Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Van itt olyan, aki nem szereti...

Van itt olyan, aki nem szereti a pálinkát?

Figyelt kérdés

2019. aug. 1. 02:26
1 2
 1/13 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
53%

Igen, sokan.


Bocsánat :D

2019. aug. 1. 06:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Én szívesen megiszom mikor megkínálnak vele, de magamtól nem vennék. Haverjaim közül mindenki megutálta az évek során vagy az apja/nagyapja főzi, egyesekre mind a kettő igaz.
2019. aug. 1. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
A simát én sem szeretem, de a mézes azért lecsúszik. (Nő vagyok.)
2019. aug. 1. 08:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
80%
Jelen. Egyszerűen a pálinka annyira karcos, hogy számomra élvezhetetlen, de még a gyengébb (30-35%os) "pálinkák" ízét sem szeretem. Vodkát, whiskyt, tequilát iszom helyette.
2019. aug. 1. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
77%
Egy időben elég sokat ittam bulik alkalmával, mostanra utálom a gondolatát is.
2019. aug. 1. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én nem szeretem. :) De ha elmegyünk vendégségbe és megkínálnak, nem fogok finnyáskodni. :) De helyette szívesebben iszok inkább likőröket.
2019. aug. 1. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

4-es, amire te gondolsz, és amivel eddig gyűjtöttél tapasztalatot, az nem pálinka! Egyrészt a 30-35%-os szeszes ital nem pálinka, mert a pálinka az 38%-nál kezdődik és az is van ráírva, hogy pálinka, persze attól még, hogy rá van írva pálinka, lehet (mondjuk úgy) nem igazán élvezhető, csak az előírásoknak felel meg, az meg javarészt nem tér ki olyan dolgokra, ami az ízt befolyásolná. (nem teljesen igaz...)

Másrészt egy pálinka a legkevésbé sem karcos, ha az úgy van főzve, nem karcos 38 alk. fokra lefokolva, de nem karcos 60 alk. fokra lefokolva sem! Pálinkánál két dolog okozhat karcosságot, fertőzött cefre és/vagy előpárlatos pálinka! A nehéz ízeket, a bűzös nehéz szagokat pedig az utópárlat okozhatja! A középpárlat a pálinka, ha magával a főzési eljárással nem lennél tisztában. Azaz főzés során (mindegy, hogy egy lépcsős vagy kisüsti eljárás) a lefolyó párlat elejét kiöntik, majd az azt követő párlat a középpárlat, ennek elvételét (gyűjtését) pedig időben le kell tudni állítani, amihez nem elégségesek a mérések, műszerek stb. ehhez kell egy jó szaglás (előpárlathoz is!) és up-hoz jó ízlelés is! Ez nincs meg sokaknak, akik otthon főznek, továbbá lehet eleve rosszul kialakult kép bennük a pálinkáról stb. (magyarul azt szeretik benne, amit te pl. utálsz!) sok tényezős dolog ez. Boltban is lazán lelehet emelni a polcról olyan pálinkát, ami elő- és/vagy utópárlatos ill. egyéb hibákat is hordozhat! Évente egyszer szokott lenni pálinkakóstolási teszt a forgalomban lévő pálinkák terén, ekkor kaphatsz egy hozzávetőleges képet, hogy melyik főzde milyen minőséget ad ki a kezéből. Ha szereted a whisky-t és a tequilát, akkor pontosan tudod, hogy ezeknél az italoknál is milyen bődületes különbségek tudnak lenni más-más "gyártó" terméke között, no ez a pálinkánál is pontosan így van, ahány főzde, annyi készítési eljárás, ettől különböző. Cefrézési, majd főzési eljárás, felhasznált gyümölcsök minősége és annak adott évben a minősége (értsd úgy, ahogy a boroknál is, van jó és kevésbé jó évjárat!), főzőberendezés, ha hordós érleléssel készített pálinka akkor még az érlelési eljárás is beleszól az ízekbe. Meggyőződésem szerint nincs olyan (alkoholt fogyasztó!) ember, aki ne szeretné a pálinkát, csak olyan van, aki még nem találta meg azt a pálinkát, amit szerethet!

Akik meg a likőröket szeretik inkább (azaz az édesebb piákat), azoknak egy ágyas pálinka még finom lehet, csak nem úgy, ahogy az a boltok polcaira kerül. A javasolt gyümölcsmennyiséget jelentősen túl kell lépni ágyazás során. Pl. egy "cherry" készülhet rendes gyümölcs felhasználásával, nem pedig cukorszirup+aroma+ételszínezék+alkohol kombóval! Kell fogni egy befőttes üveget, azt tele rámolni (lehetőleg magozott) meggyel, erre ízlés szerint cukrot tenni (1-2 ek. legalább) majd felönteni egy semlegesebb pálinkával avagy még jobb meggypálinkával! 3 hónapig így "érlelni", naponta egyszer az üveget átforgatni, sötét helyen tartani! Ég és föld a különbség az így készült cherry és a bolti között, eleve szín tisztán gyümölcsből készült alkoholos ital, abban nem vélsz felfedezni semmilyen "mű ízt" hisz nem is lehet. Ami lehet akár 50-60 alk. fokos is, meg nem mondod ízre, hogy egy "erős" piát ittál, csak akkor, amikor hamar a fejedbe száll. Ehhez kell jó cefre, majd abból jól főzött pálinka és kiváló minőségű gyümölcs.

2019. aug. 2. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
88%
27 éve absztinens vagyok, de a pálinkát azelőtt se szerettem ... sokáig a számban tartani.
2019. aug. 2. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:

Igen, pontosabban 37.5% a leggyengébb, amitől hivatalosan is pálinkának lehet nevezni a pálinkát, az alatt csak valami olcsóbb utánzat, ami lehet, hogy még igazi gyümölcsöt sem látott, csak aroma van benne!

Alapjáraton én szeretem, de azért abból is kóstoltam már néhány pocsék fajtát, például törköly vagy Vilmos!

2019. aug. 3. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
#7, ez nagyon informatív válasz volt, köszönöm. A 30-35%os dolgokat en is csak idézőjelesen nevezem pálinkának, de ittam már házit, meg "rendes" 50 fokosat is, azok is karcoltak. De jó tudni, hogy van "karcmentes" verzió is, így, hogy felhívtad erre a figyelmemet, szerintem adok majd a pálinkának még egy esélyt.
2019. aug. 3. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!