Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan vagy mi alapján határoz...

Gallits Gábor Csaba kérdése:

Hogyan vagy mi alapján határozzák meg a különböző alkoholos italok alkoholtartalmát?

Figyelt kérdés
Erre én már jó ideje kíváncsi vagyok és nemrégen ittam egy vörös sört,amelynek az alkoholtartalma 5,6% és gondoltam megkérdezem ezt itt,hátha valaki tud nekem válaszolni erre.

2016. jan. 11. 13:21
 1/8 anonim ***** válasza:
52%
Megmérik, hogy mennyi van benne!
2016. jan. 11. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 szaszaa11 ***** válasza:
Az alkoholfokot egy erre kialakított pálcával mérik. Hasonlóan kell elképzelni mint a higanyos hőmérőt, annyi különbséggel hogy ez a szeszbe téve lebeg a folyadékon, és ahányadik fokig ellepi a folyadék, akkora az alkoholfoka.
2016. jan. 11. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 Phoney ***** válasza:

A fokolók fajsúlymérők, úgyhogy önmagukban csak addig igazán pontosak, amíg nincs cukor az italban (édesítetlen égetett szeszek. esetleg nagyon száraz borok).


Ellenkező esetben, pl. sörnél már 3 (vagy több) különböző anyag van a képletben, és kábéra ismerni kell a szárazanyag-tartalmat, hogy a mért értékből kiszámolják (vagy táblázatból kinézzék) az alkoholtartalmat. (Gondolom az erjedés előtti balling-fok alapján már lehet számolni, ehhez nem értek.)


Laborban a minta lepárlásával, majd sűrűségméréssel határozzák meg, hogy mennyi alkohol van egy italban. ( [link] )

2016. jan. 11. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 Mojjo ***** válasza:

A fajsúlyméréssel azért is gond van, mert egy csontszáraz bornál is van egy 4-8 g/l savtartalom, van egy 15-35g/l cukormentes extrakttartalom, van egy 5-10g/l glicerintartalom, ez mind elviszi a fajsúlymérést, ha nem tudjuk ezek értékét pontosan, szóval a csontszáraz orokban sem hinném, hogy ez alkalmazható.

De az édesített égetett szeszek nincsenek szintén tele mindenféle különböző fajsúlyú anyagokkal, amiknek egy analitikai vizsgálat nélkül nem tudjuk a pontos értékét? Vagy ott ez miért nem zavarhat be?

2016. jan. 11. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Mojjo ***** válasza:
Akarom mondani, édesítetlen égetett szeszek, sorry.
2016. jan. 11. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Phoney ***** válasza:
Őszintén szólva nem tudom, pontosan mennyire tévesztik meg a kongenerek a fokolót a tiszta párlatokban, de mivel azokban a borhoz képest jóval kevesebb van és többnyire a fajsúlyuk is a vízé és alkoholé környékén (de inkább között) mozog, eleve nem húzzák el annyira a fokolót, mint mondjuk a cukor vagy a nehezebb savak. Többnyire valószínűleg amúgy is beleférnének a címkézésben megengedett +-0,5%-os pontatlanságba, de mivel a laborteszt is sűrűségmérésen alapszik, ez az eltérés hagyományosan hozzátartozik a „tényleges alkoholtartalomhoz”. Meglepne, ha bármilyen kereskedelmi forgalomba hozható párlatban ez 1%-nál lényegesen többet okozna. (Eközben az élelmiszerkönyv szerint sörnél is megengedett a fél% pontatlanság, illetve 5,5 fölött már +-1%, ami ugye arányaiban sokkal nagyobb eltérés, mint egy 40 fokos italnál.)
2016. jan. 11. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Mojjo ***** válasza:
Kösz a választ!
2016. jan. 11. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :-).
2016. jan. 13. 15:32

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!