Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Bor erjesztését veszélyes ott...

Bor erjesztését veszélyes ott végezni, ahol a közelben nagy elektromos berendezés (trafó) van? Felszabaduló gázok miatt?

Figyelt kérdés
Mennyiség: 2 db 5 literes üveg. Jobb ötletünk nincs a helyre vonatkozóan, mivel ugye a leírás szerint lakásban veszélyes lenne. Az erjedéshez fűtött helyiség javasolt. Van egy kis tárolóhelység, aminek az ajtaján alul van egy kis szellőző, ugyanakkor elektromos dolgok is vannak bent (panelházi trafó, villanyóra). Így biztonságosan nekivághatunk? Nem fűtött garázsban gondolom a fagyveszély miatt nem lenne ésszerű. Meg amúgy is meleg kellene neki. De nem is tudom, mennyi kb. a fagyáspontja a gyümölcs-víz-cukor keveréknek és a kész bornak és a folyamat milyen gyors?
2010. nov. 5. 09:46
 1/2 BeerHunter ***** válasza:

A meleg az 12-17 fok erjesztésnél. Ennél kisebb hőmérsékleten, nincs erjeszgtés, iiletve nagyon lelassul-> nem érdemes. Fagyáspont tökmindegy, ha ahhoz közel kerül, úgyis mindegy. Elektromos berendezésre a keletkező szén-dioxid nem veszélyes. Max a kifolyó cefre stb. Lakásban 10 liter cefre erjesztése nem mondható veszélyesnek.

Sok sikert!

2010. nov. 6. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! (Amúgy csak bor lesz, nem pálinka.)
2010. nov. 6. 22:07

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!