Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kell pálinkát főzni?

Hogyan kell pálinkát főzni?

Figyelt kérdés

Azt olvastam hogy házi baracklekvárból is lehet pálinkát főzni de nem írták le hogy hogyan.


Ez a praktika engem nagyon érdekelne.


Azt kell elképzelni hogy nekem semmiféle pálinkafőzéshez kitalált eszközöm sincs. Háztartásban alapvető eszközökkel szeretnék dolgozni ha lehetséges.


Azért nem veszek a boltban mert ezt szeretném kipróbálni!



2019. szept. 10. 14:51
 1/10 anonim ***** válasza:
14%

- Nem lekvárból főzik a pálinkát...

- kell hozzá megfelelő minőségű főző (a házi főzők sem érik el azt a szintet, mint egy akkora lepárló, ami egy csarnokot elfoglal)

- Kell hozzá szakértelem, hogy jól sikerüljön (pálinkafőzőmester)

- Kell hozzá szakértelem, hogy megfelelő cefréd legyen


Ha valami szrt csinálsz otthon, nemcsak rossz lehet, hanem belevakulsz a metilbe

2019. szept. 10. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Phoney ***** válasza:
100%

Ha nincs pálinkafőződ, akkor nem tudod kipróbálni a pálinkafőzést. Sajnos ez ilyen.



ma 15:19

– Nincs olyan minőségi kategória, hogy „házi főző”. A lepárlóberendezés alkalmasságát nem a mérete dönti el. Nem attól lesz jó egy készülék, hogy elfoglal egy csarnokot.

– Nem kell pálinkafőző mesternek lenni ahhoz, hogy elfogadható pálinkát tudjon csinálni valaki, bár igaz, hogy egy pársoros GYIKes válasz sem elég hozzá.

– Milyen metilbe? Az orvostudomány történetében nem ismert olyan metanolmérgezéses eset, amit nem pancsolt ital okozott volna. Senki nem a rosszul lefőzött pálinkától vakul meg, hanem a lopott ipariszesztől. [link]

2019. szept. 10. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
59%
Nem lehetséges.
2019. szept. 10. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
59%
Se lekvárból, se lábasban/fazékban nem fogsz pálinkát főzni.
2019. szept. 10. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

15:42-es, én vagyok 15:19-es


Ha valaki nagyon béna, és random akar pálinkát főzni, akkor képes metilt hagyni benne, sokat


Nem csak a mérete adja meg a minőségét a pálinkafőzőnek, de fizikai alapokon levezethető, hogy nagyobb lepárló mennyivel tud többet, meg hogy mennyire stabilabban lehet egységes hőfokot beállítani egy nagyobb cuccnál, mint egy kis házifőzőnél, továbbá vannak minőségi különbségek a házifőzők és a nagyobb pálinkafőzők között... mégha sokaknak ez nem is számít, vagy nem is érzik


nem kell pálinkafőző mesternek lenni, hogy elfogadható pálinkát tudjon valaki csinálni... hát... kérdés kinek mi az elfogadható (hivatalos profi pálinkakóstoló is kóstolta a miénket pl. és elalélt tőle)

2019. szept. 10. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
66%

lényeg a lényeg, hogy kell megfelelő tudás hozzá, szakértelem és megfelelő eszközök is, meg megfelelő cefre....


az, hogy kinek mi a megfelelő... a fentiekben vagy pálinkában, az más kérdés

2019. szept. 10. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 mindentudó99 ***** válasza:
59%
Vihetsz te hivatalos profi főzdébe cefrét attól még lehet rossz. Meg főzhetsz otthon is szupr páleszt. A lényeg hogy jó legyen a gyümölcs megfelelően cefrézz és érts a lefőzéshez is. Savanyú acetonos cefréből a szeszfőzde se fog jó pálinkát főzni neked. Kérdező te meg engedd el ezt a dolgot.
2019. szept. 10. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Phoney ***** válasza:
100%

ma 16:14

Ja, lehet „sokat” „hagyni” benne, csak annyit nem, hogy megvakuljon tőle... Mondjuk elég érdekes szóhasználat a „bennehagyni”, egy olyan anyagnál, amit eleve nem is lehet érdemben elválasztani. (Kivéve persze, ha többoszlopos ipari szeszfinomítód van külön metanolmentesítő oszloppal, mondjuk egy ilyennek valóban kell is a csarnok, de azon nem pálinka készül, hanem finomszesz :)

2019. szept. 10. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
0%
Ha már olvastál valami baromságot valahol igazán rákereshettél volna.
2019. szept. 10. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem lehet lekvárból pálinkát főzni, mert egy erősen túlcukrozott dolog a lekvár, így nem a gyümölcscukorból jönne létre az alkohol, azaz egy rakat sz-r lenne a végeredmény, de nem azért nem lehet, azért sem lehet, mert jó eséllyel tartósítószer kerül a lekvárokra. Ha nem került bele tartósítószer, akkor egy erős hígítás után (sima csapvíz), optimális pH beállítással majd élesztő hozzáadásával akár beindítható benne az erjedés és alkohol lesz is belőle, de annyira magas a hozzáadott cukortartalom, hogy az jellegtelen párlatot fog adni.

Vannak ilyen önjelöltek, akik ráöntik a lekvárt a cefrére (azaz cefréhez, édes cefréhez adják hozzá, majd azzal együtt erjed ki, ha kierjed), de igazából kárt okoznak vele, csak nem fér a fejükbe ez, nem értik meg, hogy hiba. Láttam már többször olyan hirdetést is, hogy lekvárt (gyárit!) árulnak cefrének, cefrébe, (ezeknek valószínűleg lejárt a szav.ideje, azért árulják ilyen célra) na azt önmagában nem erjeszted ki, az biztos, de ha hozzáadod cefréhez, azt is tönkreteszed vele.

Háztartásban alapvető eszközökkel pálinkát nem lehet főzni, párlatot lehet készíteni, de frakciók szétválasztását nem tudod megoldani, ami pedig így végeredményként valami borzalom, amit ad! Eleve egy sz-r alapanyagból akarsz, az 50-es években otthoni körülmények között használt eljárással párlatot készíteni, hát ez egyenlő az ihatatlannal. Dobd ki a lekvárt vagy edd meg, ha még jó!

Saját, ismerőseid és más idetévedő érdekében, nem írom le, hogy lehet párlatot készíteni konyhai eszközök felhasználásával, mert az egy kutyakergető sz-r, ami úgy készül. Nem így működnek a dolgok, hogy mindenféle berendezés nélkül, nem abból az alapanyagból, amiből kellene, amiből helyes, elkezdünk otthon háztartásban található céleszközökkel párlatot készíteni. Ha annyira szeretnél alkoholt előállítani, akkor háztartásban megtalálható eszközökkel (azaz nem igényel 100 ezer forint körüli/feletti beruházást) előállítható bor, sör, abszolút elfogadható, akár jó minőségű, akár a boltinál alacsonyabb áron, azzal próbálkozz! Ha csak "játékból", érdekességképen csinálsz ilyet, sörhöz lehet kapni előre elkészített sűrítményt, fel sem kell főzni stb. stb. semmi dolog nincs vele, mint vízzel felhígítod a leírtak szerint, a hozzácsomagolt dolgokat az utasítás szerint hozzáadod, kierjed, majd palackozod. Ennyi. Szórakozásnak jó!

2019. szept. 12. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!