Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért nem kezdett el forrni a...

Miért nem kezdett el forrni a must?

Figyelt kérdés
3 napja szüreteltem, bogyóztam, és egyből préseltem. 150 liter musthoz adtam 30g borként, mert sok egészségtelen szem is volt, majd fél órára rá 20g fajélesztőt. Ezután szétválasztottam egy 34, egy 54 és egy 70 literes tartályba, tetejére kotyogót. Azóta nem kezdett el forrni, inkább tisztul. Mit rontottam el?

2018. szept. 11. 16:24
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja és 18 cukorfokosra állítottam be.
2018. szept. 11. 16:27
 2/9 anonim ***** válasza:
pedig kéne neki, hőmérséklet lehet a gond. Meg jobb lett volna borélesztő.
2018. szept. 11. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Holnap adok neki borélesztőt. :/
2018. szept. 11. 19:27
 4/9 A kérdező kommentje:
20 C fokos helységben van egyébként.
2018. szept. 11. 19:28
 5/9 anonim ***** válasza:
Rakd egy kicsit melegebb helyre, az élesztő jobban szereti a meleget (30 C körül).
2018. szept. 11. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
fajélesztőnek nem jó a 20 fok. Több kell neki.
2018. szept. 11. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2018. szept. 12. 05:59
 8/9 A kérdező kommentje:
Végül átszellőztettem, hogy a kén el tudjon távozni, majd adtam neki 60g borélesztőt, és élesztő tápsót, most már szépen forr. :)
2018. szept. 15. 14:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy megoldódott a próblémád.


A kénezéssel volt a gond, ahogy arra rá is jöttél.


Azt nagyon jól tetted, hogy a mustot kénezted, nem a cefrét, mert penészes, rothadt szőlő cefréjét sosem kénezzük - több kárt csinál, mint hasznot. Ilyenkor mielőbbi darálást/préselést alkalmazunk, és ekkor valóban csak a kipréselt mustot kénezzük. Viszont az alkalmazott kén mennyiségével nagyon óvatosan kell bánni, mert gátolja a borélesztők tevékenységét, így akadályozza a forrást. Az általad alkalmazott mennyiség 20g/hl-nek felel meg, ami elég sok. Cefrekénezésre 5-10 g/hl-t szoktak alkalmazni, így ha a fentiek miatt a cefre nem kénezhető, a mustra is inkább ez az irányadó mennyiség. Itt fokozottan törekedni kell a legkisebb szükséges mennyiség használatára. (A cefre-/mustkénezés egyébként nem minden szőlőfajta/feldolgozási körülmény esetén szükséges.)


Jól csináltad, hogy átszellősztetted a mustot!


Ami a hőmérsékletet illeti: az élesztőgombák hőmérsékletoptimuma 25 fok körül van. Ennél magasabb hőmérsékelet már általában nem kívánatos, mert egyéb, számunkra káros élesztőbaktériumok elszaporodását okozhatja. 32 fok felett az élesztőgombák működésüket beszüntetik. Mindemellett a mérsékeltebb sebességű erjedés jobb eredményre vezet, mint a gyors, ezért gyakran az élesztőgombákat némileg sanyargatva, alacsonyabb, 15-20 (sőt, még akár ez alatt is) hőmérsékleten erjesztünk. Figyelembe kell venni azt is, hogy az erjedés maga hőtermelő folyamat, tehát az intenzíven forró must hőmérséklete a környezethez viszonyítva megemelkedik. A 15-20 fokon indított erjesztés - ha nincsenek egyéb gátló tényezők, mint pl. egy erősebb kénezés - általában jó kiindulási alap.

2021. jan. 1. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!