Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » 100kg birs/körte cefréhez...

100kg birs/körte cefréhez mennyi cukor kell? Hogy kell cefrézni?

Figyelt kérdés
Úgy hozta a sors hogy van x kg felesleges körtém és birsalmám. Még fán vannak. Nem akarom elherdálni szóval kifőzetem, viszont kontár munkát sem szeretnék, hiszen a jó pálinka alapja a jó cefre. Sok oldalt megnéztem már, de mind mást ír a cefrézési eljárással kapcsolatban. Hozzáértő véleményét/tanácsát kérném. Hogyan zajlik a körte és birs cefrézése? Mennyi cukor kell hozzá és mikor? Savazás? Hogyan, mikor? Kotyogó szükséges? Vagy értelmetlen? Praktikai okokból 60l műa hordókban lesz érlelve. Számoljunk 100kilóval. Köszönöm a segístéget!

2018. szept. 25. 15:24
 1/8 A kérdező kommentje:
Plusz közben azon gondolkozok, hogy jobb lenne-e a minőség, ha cukor helyett fruktózt használnék?. Az ugye elvileg gyümölcscukor.
2018. szept. 26. 17:13
 2/8 A kérdező kommentje:
Létezik erre arány?
2018. szept. 26. 17:13
 3/8 anonim ***** válasza:
Milyen oldalakat néztél, ahol nem kaptál választ semmire?
2018. szept. 26. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Ha elolvasod az írásom, rájössz, hogy ilyen kijelentést nem tettem.
2018. szept. 27. 00:33
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha főzdébe viszed, akkor hivatalosan nem tehetsz rá cukrot, mivel törvénybe ütközik s erről nyilatkoznod is kell, hogy hozzáadott cukrot a cefre nem tartalmaz!

Elméleti síkon jobb ha fruktózt használsz, gyak. meg én azt tapasztaltam, hogy nincs számottevő különbség a kettő között, ízben/illatban bizonyos mennyiség alatt (2-3%) nem okoz kárt, így egyik sem okoz nagyobb kárt a másiknál (sőt, jótékony hatással bír!), a különbség abban mutatkozik meg, hogy hagyományos cukor használatánál valamivel több az előpárlat, de ez sem számottevő különbség! Valamivel több pálinkád lesz fruktóz használatánál, mint normál cukor használatánál, de a különbség szinte elenyésző!

Savazni az édes cefrét kell, ha kész a cefre, megméred a pH-t s ideálisra beállítod, erre foszforsavat/borkősavat szoktak ajánlani, ill. akár akkusavat avagy citromsavat is, azonban utóbbi kettő nem ajánlatos!

Nem tudom mennyire kell alap dolgokat leírni, minthogy ép és egészséges gyümölcs kerüljön csak a cefrébe, a gyümölcsöket meg kell mosni stb... Körtét, birset le kell darálni, húsdarálóval, (birssel nem biztos, hogy elbánik, sanszos, hogy nem) vagy lereszeled reszelővel vagy megfőzöd s úgy darálod le, bár utóbbinál nyilvánvalóan veszítesz aromát! Tehát a cefrének pépesnek kell lennie, abban nem úszkálhat gyümölcsdarab! Abba ne kerüljön be szár, ág, levél stb. Fontos a birsnél a mosáson túl, hogy az összes pihét el kell róla távolítani!

Kotyogó jól mutatja az erjedés befejeztét, s jó arra is, hogy légmentesen zárd a hordót, tényleg csak a felesleges gáz távozzon. 200Ft kb! Nem tétel! Kábelbevezető töm.szelencével tök jól belehet építeni a hordó tetejébe!

Hordókat 3/4-4/5-ig töltsd meg. Igyekezz arra, hogy 1 nap elkészüljön 1 hordó!

Okvetlen tegyél rá pektinbontót! (borászati boltban kapsz!) Illetve ajánlom, hogy élesztővel indítsd be az erjedést, ehhez fajélesztőt szokás ajánlani, de igazából megfelelő a sütőélesztő is (instant, cukros vízben felfuttatva).

Ha raksz rá cukrot, akkor 100kg-ra 2-3kg cukrot tegyél össz-vissz az édes cefrére, szirup formájában. Jó eséllyel, ha sok a birs, akkor víz egyébként is kell rá, mert a birs az kb. olyan, mint a homok! Mindenesetre ha körtének magas a cukorfoka, akkor az már nagyban segít a birsnek!

Ha nem történik savazás, az nem feltétlen végzetes hiba!

Erjedés beindulta után (főerjedési, zajos erjedési időszakban), minden nap min. 1x, ha lehet többször nyomkod le a cefre tetejét, óvatosan, ne kevergesd!!!

2018. szept. 27. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Nagyon jól összefoglaltad. Megfogadom amiket mondtál, köszönöm!
2018. szept. 28. 02:13
 7/8 anonim ***** válasza:
Miért nem jó kevergetni?
2018. okt. 20. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Kevergetéssel levegőt "pumpálsz" a cefrébe, a cefre felett lévő gáz réteget pedig "lelököd". Levegőnek teszed ki a cefrét, pedig attól el kell zárni. Már 60-70 éve is, mikor kádakban erjesztettek, bizonyos területeken szokás volt szalmával, majd sárral elzárni a cefrét a levegőtől. Hihetetlenül idióta megoldás, arról nem beszélve, hogy a sár még veszélyes is, de ez volt. Illetve nem, biztos lett volna akkor is valami egyéb megoldás, erre futotta... Levegővel való érintkezés erjedési hibához vezethet.

Ha lecsömiszkölöd, óvatosan, akkor ez elkerülhető, emellett okvetlen legyen zárt a hordó, vagy teljesen és kotyogóval ellátott, avagy csak egy picit van megnyitva a fedele, hogy túlnyomás ne keletkezhessen.

2018. okt. 21. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!