Mit érez egy alkoholista, ha nem ihat?

válasza:A többségnek nincsenek testi tünetei, hacsak az "idegtől" nem. Az alkoholistáknak (abúzusban/függőségben, BNO-11 szerinti "alkoholhasználati zavarban" szenvedőknek) csak kevesebb, mint a tizede fizikai függő, akiknek idegi alapon okoz megvonásos tüneteket, és veszélyes hirtelen letenniük. (Magyarországon ez nagyságrendileg talán százezer ember lehet.)
A pszichés függőség nem egy konkrét önálló jelenség, szóval hogy a legtöbb alkoholista mit érez, az valamennyire változatos; attól függ, hogy milyen okból van ivási kényszere. Lehet feszültség, ingerlékenység, szorongás, üresség, aki pedig a pszichiátriai betegségét próbálja vele elviselni, azt azok a tünetek kínozzák, amiktől amúgy "sikeresen" menekül az alkoholba, de többnyire azok is az előbbiek közül kerülnek ki. Van, aki általában semmit nem érez, mert automatikusan, gondolkodás nélkül inni kezd, amikor igényli (ún. "hideg sóvárgás"), mint akit kipnotizáltak, még a boltba is lemegy csak úgy "unalmában"; ha pedig tényleg nem tud inni, akkor akár napokig tűrhetően elvan, csak aztán egyre feszültebb lesz. Van, aki egy szárazhónapot is végig tud csinálni nagyobb gond nélkül, de aztán ott folytatja, ahol abbahagyta.

válasza:Én voltam alkoholista - sohasem földög iszom magam -, de amikor nem ihattam, akkor sóvárgás, azon járt az agyam, mikor ihatok végre, számoltam a perceket. Az idő nagyon hosszúnak tűnt, ideges voltam, feszült.
A környezetem nem látta rajtam, mert normálisan funkcionáltam, nem sürgettem senkit, nem beszéltem vele bunkón, stb.
De alig vártam, hogy ihassak.
Ma sem vagyok absztinens, ez sajnos tény, de az alkoholfogyasztásom lecsökkent napi 3-4 pohár italról (sangria, bor vagy sör) maximum 1,5 deciliter borra, amit a vacsora mellé fogyasztok, viszont többé nem sóvárgok utána, mint míg sokat ittam - és hogyha kimarad néhány nap, akkor sem akadok ki, vagy várom hogy ihassak.
Ismerősöm súlyos alkoholista volt, nála téveszméket, alvásképtelenséget, remegést, agressziót okozott az italmevonás.

válasza:

válasza:ma 13:54
Annyi biztos, hogy DT a fizikai függőség megvonásos tünetegyüttese, az pedig azt jelenti, hogy az idegrendszer már X véralkoholszinthez alkalmazkodott alapállapotként, 0 ezreléknél már túlműködik. Ez az idegi átállás nyilván nem történik meg, hogyha naponta órákat töltesz 0 véralkohol közelében.
Akiknek DT-je lesz, azok jellemzően azok, akik már éjszaka is csak akkor alhatnak, ha este úgy feltankoltak, hogy reggelig ne menjen ki.

válasza:15, Azt is vedd figyelmbe, hogy a hozott anyag nem azonos. Nem vagyunk egyformák.
Pl ha egy eleve sz@r májjal, rossz immunrendszerrel, rossz táplálkozással stb egyéb handicappel indul valaki, akkor sokkal inkább boritékolva van, hogy az erre ráhalmozódó alkoholbetegség ezen még durvábban ront, csúnyább tünetek lesznek.
Általában ha valaki alkoholista, ott szokott lenni más is.
Akár szegénység és az azzal egyttjáró dolgok (rossz táplálkozás, penész a falon, stressz stb).
Akár az addikcióra való hajlam miatt más függőség (étkezési zavar, drog, ocd, dohányzás, stb).
Kb mint a mitológiai hürda, egy fejét levágod, lesz neki másik kettõ.

válasza:#17#
Nem látok semmiféle összefüggést az alkoholizmus, és az egzisztencia között, a diplomások között is van nem kevés alkoholista.
Az sokszor érthetetlen is, miért lesznek egyesek alkoholisták, amire hülye válasz az, hogy "jó dolgokban", de ismeretem olyan orvost, mérnököt, akik még az egyetemi éveik alatt rákkanattak az italra, lediplomáztak, és már alkoholistaként építettek elég szép karriert, majd évek múltán mentek látványosan tönkre.

válasza:18, Pont ez az, hogy az anyagi helyzet megvédte ezeket az embereket csomó szempontból. Nyilván van alkesz mindenhol, de jómód kipárnázza az ember helyzetét ebben is.
A kaja pénzt költi-e italra, és emiatt éhezik is pl.
Ha egy egészségesebb immunrendszerre iszik rá, vagy már eleve van egy csomó betegsége, sérülése mondjuk fizikai meló miatt.
A szegénység hatással van arra, hogy mondjuk ki tud-e venni 3 hónapot egy elvonóban gyógyulni egy ilyen krízis esetén. Egy csóróbb ember egy ilyen során simál elveszíti az egzisztenciáját, lakását.
Nagyon nem mindegy milyen szociális meg anyagi védőháló van alattad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!