Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Idén (2019) hány liter 47 fok...

Idén (2019) hány liter 47 fok körüli pálinkát tudtatok főzni 100 liter sárgabarack cefréből?

Figyelt kérdés
Kicsit keveslem a kifőzetett pálinkámat. Kevesebb mint a várt fele... A főzde arra hivatkozott hogy idén általánosan gyenge a sárgabarack cukortartalma. Ti mit tapasztaltatok? Kérlek írjátok meg azt is hogy mennyi cukrot tettetek bele ha tettetek és hogy melyik megye ha lehet. Köszönettel.

2019. okt. 10. 09:10
 1/8 anonim ***** válasza:

Az idén tényleg volt egy hosszabb időszak, amikor alig sütött a nap, de nem emlékszem, hogy ez a barackérés melyik szakaszába esett. Tuti érintette. A napfény viszont fontos, talán a legfontosabb a cukortartalom emelkedéséhez.


Attól is függ a mennyiség, hogy jó volt-e a cefréd, hogy vigyáztál rá....


Bocsi, hogy nem tudok én most mennyiséggel szolgálni, barackot nem szoktunk főzetni.


Viszont én csak örülnék, ha nem mindig a várható legmagasabb mennyiséget kapnám....

Mi ismerősökkel közösen szoktunk epret főzetni. (Faeper, nem a szamóca.) És mindig a lehető legtöbb mennyiséget főzik nekünk. Vigyázunk a cefrére, jó szokott lenni, cukrot nem adunk hozzá. Viszont a napfény és az eső minden évben változó. Szerintem az idei év nem volt kedvező az epernek, mégis sok pálinkánk lett. (A barack is hasonló időben érik....) És ilyenkor mindig gyanakszom a főzdére, hogy mi van ha átver és tesz bele cukort utólag és azért lesz mindig maxunk????


Érted.... Ha nekünk is évről évre más lenne és ez arányos lenne a napfénnyel, akkor jobban bíznék a főzőben, mint így, hogy sokat főz....

2019. okt. 10. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a meglátásiadat, hasznos infók és jó meglátások. Megbízhatónak tartottam idáig a főzdémet, szimpatikus emberek. De az idei évben a normál ingadozáshoz képest drasztikusan kevesebb lett a főzet. Mivel az ördög nem alszik, szerettem volna összevetni mások idei tapasztalatával az eredményt. A cefrémre nagy gonddal szoktam vigyázni, ebben nem volt különbség a korábbiakhoz képest. Remélem néhányan még tudnak írni konkrét eredményeket az idei évből.
2019. okt. 10. 09:34
 3/8 anonim ***** válasza:
Tudsz mondani induló cukorfokot vagy kifőzetés előtti cefre alkoholfokot?
2019. okt. 10. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudok. Ha tudnék nem is lenne kérdésem.
2019. okt. 10. 09:54
 5/8 anonim ***** válasza:
A 10 litert le kellene adnia minimum.
2019. okt. 10. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 mindentudó99 ***** válasza:
100%
#1 Ezt hogy érted hogy tesz hozzá cukrot és több szesz lesz? Ez azért nem így működik. Te kiforrt cefrét viszel ahhoz hiába tesz akármennyi cukrot több szesz nem lesz. Gondolom nem forralja a főzde a cefrét még másfél hónapig mikor odaviszed hanem főzi egyből. Cukor nélkül 8-10 litert ad egy mázsa barack. Plusz egy kiló cukor kb 0.8 liter pálesz.
2019. okt. 10. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 mindentudó99 ***** válasza:
Még annyi lemaradt inkább vegyél egy saját főzőt. Én se bíznék senkiben ha más főzi a pálinkámat. Vannak helyek ahol ott lehetsz ha főzik. Ritka. Ki tudja azt adjàk e amit viszel vagy öntik e össze más cefréjével. Én magamnak főzöm legálisan bejelentve. Nincs gond
2019. okt. 10. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Elő- és utópárlattal tudják max. megtolni, megtoldani a kihozatalt, azt a minőségen meg észreveszed. Cukorral és élesztővel + élesztő tápanyaggal valóban újra belehet indítani az erjedést, speciális élesztővel kb. (tudtommal) 20%-os alkoholtartalomig feltornázható, na ezt is észreveszed a minőségen (nyilvánvalóan). Kizárt, hogy ilyennel tökörésznének.

Kajsziból idén 75 kilóm lett és 3% cukrot kapott, brix-et ennél nem mértem, úgyhogy azt nem tudok mondani, ebből 8,75 liter 49%-os lett, ami hát mostanra inkább 47%. Baranya. Ha ezt megtolom UP-al mondjuk kb. 25-30%-ig engedem a tisztázást, akkor lesz közel 10 liter. (ezt az 1. hozzászólónak)

2019. okt. 11. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!