Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A házi pálinkának acetonosnak...

A házi pálinkának acetonosnak kell lennie?

Figyelt kérdés

Lehet kicsit hülye kérdés, de tavaly főztem pálinkát és nagyon odafigyeltem a leválasztásra. Szerintem egyáltalán nem lett szúrós szagú "acetonos". Ennek ellenére több ismerős is arra panaszkodott, hogy hiányzik a házi páleszra jellemző csípősség. Gyenge (amúgy 61 fokos). Ízetlen, mint a bolti. Ilyeneket mondott rá nem egy ember.

Akkor most mi az igazság? Tényleg ettől házi a házi pálinka, hogy érződik benne a ragasztó szag?



2021. ápr. 10. 21:38
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Nem kellene annak lennie, csak sok ember egyszerűen hozzászokott már a szarhoz. Az "ízetlen, mint a bolti" is elég vicces. Rengeteg bolti pálinka van. Minőségben elég nagy a szórás köztük.
2021. ápr. 10. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Jo lesz az neked hulyegyerek :)
2021. ápr. 10. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A szerves kémiában nem annyira járatosak egy kalap alá veszik a különböző aromás illatokat okozó vegyületeket. Az nem aceton-szag, hanem a nem jól vezetett erjesztés, majd a tökéletlen lepárlás során a párlatban bennmaradó ill. keletkező egyéb szerves vegyületek, észterek illata (etil-acetát, butil-acetát, akrolein stb.).
2021. ápr. 10. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Phoney ***** válasza:
100%

Léteznek nagyon jó pálinkák, amiknek határozottan "lakkos", észteres illata van, egyesek ezt is "acetonosnak" mondanák.

De az "acetonos" illatú házipálinkák többsége tényleg selejt.


Akiknek "hiányzik a házi páleszra jellemző csípősség", azok általában szarhoz szoktak hozzá, de nem feltétlenül csak a szart szeretik, hanem az észteres-harapós jellegű pálinkát – attól függetlenül, hogy éppen jó vagy rossz.


Amit csináltál, az valószínűleg korrekt iparosmunka, és lehet, hogy a kritikusaid tényleg a pofát lemaró szarhoz szoktak hozzá, de az is elég reális, hogy kicsit semmilyen az a pálinka. Milyen gyümölcs?


Az "ízetlen mint a bolti" természetesen általánosítás, de amúgy elég jogos tapasztalat. Rengeteg "prémium" pálinka van, ami lapos, unalmas, egyoldalú és/vagy seízű, mert egyes főzdések csak így tudják elérni (főleg másodrangú gyümölcsből...), hogy legalább hibás ne legyen. Különösen pár éve ez volt a "tipikus" bolti pálinka, most már szerencsére a divatos főzdék is egyre "bátrabbak".

2021. ápr. 11. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
49%
Az ismerőseid nem normális pálinkán nőttek fel. Az ízetlenségről: a régebben pálinkaként árult cuccok aromával voltak felturbózva, ahhoz képest az igaz pálesz valóban ízetlen.
2021. ápr. 11. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Most kicsit megnyugodtan, hogy nem az én készülékemben van a hiba.
2021. ápr. 11. 21:10

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!