Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sok fèle gyümölcsből főztem...

Mindentudó99 kérdése:

Sok fèle gyümölcsből főztem már pálinkát. Szőlőből is . De csak kis mennyiségben. Most vettem 3 mázsát jó leveses 20 cukorfokos. Kb mennyi pàlinkára szàmíthatok?

Figyelt kérdés
2020. szept. 15. 15:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nekem 14literrel adta le általában hozzá adott cukor nélkül.
2020. szept. 15. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
Az 1 mázsa.
2020. szept. 15. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2020. szept. 15. 19:57
 4/13 anonim ***** válasza:

20 brix fokról van szó. A brix fok azt mutatja, hogy 100g cefrében hány gramm cukor van. Azaz esetedben: 1kg mustban 200g cukor van. A 3 mázsában eszerint 60kg cukor van. Hozzávetőlegesen lehet csak számolni, mert nem fog minden cukor átalakulni, speciális élesztővel lehet közelíteni ugyan ehhez, de általában 0.7-0.8 liter 50%-os pálinkát kapsz 1kg cukorból (a sokat emlegetett 1kg-ból 1 liter, az téves, az "laborban" maximum)! Azaz a várható kihozatal az esetedben 42-48 liter. Lehet ennél kevesebb is, az erjedésen múlik minden, jól megy-e végbe, mennyi cukor tud átalakulni stb.

Használj alkoholtűrő borélesztőt, használj élesztő tápanyagot, ha van rá lehetőséged nézz pH-t, korrigáld, ha kell (de ha jól emlékszem ezt eleve így szoktad).

2020. szept. 17. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Igen savazni szoktam a cefrét. Élesztőt is szoktam tenni. Erre nem raktam. Valahol azt olvastam a szőlőn vannak a legjobb élesztőgombák. Nem tudom ez mennyire igaz. Köszönöm a választ.
2020. szept. 17. 16:33
 6/13 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem. Nem véletlenül lett a borászatból átemelve az irányított erjesztés, régebben borélesztő volt csak elérhető a gyümölcscefrékhez is, szóval az volt előbb, hogy "szőlőt élesztővel", onnan lett átemelve... Logikus, hogy ez téves információ. :)

Egy kérdés maradt bennem... Máshol ugye nem a Bird nicknevet használod?


Ez a könyv egy meglehetősen régi könyv, de azért nagyon is érdemes elolvasni: [link]

Főzés tekintetében meg némi "kémia": [link]

Pár tévhitet ledönt ez is!

2020. szept. 17. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
Bird. Nem ismerem.Köszönöm a választ. 4 napja forr késő már fajélesztőt tenni rá?
2020. szept. 17. 19:53
 8/13 anonim ***** válasza:

Igen, nincs értelme, a vadélesztő elszaporodott, az dolgozik. Mindegy, nem feltétlenül hiba ez, ne hagyd állni kierjedést követően, jövőre meg teszel rá...


OK, csak azért kérdeztem, mert egy fórumban Ő is szőlőről számolt be, szintén vette, kb. ennyit, viszont mondjuk úgy, hogy nem vagyunk jóban. :)


Élesztő elszaporodásához egyébként oxigén szükséges, az erjesztéshez pedig pont, hogy ki kell azt zárni. Ez egy természetes folyamat úgy egyébként, mert az édes cefrében van annyi oxigén ami elegendő az élesztő elszaporodásához, majd az erjedés CO-t termel, így a levegő kiszorul. Most ha tennél bele, nem történne vele semmi, nem tud elszaporodni meg nincs is rá most már szükség. Elsősorban erjedési hibák kiküszöbölése miatt javasolt a fajélesztővel való erjesztés, de nem egy lehetetlen történet helyes erjedést lebonyolítani vadélesztőkkel. Kevésbé alkoholtűrő, mondjuk az tény, de ennyire nem tudok belemenni a részletekbe, nem tudok pontos adatokat, meddig életképes a vadélesztő, nem akarok hülyeséget írni...

2020. szept. 17. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm. Valahol olvastam szőlőre nem kell. A családban évtizedek óta készül bor van saját szőlő a kertben. Arra soha nem szoktunk tenni. Most külön vettem még pàlinkának. Biztos jó lesz. Köszönöm a választ. Mas fórumra nem szoktam írni
2020. szept. 18. 06:02
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
azt a pálinkát idd meg te,amit cukrozól, élesztőzől.
2020. okt. 14. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!