Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kérdésem: A lenti kiegészítése...

Kérdésem: A lenti kiegészítésemet megismerve szabad-e ezzel az eljárással egyszer lepárolt pálinkát készíteni kisüsti főzőben? Válaszát előre is hálásan köszönöm. Üdvözlettel

Figyelt kérdés
30 l-es kisüsti főzőben egyszeri lepárlással főztem szilvapálinkát, nagyon finom lett. Az elején 1 decit kiöntöttem, a 40 fokig jutott párlatot tettem el, a maradékot a következő lepárlások maradékaival együtt újra lepárolom.
2018. okt. 31. 19:16
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha cefréből elsőre ilyen alkoholfokú szesz az eredmény, akkor az nem kisüsti, hanem potstill lepárló.

Előpárlatot soha nem mennyiségre választunk le, hanem szagra. Amit levettél, az vagy sok, vagy kevés, vagy pont jó. Az előpárlat mennyisége a cefre minőségétől függ.

2018. okt. 31. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Phoney ***** válasza:

Szabadni szabad, de ökölszabály, hogy két főzéssel jobb az eredmény. (Feltéve, hogy az első főzésnél mindent belefőzöl, ami alkohol, és csak a másodiknál választasz el dolgokat, mert ez a kétszeres kisüsti lepárlás lényege.)


ma 19:24

Ha nem túl kis alkoholtartalmú a cefre (szilva lévén) és hamar is vágta el, akkor lehet 40 fokos első párlata sima kisüstön is (főleg, ha a deflegmációja is magas), más kérdés, hogy így mennyi lesz belőle. (Azt amúgy vágod, hogy a pot still ugyanazt jelenti, mint a kisüsti lepárló, csak mérettől függetlenül? Pot still = lepárlóüst.)

2018. okt. 31. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha a kérdés az, hogy így, ahogy csináltad bele fogsz-e halni ennek fogyasztásába, akkor a válasz nem! Van egy pont a lefolyó alszesznél, amikor annak íze és illata, fogyasztása kimondottan kellemes, (frissen!) de nincs értelme ennek, amit csinálsz.

Fokold le az alszeszt 25 alk. fok alá (csapvíz). Finomítsd le, ahogy más is írta az előpárlat elválasztást szaglással döntsd el, ne mennyiségre, mégha van is erre egy körülbelüli százalékos arány. Igyekezz az összes alkoholt kipárolni. Majd finomításnál maximum az utópárlat legyen az, amit lepárolsz, külön gyűjtesz és az éves utópárlatot finomítsd le újra. Esetleg valami jellegtelen gyümölcs alszeszéhez hozzáadhatod ezt, pl. golden alma, na abból aztán amúgy nem sok gyümölcsjelleget lehet átmenteni.

:) Én is csináltam már ilyet régen, igaz nem így, csak úgy, hogy egy keveset eltettem az alszesz azon szakaszából, amit nagyon jónak találtam. Egyszer előfordult, aztán utána többször se... Szerintem ez teljesen természetes reakció arra, amikor az alszesz elindul s pofán csap a gyümölcs illata, akkor úgy reagálsz, hogy ez kell azonnal, ezt kár még egyszer lefőzni, de nem kár! :D Olyan ismerősök, akik esetleg épp nálam vannak, mikor főzök és még sosem főztek, sosem jártak főzdében, ugyanígy reagálnak.

2018. nov. 2. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!