Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyiknek mekkora az alkohol...

Vlagyimir Rosztov kérdése:

Melyiknek mekkora az alkohol tartalma es mekkora lehet maximum? (tobb lent)

Figyelt kérdés
Itt mindenféle alkoholos italra gondolok ami csak van , ezek az italok: sör,bor,pálinka,whisky,likőr,pezsgők,abszint,vodka meg ami még van, tudom hogy a pálinka az pl :37,5%-84% de a többi hany százalékos lehet minimum és Maximum?
2015. aug. 27. 22:16
 1/4 anonim ***** válasza:

A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kell tüntetni az alkoholtartalmat. Aki megtanulta a számokat középső csoportban, meg harmadik általánosban a százalékjelet, az már ezzel elboldogul.

Osztán, ha valaki ezt buzgón lapozgatja, mármint az élelmiszerkönyvet, akkor megtalálja benne azt is, mi minősül pálinkának, vodkának, viszkinek, ha az alkohol mankó, a johny walker egyenesen tolószéknek, stb.

2015. aug. 27. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim válasza:
50%

Egy átlagos világos sör 4-5% körül van. A barna sör az ennél erősebb. De ittam már 20%-os sört is..

A borok alkoholtartalma általában 8,5-14% között mozog. A pezsgőké is hasonló.

Na pálinka az nagyon változó. Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek. A házi az meg attól függ, hogy milyen kerítésszaggatóra csinálják.

A whisky és a vodka átlagosan 40% körül van.

Absinth az meg 70% kb.

2015. aug. 27. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Phoney ***** válasza:
100%

A sörnél nem nagyon lehet behatárolni. Lehet alkoholmentes, erjeszthető kb. 10%-ig (valamivel erősebre is, de attól egyre rosszabb íze van), illetve fagysűrítéssel („fagydesztillációval”) magasabb alkoholtartalomra is erősíthető, ettől még hivatalosan sör marad. A Snake Venom pl. 68%-os.


Az égetett szeszeket az alábbiak szerint lehet forgalmazni az EU-ban – az alsó határ azt jeleni, hogy mennyire szabad felhígítani, a felső pedig általában azt, hogy milyen erősre szabad finomítani, de ennek nem mindig van határa.


Vodka: 37,5–95,6% (mindig 95,6-ról hígítják vissza)

Pálinka: 37,5–86% (nem 84). Olyan szabály egyébként nem tudom, mikor volt, hogy 55% fölött nem lehet eladni, mert több ilyen pálinkát is forgalmaznak itthon.

Whisky: 40–94,8%, de érlelni 65%-ra hígítva szokták, és onnan még veszít pár %-ot.

Brandy: 36–%, szintén 60% körül van a gyakorlati plafon.

Abszint: nem létezik hivatalos italfajtaként, úgyhogy szabályozása sincs. Hagyományosan 45% az alja, és max. 83%-ig finomítják. A kispórolt változatok és a hamisítványok akár 90 fölött is lehetnek, mert ezeknél egyszerűen kivonatokat és festéket kevernek a 95,6%-os finomszeszhez.

Likőr: 15%-, a tetejét az határozza meg, hogy menny finomszesz fér el a minimum 100 g/l cukor és az ízesítők mellett. Max. 80% körül.

Tequila: 35%-, a tetejét nemtomfejből, valami 80-86.

Rum: 37,5%–, elvileg lehet akár 90% fölötti is, amíg felismerhető a rumjelleg.

Gin: 37,5%–. A kivonatból kevert gin akár 95%-is lehetne (ha nem egy kommersz vacak volna, amit úgyis 37,5-re hígítanak), a minőségi desztillált max. 80-90 között.


Persze sok italból nem forgalmaznak hígítatlant, pl. sose láttam még 80 fokos gint.

2015. aug. 28. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Villányban az utóbbi években egyre több a 16 akár 17 fokos vörösbor, ez az éghajlatváltozásra vezethető vissza.
2015. aug. 28. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!