Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Szabadság alatt miért kell...

Szabadság alatt miért kell rendelkezésre állnom? Mit tudok így tenni?

Figyelt kérdés
Egyedüli alkalmazott vagyok az irodában. Ebben az évben még egyetlen nap szabadságot sem vettem ki. Múlt héten szólt a főnököm, hogy találjam ki mikor akarok szabira menni. Mondom akkor legyen jövőhét. (Nyaralni nem megyek, gyerekem nincs.) Ma már 8:02-kor hívott. Én még aludtam. 9 után visszahívtam. Mondja, hogy el is felejtette, hogy szabin vagyok, de akkor lenne pár dolog amit el kéne intézni ma. Én nem szeretnék itthonról dolgozni... Mit lehet így tenni? Azóta megint hívott, de nem vettem fel, nem is hívtam vissza. Ezért nem szoktam inkább szabit kivenni, mert állandóan ez van. Munkahelyváltás kb esélytelen itt Szabolcsban. :(

júl. 27. 10:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
84%

Tiltsd le a szabadnapjaidra a főnököt.

Nekem céges telóm van, abban a munkával kapcsolatos appokat egy gonbnyomással inaktiválom. Céges gépet se kapcsolom be, ha szabin vagyok.

Ne vedd fel. Ne legyél elérhető. Ne vigyél céges gépet/telefont nyaralni. (Akkor se, ha nem utazol sehova)

júl. 27. 10:35
 2/11 A kérdező kommentje:

#1: Jaj ez jó ötlet, köszönöm!

Amúgy akart adni egy laptopot, hogy itthon a héten arról tudok dolgozni, de végül nem jött össze. A sajátomról be tudok lépni mondjuk ahova kell, de nem akarok 8-tól 4-ig a gép előtt ülni meg várni a telefonokat. Akkor mindegy ha bent ülök az irodában.

Egyik barátnőm ugyanígy volt évekig, sajnos neki már azt kell hazudnia, hogy elutazott, így nem "zaklatják" a munkával.

júl. 27. 10:54
 3/11 anonim ***** válasza:
89%
Ha nincs nyaralási terved, akkor ne vedd ki egyben a szabadsagodat, hanem csinálj belőle hosszú hétvégéket csütörtöktől vasárnapig és előre szólj a fonokodnek, hogy úgy adja ki a munkát neked, hogy a szerdai nap végéig mindennel végezz.
júl. 27. 10:57
 4/11 A kérdező kommentje:

#3: Már kénytelen voltam kivenni ennyit egyben, mert eltelt több mint fél év és az összes napom bent van.

De egyébként ha megosztva venném ki akkor is ugyanez lenne. Korábban ha csak egy pénteket vettem ki, akkor is hívogattak. Tudom nincs aki helyettesítsen, de azért ez sem állapot így.

júl. 27. 11:02
 5/11 anonim ***** válasza:
63%

Ne vedd fel a telefont.

Bár a kiszolgáltatott létednek hála, meg a gyökér főnöködnek hála aki nem tiszteli a szabadságot, lehet nem sokáig lesz munkahelyed.

júl. 27. 11:08
 6/11 A kérdező kommentje:

#5: Nem vettem már fel a telefont.

Miért ne lenne munkahelyem? Azt nem gondolom, hogy elküldene. Kb én viszem az irodát egyedül, nyolcadik éve lesz, hogy itt dolgozom.

De ha elküld emiatt, akkor ez van. Holnaptól dolgom is van, nem fogok itthon ülni.

júl. 27. 11:23
 7/11 anonim ***** válasza:
88%
Nem kell felvenni, és ha mégis sikerül munkát adnia, akkor megmondod: akkor csinálod meg, ha visszaírja a szabadságod. Aztán majd máskor kiveszed.
júl. 27. 13:23
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell rendelkezésre állnod, kikapcsolod a telefont és kész.

Nekem egyik munkaminiás barátnőm picsog állandóan, hogy mi az, hogy a kollégája este nyolckor nem ír neki vissza - és krvára nem érti meg, hogy este nyolc már rég munkaidőn kívül van, miért kéne válaszolnia?

Neked sem kell válaszolni a főnök hívásaira.

Szabadságon vagy, pont.

júl. 28. 14:11
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

"Tudom nincs aki helyettesítsen"

De, ebben az esetben pont a főnöködnek kéne, hogy helyettesítsen téged. Amikor úgy döntött, hogy vállalkozásba kezd, akkor tudhatta volna azt is, hogy lesznek időszakok, amikor a beosztottjai szabadságra mennek. Az ő feladata, és felelőssége, hogy megoldja a helyettesítésed, anélkül hogy téged ezzel a szabadságod alatt zaklatna.

júl. 28. 22:20
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy ki lehet kapcsolni a telefont, vagy lehet bele gombokért venni másik SIM-kártyát, és megadni az ideiglenes számot a fontos embereknek, és szarni bele az egészbe. Nem fog összeomlani a világ, ha nem vagy elérhető egy hétig. Én sokkal inkább pótolható vagyok a munkahelyemen, mint te a leirás alapján, és hónapokkal az eset után tudtam meg, hogy az akkori vezetés egy bizonyos tagja a céges ügyvéddel konzultált azzól, hogy ki lehet-e engem baszarintani azért, mert egy általam kért két hetes szabadságon (túrázni mentem Spanyolországba) teljesen elérhetetlen vagyok, és se telefonra, se e-mailre nem válaszolok, és az volt az ügyvéd válasza, hogy nem, és inkább ne is próbálkozzon semmivel, mert még Magyarországon is simán megnyerném a pert, ha kirúgnának és inditanék egyet. Egyébként fun fact, de az illetőnek több meredek húzása is volt, többször átlépte a hatáskörét, szóval azóta előléptették ügyféllé.

Mondjuk egy Kelet-Magyarországi KKV vezetőjének jó eséllyel nincs ügyvédje, és nem is gondol ilyenekre, simán csak kirúg, de leperelheted a gatyáját is utána, ha van annyi tartalékod, hogy ellegyél, mire találsz másik munkát, vagy nincs olyan specifikus tudásod, amivel rögtön találsz. Jó eséllyel még könyörögni is fog ez a szerencsecsomag, hogy menjél hozzá vissza, miután kiélte a hatalmát, aztán rájött, hogy nem tudja üzemeltetni nélküled a szarját, és nincs kapacitása nulláról betanitani egy új embert, de addig is ki kell húzni valahogy. Szinte földim vagy, én Borsodban nőttem fel, és pontosan tudom, hogy könnyen ugrálok és pofázok most Pestről, ahol ha minden kötél szakad, mindig keresnek embert az Aldiba vagy valamelyik gyorsétterembe, ahol már holnap kezdhetek és ha nem is jó a pénz, de a lakbér meg a kaja miatt nem kell aggódnom.

júl. 29. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Ha egy munkahelyen szabadságokat kiadnak az miért van?

Már volt, hogy ki kellett venni szabadságot múlt hónapban is. Most is megyek szabira pénteken. Erre az évre összesen 19 szabadságnap jár nekem amiből így már 2 napot elhasználtam és így maradt 17 (22 éves vagyok). Annyiban rendesek, hogy eldönthetem melyik...

Szerintetek egy rehabos munkahelyen mennyire korrekt a szabadságokkal való túlzott rendelkezés?

Azt tudom, hogy a munkáltató rendelkezik több, mint a felével. Ahol én dolgozok, ott kétszer áll le a cég, ami 2x 8-10 nap szabi plusz a januárt 5 nap szabadsággal kezdjük. Így nem marad sok szabim, és ha nem lenne elég, akkor nem tudok orvoshoz menni, mert nem biztos,...

Felmondás után a megmaradt szabadsággal magam rendelkezek?

Esetleg a munkaadó dönti el hogy mikor vehetem ki a felmondási idő alatt?

Munkavállalói felmondás: köteles-e a szabadságot kiadni a munkáltató, vagyis a szabadság azon részét amivel én, a dolgozó rendelkezem? Nincs már hova tolni!

Ha a dolgozó felmond, 30 napos felmondási idő van. A munkáltató megteheti hogy a bennmaradt szabikat időarányosan kiadja de erre semmi se kötelezi. Ha nem adja ki, ki kell fizetnie. A szabadság zömével a munkáltató rendelkezik. De van egy kis része ami felett én, a...

A szabadság munkavállaló rendelkezésére szerint kiadandó részét valóban úgy és akkor kell kiadni ahogy kérem? Mert én még soha az életben nem kaptam...

Van a szabadság annak van két része. A nagyobbik rész felett a cég rendelkezik, de van egy kisebb rész ami felett én a dolgozó. Az Mt szerint 122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. (2) A munkáltató évente hét...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!