Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ízhibás bor és véletlenül...

Ízhibás bor és véletlenül pasztörizált must. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Rögtön két kérdéssel nyitnék!



Az egyik az az, hogy egy szó szerint túlfütött, csírátlanított musthoz mit adagolnátok, hogy elinduljon az erjedés? Még forráspont alatt sikerült kikapni belőle az üzemben lévő merülőforralót, de az élesztő és annak vitaminjai tuti kinyiffantak. Valójában egy erősen csírátlanított must van most, ami nem forr. Borélesztő és élesztő tápsó adagolásán gondolkodtam, hogy menthető legyen az anyag. Beindítható ezek adagolásával az erjedés? Mit tanácsoltok? Kb 1 hl mustról van szó.


Másik kérdés ízhibás borral kapcsolatos. Eléggé dohos és egyéb ízhibák lettek szakszerűtlen kezelés miatt kb 60 liter tavalyi bornál. Nem szeretném megmenteni, hanem a törkölypogácsát szeretném felönteni vele. Főzőbe ilyen hibával nem rakom bele, de tisztítva le szeretném főzetni. A cél az lenne, hogy egy teljesen íztelen folyadékot kapjak, ugyanakkor az alkoholfokából ne veszítsen a folyadék. Adnátok javaslatokat, hogy milyen módszerrel tudnám teljesen kiiktatni az összes ízt a fehérborból?


Jöhet szájbarágósan a válasz, eléggé kezdő vagyok a borászatban, úgyis mondhatjuk, hogy idei évjárat :)



2019. okt. 26. 13:58
 1/3 anonim ***** válasza:

Igen, élesztő hozzáadásával ki fog erjedni, a tápsó pedig segít megakadályozni a nitrogén hiányt .

Amúgy az interneten keresve akár még tankönyveket is találhatsz a borászatról. Érdemes lehet kicsit belemerülni, ha vannak alap biológiai es kémiai ismereteid.

2019. okt. 26. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Illetve azt hiszem aktív szenes kezeléssel lehet a súlyos hibákat kezelni, de teljesen jellegtelenné teszi a bort.

Részletes válaszokat nem nagyon tudok adni, régen, érintőlegesen tanultam borászatról, de mivel senki nem válaszolt még ennyi infó is több a semminél, hátha el tudsz rajta indulni.

2019. okt. 26. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:

Aktív szénnel ki tudod irtani az ízét, de fölösleges a bort szenezni, érdemesebb a kész párlatot. (Főleg, ha aztán törkölypogácsát öntöd fel vele... bár attól függ, hogy annak az ízét akarod-e.)


Annyival számolj, hogy a szénport elég nehéz egyszerű szűrökkel (akár vattával, kávészűrővel is) kivenni, úgyhogy jobban jársz, ha granulátum, erről használat előtt érdemes vízzel leöblíteni a port. Amúgy akármilyen lehet, vedd a legolcsóbbat. (A szént akkor is ki kell szűrni, ha lefőzés előtt szenezed az anyagot.)


Szó szerint íztelen persze nem lesz, az erjedési kongenerek pl. megmaradnak, de dohos és egyéb jelleget elég jól kiszedi.

2019. okt. 26. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!