Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Vadon termő, közönséges...

Vadon termő, közönséges komlóból lehet sört főzni?

Figyelt kérdés

Barátnőmmel most a nyáron szeretnénk sört főzni, kb. 30 üveggel. Laikusként kíváncsiak vagyunk a témában. A komlót frissen bele lehet rakni, vagy ki kell előtte szárítani esetleg? Szívesen főznék alacsony alkoholtartalmú búzasört, barátnőm természetesen valamilyen ízesítettet(gyömölcsöset) szeretne.

Más infót is szívesen fogadunk, előre is köszi!



2022. máj. 8. 17:47
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

A neten rengeteg infó van sör, és kifejezetten házi sör fözéséről, ezeket olvasd először végig.

De nem annyira egyszerü jó sört főzni, mint ahogy elképzeled, eleinte lesz jópár félresikerült kisérleted.

A vadon termő komló ugyanaz, amit a termesztett, hogy mit kell vele csinálni, az szintén benne van a neten le´vő infókban, receptekben.

2022. máj. 8. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
64%
Igen.
2022. máj. 8. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Én minden éven főzök magunknak. De nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Nagyon könnyű elrontani. A másik meg, ilyen kis mennyiséget szinte lehetetlen mindig ugyanolyanra készíteni. A komló tobozt frissen a legjobb használni, de szárítva is jó. A lényeg hogy a menyisége nem mindegy, a friss és a szárított sem egyformán keserű. Jó párszor ki kell próbálni, hogy miből mennyi kell, hogy jó ízű legyen. Én is sokat kisérleteztem az arányokkal, míg megtaláltam az ideálisat. A másik meg a higénia amire figyelni kell, de nem szabad tulzásokba se esni. Én mindent elmosok amit használok. Azután használat előtt még le hipózom, és alaposan elöblitem, csorognak 5-10 percet, és úgy használok mindent. Az üvegekkel is ezt teszem. Ez a módszer vált be nekem.
2022. máj. 8. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Sütőben száríthatsz pár grammot, amit aprítva vodkába tehetsz 3 percre, folyamatos lötyögtetés mellett, aztán papír teaszűrőn át vizespohárba kerül, mehet rá jó szénsavas ásványvíz, és elvileg egészen közel lesz a sörbeli karakteréhez, amennyiben tényleg száraz a sör és tényleg semleges az élesztő, és sikerül számottevő hőingás nélkül leerjeszteni (leginkább egy öreg hűtőben egy STC-1000-essel szabályozva az erjesztőedény oldalára ragasztott, hőszigetelővel letakart szondával).


Arra mindenképp jó a módszer, hogy megállapítsd, hogy van-e káposztaszag, vagy bármi nemkívánatos izé.


Ha nem akarsz vele aromázni, akkor a keserűségét kell megállapítanod, ehhez 1 órát kell folyamatosan forrald cukros vízben, aminek a pH-ja 5,2-5,8 közti, leginkább a recept szerinti sörlének megfelelően mindkettő. Ezt osztanám kétfelé, és ismert alfasav-tartalmú komlóval kóstolnám össze, így kb össze tudnám arányítani, mennyi kell ebből a másik helyett. Nem kimondott keserűkomlót használnék tesztelni, mert vélhetően ég és föld a különbség. Vagy ha mégis, akkor tripla adag vadkomlóval mérném össze, és örülnék nagyon, ha a vadkomlós érződik keserűbbnek...

2022. máj. 8. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 mindentudó99 ***** válasza:
64%
Lehet. De nem biztos hogy nagy élményt nyújt. Csináltam mit ne mondjak nem volt nagy szám. Lehet erdemesebb venni sörfőző készletet a neten. Hozzávaló minden alapanyaggal. Aztán azt ízesíteni gyümölcsösre
2022. máj. 9. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Akkor nyáron indul a projekt, ha még eszembe jut, akkor leírom, hogy milyen lett.
2022. máj. 13. 15:23
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem Brewfather app (online), próbálgatás főleg Pilsner malátával, leginkább 65°C 1h, testességhez tetszőleges dextrin malátát próbálgatva a recepthez, ízlés szerint (nyilván a fellelhető információk alapján), aztán élesztőválasztás szándékok szerint, esetleg enzim(-ek) használata, túl híg (<5% ABV), vagy túl sűrű (> 7% ABV) sörfőzéshez való élesztőtáp használata indokolt lehet.


Hopline a barátod btw. Felszereléshez meg Olaszsped főleg.

2022. máj. 13. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!