Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért van az, hogy néhány...

The Bing Bang Theory kérdése:

Miért van az, hogy néhány munkakörben többnyire azonos neműek dolgoznak?

Figyelt kérdés

Például, a buszsofőrök többsége férfi, mint ahogy a repülő vezető pilóták is. Míg az utaskísérők (stewardess-ek) általában nők.

Vagy mondjuk a takarítók többsége nő. Takarítónőről sokat hallottam már, de takarító férfiról csak elvétve.

Bölcsődében, óvodában is inkább nők dolgoznak. Ritkán hallok olyat, hogy Óvóbácsi.

Általános iskolákban is, úgy látom, hogy inkább nők tanítanak, míg a felsőoktatásban inkább a férfiakat látom többségben.

Vagy például, az egészségügyben, az ápolók többsége nő, míg a doktoroknál több a férfi.

Vagy ott vannak például a politikusok, akiknek a többsége férfi, magas pozícióban szinte nincsenek is nők.

Vagy, én például sose láttam vagy hallottam kőműves nőről. Pedig azt megnézném, ahogy izzad a napon a habarcs csapkodása közben.

máj. 2. 19:19
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Ha észreveszed, akkor ezek a foglalkozások ("nöi"), mind támogató szakmák. A növér támogatja az orvos munkáját, a dajka támogatja a családot, stb.

A nök szerepe régen a családfö (férfi) támogatására szolgált (örökös születése-nevelése, háztartás vezetése, stb).

A nö függött a férfitöl.

Ma ez már "majdnem" nem igy van. Azért irtam, hogy "majdnem", mert még sok döntéshozó pozicióban elöitéletes férfiak vannak, akik nöi sorsokról döntenek.

A fiatal (20+) generációk már nincsenek annyira rászorulva egy másik emberre. Már nem kell egy férfi engedélye, hogy bankszámlát nyithass, hogy egy munkaszerzödést aláirj, nem kell házasságban élni, hogy törvényes gyereked lehessen, nö is lehet magánválalkozó stb.

Ez a középkori hozzáállás már kiveszöben van, csak éppen lassan.

Kell még egy pár generáció ehhez a folyamathoz. Sok törvény már megvan, csak még a betartása akadozik a társadalom által berögzödött elöitélek végett. Ma már senki nem néz furcsán egy nöre, ha nadrágot visel, autót vezet, szavazni megy, stb. Ezekhez is mind idö kellett.

A nöknek csak bátrabnak kellene lenniük, és rá kell jönniük, hogy ök többre képesek, mint anyának lenni, nönek lenni, háztartást vezetni, stb. Ugyanolyan álmaik lehetnek, mint egy férfinak, csak nem szabad könnyen feladniuk.

máj. 6. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!