektíven kritzálhatja, de nem léphet fel vele szemben mentálisan ártó, sértő szánékkal.

Azt szeretném, ha ezt minden munkahelyen elmondanák/leoktatnák a belépő új dolgozóknak előadás formájában.

Szerintetek is jó ötlet lenne?


2021. nov. 1. 10:29
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
91%
Mert, szerinted magától nem jut eszébe senkinek rászólni a munkatársára, ha ok nélkül basz.gatja?Nem azért nem szólnak ilyenkor, mert annyira sötétek lennének, hogy maguktól erre nem jöttek rá, hogy szólhatnak is.Hanen azért, mert nem mernek.Mert vagy a felettesük, vagy egy kis főnök kedvemce munkatársuk cseszegeti őket, ők meg féltik az állásukat.
2021. nov. 1. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:
Semelyik főnök sem rúghat ki azért, mert igazságosan szembeszálltál az alattomos bántalmazóval szemben! Ehhez alapvető jogod van
2021. nov. 1. 10:39
 3/17 A kérdező kommentje:
Mint írtam: ha munka közben véletlenül hibázik a dolgozó, azt el kell ismernie, de a felettes még olyankor sem léphet fel sértő formában, normális hangvétellel, normális módon kell közölnie vele hogy ne kövessen el több hibát
2021. nov. 1. 10:44
 4/17 anonim ***** válasza:
2 De akármi másért igen.Igazság meg még a bíróságon sincs, csak jogszolgáltatás vagy.Aranyosan naiv vagy, kerdező.
2021. nov. 1. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
Nemcsak a kétkezi munkásoknál van ilyen. Sőt, én most gyárban jobban érzem magam, mint irodában a sok bunkó 3,14chával. Igaz, nem operátorként dolgozok.
2021. nov. 1. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 A kérdező kommentje:

Akkor becsülettel vállalom az elbocsájtást!

Az a főnök megnézheti utánna a parkolóban a kocsiját. Köszönöm hogy magának dolgozhattam

2021. nov. 1. 10:47
 7/17 anonim ***** válasza:
Én leszarom a munkatársaimat. Csak annyit szólok hozzájuk, amennyit muszáj. Ha valaki akadályoz a munkában vagy nem hagy békén a hülyeségeivel, azt jelentem a főnöknek. Volt akit kirúgattam már. Bár mások szerint is megérdemelte. Ha nem érdekel, amit pletykálnak vagy belepofáznak a személyes dolgaimba, akkor simán otthagyom őket. Ha utánam jön, megmondom, hogy kuss, különben baj lesz. Erre általában ledöbben, majd elmegy pampogva. Én autista vagyok. Nem érdekel mások nyavalygása, ahogy a pletykák sem, meg hogy kinek mi a véleménye a dolgokról.
2021. nov. 1. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
6 Rendben, de ha valakinek mondjuk gyerekeket kell eltartani és ő maga felel egy család sorsáért, akkor sajnos nem önérzeteskedhet.Persze, aki megteheti, az tegye meg.
2021. nov. 1. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:
Utolsó, akinek gyerekei vannak, legyen igazságos, határozott, fegyelmezett szülő. Olyan, aki Nem tűrhet el sérelmeket! Még okkal sem. Egyszer mindenki hibázik valamiben, az az igazság ,hogy a hibákra szükségünk van ahhoz, hogy példaként belőlük tanulva valamit/valakit jobbá tegyünk.
2021. nov. 1. 11:51
 10/17 anonim ***** válasza:
9 Na jó, ez már nagyon utópisztikus világkép.Nem így működik az élet.A gyerekedet az nem érdekli, hogy te feleselsz-e a munkahelyeden, az viszont igen, hogy van-e otthon étel, fűtés, ruha, víz, meg fedél a feje felett.Majd rájössz, ha másért is felelős leszel magadon kívül.
2021. nov. 1. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!