Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Opálos lett a pálinka, mit...

Pethes16 kérdése:

Opálos lett a pálinka, mit csináljak? (Részletek alul)

Figyelt kérdés

Alszeszes maradt véletlenül az üveg alja, ráöntötten a tiszta pálinkát és hígítottam is, de ahogy a víz belezuhant nagyon zavaros lett !!! (2napja már)

Lefagyasszam és szürjem, vagy csak simán szürjem le ?? Mit tanácsoltok, hogy újra tiszta legyen ??


2018. jún. 20. 09:07
 1/4 anonim ***** válasza:

[link]


MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.


Kozmaolajok által okozott zavarosodás


A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.


OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.


MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).

2018. jún. 20. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

tedd be a fagyasztóba és hűtsd le -20 fokra, aztán egy korty sovány tejet keverj el benne és úgy szűrd át szűrőpapíron...

én sima sylvia papírt használok, 3-4 rétegben...

lassan fog lecsepegni, de kitisztítja és még az ízét sem szűröd ki, mint az aktív szénnel, vagy a kationcserével...


a tejtől először még zavarosabb lesz, hisz az alkoholtól egyből összetúrósodik, de szűrés közben lerakódik a papírra és segíti a szűrést, mert magához köti az olajrészecskéket

elég ősi mód az opálosodás tisztítására

a hűtés is a kozmaolaj kicsapódást segíti

kevéssé opálos pálinkát néha elég csak fagyasztva átszűrni


ha nem teljesen bízol a tippemben, próbáld ki egy fél literen... meg fogsz lepődni..


apám mikor először meglátta hogy tejezem az opálos pálinkát, azt mondta nem vagyok normális, de a végén visszavonta a felelőtlen kijelentését

2018. jún. 20. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Lehet kozmaolajtól lehűtve szűrve eltávolítható. Lehet túl savas cefrénél rezes törés. Savas cefre megmarja a rezet. Kationcserélő gyantaszűrővel orvosolható. Túl gyorsan hígítottad az is okoz ilyet. A fokolóvíz minősge nem megfelelő
2018. jún. 21. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:

2/3: Ezt a szűrési módszert lehet alkalmazni a rezespálinkával kapcsolatban is?

A napokban főzettem ki saját pálinkámat, eleve zavaros volt mikor megkaptam. Kiöntöttem üvegekbe és a tegnapi napon vettem észre a zöld színű darabokat a tetején.

2023. máj. 25. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!