A cefrében meg lehet mérni a fokát?
Erjedés közben, illetve részleges erjedés nem lehet benne pontosan mérni (mert egyszerre van jelen cukor, víz és alkohol), de a borfokoló használható iránymutatásként, mert ilyenkor lefelé csal, azaz legalább annyi alkohol van a cefrében, amennyit mutat. Persze levet kell szűrni a cefréből, nem a sűrű cefrébe dugdosni.
(Nem tévesztendő össze a mustfokolóval, amivel cukorfokot lehet mérni a cefrében erjedés előtt.)
Még főzdében sem tudták megmondani. Nem azért mert hülyék csak nehéz.
Főleg jönnek 1-1.5 éves cefrék, azoknál lehetetlen.
A cefrében? Kicsit ragacsos, de hőmérséklettől a síkokat meghatározó pontok szögéig sokféle fokot lehet mérni, de fokát nem. A cefre cukor- vagy mustfokát viszont igen. A frissen lecefrézett gyümölcsnél a cukorfok, az erjedésen túlesett cefrénél az alkoholfokot lehet mérni. Amíg a zajos erjedés tart, addig nagyon nehéz bármit is. Érdemes már a zajos erjedés előtt mérni, mert hőmérséklettől függően az alacsony cukorfokú cefre biztosan utóerjedésbe kerül, és tejsav vagy ecetsav lesz abból a kis alkoholból is.
Desztillálás előtt is érdemes bemérni a cefrét, mert ugyan az elő- és az utópárlat, valamint a cefremoslék is tartalmaz olyan összetevőket, amelyeket a fokolásnál alkoholként mérünk, de nem meghatározó mértékben. Ahhoz a főzdéshez, aki 100 liter 12°-os ("borfokos") cefréből csak 8 liter 50°-os pálinkát ad, máskor nem kell visszamenni (indokolás a nyelvtannál is nehezebb százalékszámításban)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!