Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Most komolyan 20-30 évig...

Most komolyan 20-30 évig tárolnak egy italt a hordóban?

Figyelt kérdés

Szóval van whisky ami 20 évig érlelték a hordóban minimum.

Hogy néz ki ez? Megcsinálják a whiskyt a gyárban vagy bármilyen italt és beletöltik a hordóba, felcimkézik és rá írják hogy "20 év múlva palackozható!" és 20 éven kereszt

l ott áll a whisky gyár raktárjában?


Valahogy így?



2014. júl. 9. 10:50
 1/8 anonim ***** válasza:
Igen, az körülbelül így működik.
2014. júl. 9. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 Phoney ***** válasza:

Lényegében igen. Elég jó befektetés, amíg van rá vevő és van hozzá szakértelem, mivel a nyers whiskyt literenként párszáz forint előállítani, és a végén jó sokért el lehet adni. Persze a raktár üzemeltetése sincs ingyen, meg a hordó sem, de látod, megéri.


Mondjuk a prémium whiskyk többségét is „csak” 10-20 évig szokták érlelni, mivel nem a legöregebb a legjobb.

2014. júl. 9. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Gyakran gonolkodom el én is azon, hogy kamu a dolog.

És van egy két kifinomult ízszakértőjük a whisky gyártóknak, akivel megkóstoltatják a 2-3 éves friss whisky-t és megkérdezik tőle, hogy melyik régi évjáratra hasonlít a legjobban (amiből már csak néhány palacknyi van, éppen kóstolási, összehasonlítási, referencia célból félretéve). ÉS ha ő azt mondja, hogy nyami-nyami ez éppen olyan mint az 1977-es évjárat, akkor a 2010-es évjáratból palackoznak még egy valag 1977-est.

Én is hihetetlennek tartom, hogy repülőtérnyi pincékben tárolják évtizedek óta.

A minap erősített rá egy rádióriport, ami arról szólt, hogy 2005-ös évjáratú Tokaji Aszút korlátlan mennyiségben lehetett rendelni.

Kíváncsi lennék, ha egy ilyen piszok drága whiskyből elkezdenék rendelni, ezer palackot, tízezer palackot, egymillió palackot, mikor momdaná a forgalmazó, hogy elfogyott...

2014. júl. 9. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 Phoney ***** válasza:
100%

Harmadik: az utóbbi években éppenséggel volt probléma belőle az óceán mindkét oldalán, hogy a whiskygyártók kifogytak a készletükből és fiatalabb kiadásokat kellett forgalomba hozniuk, mert az idősebbekből nem volt elég. (Igen, előre bejelentették, hogy nincs elég, ne ezt vegyed, igyad ezt az újat, amire inkább rá sem írjuk, hogy hány éves!)


És egyébként mégis hogyan érlelnek 3 év alatt 30 éves ízű whiskyt? Ha ez így menne, akkor az amerikai mikrofőzdék nem izzadnának vért évek óta, hogy felgyorsítsák az érlelést (kevés sikerrel).

2014. júl. 9. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Nézd, az öreg whisky-ket annó tölgyfahordókban érlelték, és adtak neki időt, hogy az ízanyagok a hordó falából az italba oldódjanak.

Ma már egyes helyeken nem csak tölgyfahordóba töltik a whiskyt, hanem tölgyfaforgácsot is tesznek bele, hogy a felület amin az oldódás végbemegy ne csak a hordó belseje legyen, hanem annál jóval nagyobb! Ami régen 30 év alatt oldódott át 1 hordóbelsejényi felületen, az a forgáccsal is töltött 10-szeres felülettel rendelkező hordóban hamarabb végbemegy...

2014. júl. 10. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Phoney ***** válasza:

Ez mind nagyon szépen hangzik, csak nem működik.


Van, akinek ízlik az így „érlelt” whisky, csak éppen nem hasonlít a hordóban érlelt whiskyre. A cognac-hoz már nagyon régen adnak boise-t (tölgyfaforgács-főzetet) a tölgyfásabb íz kedvéért, de mivel ez nem pótolja a hordót, mellette ugyanúgy érlelik.


El kéne már felejteni ezt a „whisky = tölgyfaágyas gabonaszesz” baromságot, mert az érlelés nem erről szól. Ha leceket áztatsz a piába, attól még nem lesz érlelt. Ittam már elég ilyen próbálkozást, mindegyik felejthető volt.

2014. júl. 10. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Jó kérdés!

A mai sajtoknak köze sincs a valódi sajthoz. Azt ugyanis hónapokig (egyes fajtákat évekig) megfelelő közegben érlelik. Amit manapság gyártanak, amint kijön a sófürdőből, másnap már az üzlet polcán kínálja magát. A sonkát gyorspácba rakják...

Sorolhatnám. Miért pont a az ital lenne kivétel?

2014. júl. 10. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Phoney ***** válasza:
Talán mert nagyon drágán ugyanúgy lehet igazi sajtot venni, mint ahogyan nagyon sokba kerül a 20 éves whisky is?
2014. júl. 10. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!