Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Normális, hogy a tanárok nem...

Normális, hogy a tanárok nem díjazzák az ilyen fogalmazásokat? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

A 8 éves fiamnak írnia kellett egy fogalmazást az óra alatt: egy mókusról szóló mesét, amire csillagos ötöst kapott (csodálkoztam is, mert eddig sima 5-öst kapott :) ). Mesélte, hogy egy barátja (akivel együtt szeretik a Mása és a medve című orosz mesét) vicces mesét írt a mókusról, ami nem tetszett a tanárnőnek. Nem adott neki rossz jegyet, de újra meg kellett írnia a fogalmazását -normális mese stílusban, ne legyen rajzfilmes, poénos.

Mikor iskolás voltam, nekünk is ilyen mesefogalmazásokat kellett írnunk. Emlékszem egy macskás-egeres képre, arról kellett kitalálnunk egy mesét. Egy osztálytársam rajzfilmszerűen fogalmazta meg az egészet, úgy, hogy a kilenc kisegeret egy szuperhős-egér mentette meg. Mi nagyon viccesnek találtunk, de a tanárnőnk nem, ezért újra meg kellett írnia. Úgy fogalmazta meg, ahogy egy normális meséhez illik: az öreg egér figyelmeztette a kisegereket, hogy ne bosszantsák fel az alvó macskát. A tanárnőnek ezt tetszett és azt mondta neki, ilyennek kell lennie egy mesének.


Egy volt lány osztálytársam tanárnő. Szereti a gyerekeket, és ők is őt. Egyszer megkérdeztem tőle, emlékszik-e a fogalmazásírásokra és, hogy mit gondol ezekről. Azt felelte, hogy őt nem zavarná, ha vicces, rajzfilmes meséket írnak a gyerekek, de erőszak tényleg ne legyen benne. Mesélte, hogy egy kolléganője azon akadt ki, hogy két gyerek nem úgy írta meg a fogalmazást, ahogy ő várta el. El is olvasta ezeket és az volt a véleménye, hogy szerinte jók lettek. Jó, ha van benne humor. Kérdezte is a kollégát, hogy volt-e neki egyáltalán gyerekkora, írt-e ilyen fogalmazásokat vagy az iskolatársai. Hogy lehet ezt elfelejteni tanárnőként? A nő meg is lepődött, végül 4-es alát adott


Ti mit gondoltak erről őszintén?2018. dec. 2. 13:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem tanárnak kialakult kép van a fejében, hogy "milyennek kell lennie" a fogalmazásnak, tanárok többsége nem szereti a kreatív gondolkodást, vagy bármit, ami más, átlagtól eltér valamilyen módon.
2018. dec. 2. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
41%
Ha jól értelmezem, akkor a feladat lényege a klasszikus mese műfaj és sajátos elemeinek megértése, ismerete, használata. Ebbe nem tartozik bele a szuperhős kisegér. Attól, hogy a tanár elvárja, hogy a gyerekek betartsák a feladat formai követelményeit, nem jelenti azt, hogy nem szeretik a kreativitást.
2018. dec. 2. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
96%
Én általánosságban is tapasztaltam, hogy pl. feladatot a gyerek máshogy old meg mint ami "ismeretes", akkor az nem jó.
2018. dec. 2. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
77%
A tanárok nem szeretik a kreatívitást.
2018. dec. 2. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim válasza:
84%
Szerintem nem kéne egy kisgyereket rossz jegyekkel szomorítani, ha csak annyi a bűne, hogy kissé szárnyalt a fantáziája, ugyanis az életkori sajátosság. Persze el lehet mondani, vagy lehet érzékeltetni, hogy nem az ilyen tipusú mese volt a feladat, pl. aki mindent betartott az csillahos 5 aki meg elszárnyalt az csak 5-ös, ha amúgy helyesírás, nyelvhelyesség rendben és a szöveg is összeszedett. Néha olyan magasan van a léc ekkora gyerekeknél, hogy csak nézek.
2018. dec. 2. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
82%

Nem véletlen mondják hogy az oktatási rendszer csak átfaragja az embereket, megmondják milyennek kell lenni. Főleg hogy ilyen nem nagy elméjű tanároknak adnak hatalmat sok gyerek fölött, akik azt hiszik hogy amiért hatalmuk van, többek is a gyerekeknél, és jobban tudják a dolgokat.


Ez nem "normális", hanem "szokásos/átlagos" a tanárok körében.

2018. dec. 2. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
82%

"a tanár elvárja, hogy a gyerekek betartsák a feladat formai követelményeit"

Formai követelményeket vár el kisgyerekektől, akik azt sem tudják hogy miez, és csak szeretnék jól érezni magukat, kifejezni az elképzeléseiket?

Már nem azért, de aki tényleg ragaszkodik ilyen baromságokhoz az egy őrült gyökér, és nem túlzok. És nem, nem szeretek a kreativitást a tanárok, mert ha szeretnék akkor lenne bennük annyi lelkiismeret, hogy szegény 8 ÉVES gyerekeket nem szopatom a baromságokkal.


Az én középsulis férfi tanáraim voltak a leglazábbak, és a legjobb tanítók. Volt köztük olyan, aki nyíltan elmondta sokszor is mekkora sz4r az egész rendszer, meg milyen barom haszontalan leckéket kellene tanítani, és titokban csak olyanokat tanított amiről tudta hogy ténylegesen szükségünk lesz.


De amelyik tanár úgy áll a diákokhoz, hogy szigorúan a szabályokat kell követni, még ha semmi értelme sincs, azt is úgy nevelték 8 évesen mint ezek a nyomorék tanárok: Ha kicsit is a szabályon kívülre mentek, akkor már büntették őket.

"Mi az, hogy nem azt csináltad amit a feladat megparancsolt neked?"


Valahogy ismerős nekem ez a mondat.. Mintha a katonaságnál is azt várnák el, hogy kérdés nélkül teljesítsék a parancsot és embereket öldököljenek valami hülye elit kívánságára.

2018. dec. 2. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Velem is történt már hasonló. Csatlakozom azokhoz, akik szerint sok az olyan tanár, akik nem szeretik, ha valami eltér az átlagostól. Nekünk keresztrejtvényt kellett készíteni, miután megoldottunk párat a tankönyvből. Engem kivéve mindenki úgy csinálta, hogy minden szó első betűje adta ki a megoldást, én pedig úgy, hogy hol a szó utolsó, hol a második, harmadik, stb. betűje volt szükséges a megfejtéshez. Amikor meglátta a tanárnő, annyit mondott, hogy: "Lili nem értette a feladatot." Én pedig annyit mondtam, hogy értettem, csak másképp csináltam. Újat kellett készítenem, nem fogadta el az érvelésem, pedig senki nem mondta, hogy olyannak kell lennie a rejtvénynek, mint amilyen a tankönyvben szerepelt. Bár ennek a nőnek tipikusan szocializmust idéző hozzáállása volt mindenhez. Idézek tőle pár mondatot: "A férfi dönti el, mit kell csinálnia a nőnek, a nő legyen alázatos.", "Szalagavatón egyenruhában kell lenni, aki mást vesz fel és így kilóg a sorból, az utána megrovásban részesül." "Az abortusz akkor is tilos, ha a gyerek élettel összeegyeztethetetlen betegségben meg fog halni." "Nincs diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia, csak lusta gyerek." Természetesen megvan a nem éppen pozitív véleményem az ilyen feudális, szűk látókörű tanárokról.

22/L

2018. dec. 2. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
85%

Csatlakozom azok táborához, akik szerint az iskolában nem szeretik, ha a gyerek kreatív.

Én kiskoromban imádtam olvasni és elég jó volt a fogalmazóképességem is, amikor fogalmazásokat írtunk, mindig rengeteget írtam és szinte minden alkalommal próbáltam bele egy kis humort is csempészni, mert szerettem, amikor a tanár felolvasta a fogalmazásokat és a többiek nevettek az enyéimen. Persze a tanár már kevésbé értékelte a humoromat, pl. emlékszem, egyik osztálykiránduláson is fogalmazást kellett írni a szállásra vezető útról, hogy mit láttunk, stb. Felsoroltam a látnivalókat, amiket kötelező volt beleírni a sztoriba, aztán úgy folytattam, hogy "ezen kívül még láttunk egy csomó fát, állatokat, más kiránduló osztályokat, és még több fát"..vagy valami ilyesmi. (És igen, tudom, hogy rohadtul nem vicces, de nekem meg az osztálytársaimnak 8-9 évesen az volt :D)

Erre a tanár 3-ast adott rá, mert "elpoénkodtam", pedig amúgy ezt leszámítva semmi egyéb hiba nem volt benne, még helyesírási hibából is alig volt 1-2 és másoknak is annyi helyesírási hibával még megadta az 5-öst...

Meg szintén általánosban volt egy olyan rajztanárunk, aki minden óra elején megfordíttatta velünk a lapot, amit kaptunk és a nevünk alá fel kellett írni, hogy a képen rajta kell lennie pl. szigorúan 3 db embernek, akik valamilyen mozgást végeznek, 2 fának, 5 természeti elemnek (pl. fa, bokor, folyó, szikla, stb.), 1 állatnak, stb..

Meg szintén rajzon volt, hogy ilyen kötött dolgokat kellett lerajzolni és én már majdnem befejeztem, amikor a tanár körbejárt és meglátta az enyémet, erre közölte, hogy az egész addigi, kb. 1 órahosszás munkám mehet a kukába, mert szerinte túl kicsi és nem látszik jól a kötés mintája, ahogy a szálak így egymásba vannak fordulva. Én viszont nem akartam kidobni, ezért egy részt kiradíroztam és odarajzoltam egy nagyítót és a lencsénél megrajzoltam nagyobbra azt a kötésmintát és beadtam, erre megint 3-ast kaptam, mert ez így nem jó, az egésznek olyan nagynak kéne lennie :D

Az unokahúgom is ugyanabba az általános iskolába jár, ahova anno én jártam és múltkor szólt, hogy nem érti a matek házit és segítsek neki. Valami olyasmi volt, hogy volt egy szöveg és az alapján fel kellett írni egy egyenletet, amibe szerepelnie kellett az x-nek, én meg van fél órán át ültem rajta, de nem tudtam megírni az egyenletet, pedig 5-ös matek érettségim van. Ugyanis szerintem ismeretlen nélkül is meg lehetett oldani, szóval mondtam az unokahúgomnak, hogy ő is vezesse le úgy, ahogy én, ő leírta az én levezetésemet, erre a tanár másnap beírt neki egy fekete pontot, mert nem úgy csinálta meg a feladatot, ahogy kellett volna...Az tök mindegy, hogy így is megvolt az eredmény, meg így legalább átlátta, értette is a számolás menetét, ahogy én mutattam nek, de nem úgy volt megcsinálva, ahogy azt a tankönyv szerzői szerint kell :D

Szóval nekem az a véleményem erről a magyar oktatási rendszerről, hogy nem csoda, hogy minden ilyen oktatásról szóló felmérésen rosszul szerepel az országunk, mert nem attól lesznek okosabbak a gyerekek, hogy bevezetnek 5000 tesiórát egy hétre, meg már általános iskolásoknak is napi 7-8 órájuk van, és még azon a pár kreativitást igénylő órán is, mint az irodalom, rajz, stb., szó szerint KIÖLIK belőlük a minimális kreativitást is. Gondolkodni kéne megtanítani a gyerekeket, nem arra, hogy "na itt van a tankönyvben, hogy ezt a feladatot csak így lehet levezetni, minden más megoldás rossz!!!"

20l

2018. dec. 2. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
8-asnak: amit leírtál, egyszerre volt érdekes és ismerős. Iskolás koromban én is sokszor úgy éreztem, hogy egyes tanárok még mindig éltetik a szocializmust, mert sok dolgot nem engedtek meg nekünk. Ha a gyerekek valamit szerettek, gyűjtöttek is, mindig beleszóltak. Például emlékszem, milyen népszerűek voltak a kemény műanyagból készült színes cumik. Azt tiltották be a tanáraink. Egy kivételével(!), mert ő nem helyeselte, hogy mindent tiltanak. Aki szerette a Transformerst vagy a Tini Nindzsa teknőcöket, azoknak azt mondták, hogy ne ragasszanak ilyen matricákat a tolltartókra, vagy akárhová. Az érdekes, hogy akinek Miki egeres pólója volt, abba nem szóltak bele. Sokáig azt hittem, csak az én sulimban ilyenek a tanárok. De évekkel később megtudtam egy barátnőmtől, hogy nála is voltak ilyen tilalmak. Például az egyik gyerek bevitte a suliba a Jurassic parkos dinókat és azzal játszott a barátaival a szünetben. A tanárnő szólt neki, hogy ezeket ne hozza be soha többet
2018. dec. 2. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!