Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az egri borvidék milyen...

Az egri borvidék milyen hírnevű és milyen a tényleges minősége?

Figyelt kérdés
Itthon és külföldön egyaránt érdekel.
ápr. 21. 10:14
 1/5 anonim ***** válasza:
82%
Magyarországon ismert, külföldön nem, legfeljebb a kiköltözött magyarok között.
ápr. 21. 11:22
 2/5 anonim ***** válasza:
66%
Egész Magyarországon világhírű. A minőség meg sok mindentől függ.
ápr. 21. 12:18
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Kismértékben külföldön is. Tokajjal és Badacsonnyal együtt.
ápr. 21. 12:25
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Magyarországon nagyon ismert, bár szerintem az utóbbi 10-20 évben megkopott egy kicsit a hírneve.
ápr. 21. 14:43
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Minősége a bornak van, nem a borvidéknek.

Eger mellett a Szépasszonyvölgy régen is a turisták egyik központja volt.

Ott egymás mellett sorakoznak a borospincék, volt ami egyszerű pince volt, voltak teljesen vendéglátásra kiépített borozók.

Azért említem múlt időben, mert személyesen régen jártam arra, nem tudom mostanra hova fejlődtek.

A lényeg, hogy akkoriban is elsősorban a pince-tulajdonos borásztól függött, hogy milyen minőségű borokat készített, a csicsás felépítmények között többet lehetett turista csapdának nevezni, ahol drágán rosszabb minőségű bort kínáltak, mint egy puritán pincében.

Az kb vállalhatatlan volt, hogy sorban végig járjuk a pincéket, voltak néhányan, akiknek volt már ott tapasztalata, és célzottan mentünk olyan pincékbe, ahol jó áron, jó minőségű bort ittunk.

A portyázásokkal vegyes volt a tapasztalat, voltak ott jó minőségű borok, de határozottan rosszak, pl érezhetően cukrozott borok.

Ami meglepő volt, hogy a cukrozott bort vedelték a német turisták, akiket buszokkal szállítottak oda, és a " német kultúra" magyar borokkal vegyítve sok kidőlt, a fák, bokrok tövében alvó turista látványát is hozta.

Ez persze nem azért volt, mert az illető német, vagy magyar, boros pincében bort inni különlegesen jól tud esni, de igen veszélyes tevékenység, ha nem ismeri az illető a hatásmechanizmust.

Lent a pincében kellemesen hűvös van, télen, nyáron állandó a hőmérséklet.

Jólesően meg lehet inni több deciliter bort, amit jellemzően kevernek is a vendégek, hisz "kóstolni" mennek oda.

A probléma akkor szakad rá a borivókra, ha a pincén kívül meleg van.

Néhány deci bor elfogyasztása után józannak tűnő állapotban feljön a pincéből, és a kinti melegben hirtelen fejbe vágja az alkohol.

Ezt úgy lehet elkerülni, ha időben elhúzódik a bortúra, kevés borfogyasztás, fel a felszínre, hatás ellenőrzés, közben a büféknél lehet enni, nézegetni a beájult "sportembereket", stb.

Jól eltértem a boroktól de azt nem tudom ragozni, a borászok munkájától függően lehet egész jó, és gyengus minőség, és hát a Szépasszonyvölgy azért a turistákra is épít.

Külföldön a magyar borok nem igazán ismeretek széles körben. Erre példa a másik borvidékünk, a külföldieknek a "tokaji" szinte csak az aszút jelenti, és azt valamennyire ismerik is, Tokajban elég jelentős lett a borturizmus, de többségük belföldi, vagy a környező országokból érkezik, plusz kevés német.

Ott aztán rácsodálkoznak, hogy nem csak aszú létezik, és nem is csak Tokajban termelnek bort, a borvidék lényegesen nagyobb.

Az egri borvidék is túl van Eger határain, de hírnévről beszélni nehéz.

Ez általános, és nem magyar jelenség, a borvidékekről, borokról általában nem sokat tudnak az emberek, a kivétel kevés

ápr. 21. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Hol lehet kapni eredeti görög joghurtot? Ami nemcsak görög jellegű, hanem ténylegesen görög joghurt.

Az Aldiban volt még pár hónapja a Lyttos márkájú (zömében fekete színű a doboza), de csak szezonálisan volt kapható sajnos. És azóta már kipróbáltam az összes Aldis "görög" joghurtot, de nem is hasonlítottak. Ötlet, hogy hol lehetne venni? Vagy már csinálnék is, de...

A gyomorkeserűknek (tehát amiben gyógynövényi kivonatok vannak, és nem csak gyógynövényi párlatok) azoknak vannak ténylegesen gyógyhatásaik, vagy...

Gondolok itt a "Vadászmesterre" és az "Egyedire", illetve a ginekre (mivel azokban is szoktak boróka kivonatot rakni, illetve gyógynövényi kivonatot is).

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!