Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Van-e (és ha igen, miben)...

Van-e (és ha igen, miben) különbség a szilva cefrévé erjedése és a szőlő borrá forrása között?

Figyelt kérdés
Légmentesen lefedve tartom a ledarált kék szőlőmet, s amikor közben-közben leveszem róla a takarást, olyanféle bukéja van, mint a szilva erjedésekor. Ez tavaly és tavalyelőtt is így volt, és jó bor lett belőle..
2017. okt. 20. 12:21
 1/8 anonim ***** válasza:
Akkor meg mi a baj? Az egyetlen különbség hogy a szőlőt kipréseled.
2017. okt. 20. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem biztos, hogy baj van (sőt, tapasztalatom szerint ez jó így)...
2017. okt. 20. 16:41
 3/8 Phoney ***** válasza:

A különbség abban van, hogy a bornak lepárlás nélkül kell jónak lennie, vagyis a levét fogod meginni, úgy, ahogy van. A bor ezért kevésbé bocsátja meg az erjedési bibákat, illetve nem ugyanúgy lehet kihozni belőle a legjobbat.


Ha neked így is elég jó a bor, akkor egészségedre, ha jobbat akarsz, akkor olvass a borkészítésről.

2017. okt. 20. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Miért mi más módon csinálják? Ledarálják erjesztik kicsit majd préselik. Van akibröltön préseli. Tudsz más módszert?
2017. okt. 20. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Szerintem az ördög mindig a részletekben rejlik....
2017. okt. 21. 08:16
 6/8 anonim ***** válasza:

4-es nem igazán vannak ismereteim a borkészítésben, de tudtommal nagy általánosságban a vörösbor az, amit erjesztenek majd préselnek, a fehér meg az ami préseléssel kezdődik.

Vörösbort szoktam csinálni hobby szinten, kb. 50L-t egy évben, (én egyáltalán nem préselem) ihatónak tartom a boromat, ízlik, mások is így vannak vele, de egy borász egy ínyenc sincs közöttük, szóval ez ilyen "háztáji" bor, meg se merném kóstoltatni azzal, aki igazán ért hozzá. Kérdező te most tulajdonképpen mit is csinálsz? Még "forr" a borod, de légmentesen van lezárva??? Vagy már leforrt? Határozottan van különbség illatban a szőlő és a szilva cefréje között, hacsak nem illat alatt a keletkező gázokat érted mert az nyilván ugyanazt az "illatélményt" adja, már ha lehet annak nevezni, avagy az alkohol jellegzetes illatára gondolsz, ebben szintén megegyeznek, de emellett mindkét cefréből kéne érezned a jelleget. Igazából ha a szilva erjedése során nem lép föl semmilyen hiba a cefrében, (értsd olyan hiba sem, ami a lepárlás során akár menthető) akkor a szilvacefre is lényegében egy iható gyümölcsbor, itt figyelnek arra is, hogy annak természetes színe is megmaradjon (nem tudom hogy, asszem savazással) szerintem kell hozzá egy "ízlés", nekem sosem ízlett. Sőt semmilyen gyümölcsbor nem ízlett eddig a meggyen kívül. Ittam már gyümölcsbort olyan termelőtől, aki kimondottan ezzel foglalkozik, elismert, de hát nem tudom, pl. kajszibarackot kóstolva nekem csak az az íz jutott eszembe, amikor megkóstolom a kajszi cefrét. Ez jelentheti azt, hogy jó a kajszicefrém, legalábbis nekem erre azt mondták a srácok, akiktől vásároltam a kajszibort, én meg nem akartam mondani, hogy szerintem ez egy félkész állapot, ezt még le kéne főzni.

2017. okt. 28. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi a hozzászólást!! - Vörösbort készítek, tegnap préseltem ki (tudtam szerezni préselőt). Nekem most 100 liter mustom lett, jó volt a szőlőtermés (tavaly csak ennek éppen a fele lett. Nekem azért is folyamat az érlelés, mert leszemezgetem (az időbe telik, egy gyenge hét, mert kevés az időm rá)(idén csak a kétharmadát szemeztem le, a többit fürtös állapotban daráltam bele). Az esetek túlnyomó többségében különféle házi praktikákkal szoktam "kinyerni" a lét a darálékból - most lett préselő. Amire a préselésig el szoktam jutni, már pezseg az anyag - ez azért is van részben, mert kb 1 - másfél hétig direkt szoktam hagyni, hogy a szőlőhéjból kiázzon a szín és egyéb anyagok. És olyan kellemes illata szokott lenni, mint az erjedő szilvának - amiből ugye pálinka fog készülni
2017. okt. 28. 15:51
 8/8 A kérdező kommentje:
...Ja, és mindig finom borom szokott lenni - még borász is megdicsérte néhány éve, amikor alkalmam volt megkínálni egy összejövetelen, ahova vittem belőle.
2017. okt. 28. 15:55

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!