Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mostani törvények közt vett...

Mostani törvények közt vett "kommersz" szeszesitaloknál mi értelme külön 34,34,5 és 37,5 százalékos italokat létrehozni?

Figyelt kérdés
nem értem én ezt, ha ugyanolyan alja kategória mindegyik, a tipikus olcsó tömény kategóriában, minek ennyi csoport? annyi hogy az egyiket vodka, míg másikat szeszesital néven lehet eladni mit változtat? alapanyaguk más lehet?
2016. ápr. 8. 20:55
 1/6 Phoney ***** válasza:
100%

A 37,5% csak a névhez kell. Enélkül pl. nem lehet ráírni, hogy vodka, ízesített vodka, rum stb. (Ugyanez a brandynél 36, whiskynél 40.) Ezeknél az italoknál a névnek presztizse van, tehát gyakran még a legolcsóbbat sem éri meg felvizezni és emiatt szeszesitalt ráírni.


Ez a 2015 előtt készült palackokon azért is fontos volt, mert ha csak „szeszesitalt” tudtak ráírni, akkor 150% jövedéki adót kellett utána fizetni.


A 34,5%-nak a mostani népegészségügyi termékadó miatt van jelentősége az aromázott italoknál, mert 35-től egy magasabb sáv kezdődik. Ezek sokszor 22%-ra is lemennek (ott megint egy másik sáv van valszeg). Persze vannak egyéb rövidek is, amiknél simán csak spórolnak az alacsonyabb alkoholtartalommal (mert a nevük ígyis-úgyis ugyanaz lesz), ezek is lehetnek 34,5-ösök, de a pontos számnak ilyenkor nincs jelentősége. A NETA miatt ma már sok kommerszt aroma nélkül gyártanak, pl. vannak olyan gyümölcsös kommerszek, amiknél olcsó pálinkával ízesítik a finomszeszt. Ilyenkor a név úgyis szeszesital lesz, és a pálinkatartalom miatt spórolnak az alkoholfokkal.

2016. ápr. 8. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Phoney ***** válasza:
Ja igen, a másik kérdésedre válaszolva, a fentiek miatt ami ma mezei kommersznek tűnik, annak változó az alapanyaga. Valódi párlatokat (rum, whisky) is lehet gyenge minőségben nagyon olcsón importálni, aztán gyógynövényekkel NETA-mentesen palackozni.A tényleges kommersz (víz + finomszesz + aroma) egyre kevesebb.
2016. ápr. 8. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Az a másik érdekesség hogy az összes vodkából szinte herbal vodka lett hogy kerüljék az adót, még a 37,5 fok alattiaknál is amikre szeszesital helyett mindenféle vodkás hangzatú nevek kerülnek gyakran.
2016. ápr. 9. 00:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Phoney ***** válasza:

ma 00:46

Ha egy égetett szesz nem tiszta gyümölcspárlat, akkor gyógynövényesnek és adalékmentesnek kell lennie ahhoz, hogy NETA-mentes legyen, ezért lesz a legtöbb olcsó ital gyógynövényes.

2016. ápr. 9. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat azt én is megfigyeltem hogy némelyeknél összetevőknél feltüntetnek mostanában "gyógynövénykivonatot" durva hogy hogy próbálja megkerülni mindenki a szabályozásokat
2016. ápr. 9. 01:10
 6/6 Phoney ***** válasza:
Igazából nem nagyon tehetnek mást. Ilyen olcsó italoknál nem opció az, hogy literenként majdnem egy ezressel drágábbak legyenek, mint a konkurencia.
2016. ápr. 9. 01:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!