Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan lehet feljavítani a...

Hogyan lehet feljavítani a savanyú pálinkát, gondolok itt mézes pálinka készítésre, vagy egyéb pálinka receptekre. Érdemes megcsinálni, vagy az se segít majd? Mivel lehetne ihatóvá varázsolni.

Figyelt kérdés

Tegnap kifőtt a "nóra-bóra" pálinkám és hát a végeredmény egy nagyon savanyú lötty. A pálinkafőzdében nem hibáztak, úgy gondolom tiszta, érett gyümölcsöket szedtem. A cefre tárolására is gondosan figyeltem. Valamiért mégis brutálisan savanyú lett. (lehet alapból a gyümölcs íze a vétkes)


A kérdés, hogyan lehet megmenteni!?

Azt már kár firtatni, mitől lett ilyen, vagy, hogy lefolyótisztítónak jó, stb...


Segítsetek, hogy ne kidobott pénz legyen! Köszönöm!



2018. nov. 12. 08:54
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Márpedig ez lepárlási hiba.

utópárlat (dízel), az a tipikusan nehéz, büdös a kozmaolajoktól, majd legvégül kijön majd a savanyúvíz is, ami nagyon jól észlelhető az szeszmérőn az alkoholtartalom jelentős csökkenéséből is, ha esetleg bérfőzdében főzetünk. Az utópárlat nem kis mennyiség, és tekeri az órát, fizetni kell utána a bérfőzőnek.

Vidd vissza!

2018. nov. 12. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem azért, de miért is kár ezt firtatni? Tehát ezért pénzt mertek elkérni tőled? Az egy dolog, hogy megecetesedett cefrét vittél oda és ezért lett a pálinka is savanyú, de egy már szaglásra is könnyedén megmondható, ecetes cefrét is lelehet főzni úgy, hogy a pálinka nem lesz savanyú, csak kevés! Ha durva hibát követtél el, ezt a cefre átvételekor már jelezniük kellett volna! Ez a baj, nyilvánvalóan minél többet akartak kiadni neked, hisz te azért fizetsz! Főztem már megecetesedett cefrét, a történet úgy nézett ki, hogy kb. 65 alk. foknál meg kellett álljak, akkor éreztem meg a savanyú ízt a párlatban. 10 liternek kellett volna lennie ideális esetben, lett belőle talán 6 liter.

Sehogy nem lehet megmenteni, cukorral nyilván valamennyire lehet egyensúlyozni a savanyú ízt, ha beágyazod valamilyen olyan gyümölccsel amire savasság is jellemző (avagy gyümölcsaromával, de akkor prémium minőségűvel érdemes) gondolok itt akár narancsra, és cukrot is feloldasz benne, akkor valamennyire ezt ellehet nyomni.

Mindenesetre az otthoni cefrékkel ez baromira gyakran előfordul. Ezt egy valamire való főzde kivédi! Úgyhogy én meg úgy gondolom, hogy a pálinkafőzdében is hibáztak (nyilván te is hibáztál!). Simán előfordul az is, hogy a cefrén nem érzel szaglás alapján ecetesedésre utaló jeleket, ugyanakkor tisztázás során mégis feltűnik a lefolyó párlatban, már alacsonyabb alkoholfoknál a savanyú íz, ekkor abban a pillanatban meg kell állni, az utópárlatra sincs matematikai képlet és tévhit az, hogy az utópárlatra feltétlen jellemző a savanyú íz is!


Örök igazság az a párbeszéd a cefrét készítő és az azt lefőző között, hogy a cefre tulajdonosának álláspontja az, ha jó lesz a pálinka akkor az az Ő érdeme, ha rossz lesz, akkor viszont az a főzőmester hibája! Szóval eléggé kellemetlen pozíció ez valóban, de ezért legyen inkább vita azon, hogy kevés, mint sem azon, hogy ihatatlan! S akkor ellehet mondani, hogy miért lett kevés, és legközelebb ezt próbálja kiküszöbölni.

Azért a cefre mennyiségére és a kiadott pálinka mennyiségére kíváncsi lennék, ezt megoszthatnád, mert abból kiderülne, hogy te mekkora hibát követtél el, sőt az is, hogy egyáltalán elkövettél-e annál nagyobb hibát, mint amekkorát a cefrézők elsöprő többsége elkövet.

Teljesen igaza van az első hozzászólónak, én is visszavinném és azt mondanám a főzdésnek vagy visszaadja az árát vagy lefinomítja újra, ingyen!

2018. nov. 12. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, elég tanulságos.

Tegnap lett lefőzve az első 100 liter, annyit mondott rá, hogy sz*r lett az egész, savanyú. Annyira felb*szott, hogy azt már meg se kérdeztem, hogy mennyi jött le belőle. A szőlő kifogástalan lett, ezt is csak mondta, még nem mentem érte. Kóstolni egyiket se kóstoltam, így nem tudom, hogy valójában mennyire lett gané.

Évekig főzettünk pálinkát, még soha nem fordult elő ilyen gond és semmit nem csináltunk máshogy, kivéve, hogy ezt a fajta szilvát most először főzettem.

Legrosszabb esetben, tényleg megpróbálom feljavítani, hogy legalább egy kis összejövetel végén, mikor már minden mindegy, meg lehessen inni.


Ha tudok több infót leírom. Ma elvileg főzik a második 100 litert, ami 80% besztercei. Az remélem már nem lesz f*s.

2018. nov. 12. 10:01
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarom a szót szaporítani, lényeg ha erősen ecetesedett cefrét vittél oda, azt neked is és a főzdésnek is éreznetek kellett volna, szagra! Két dolog történik ekkor, megmondja a főzdés, hogy ezt nem vállalja, avagy ha úgy ítéli meg valamennyire menthető, elvállalja de megmondja túl sokat nem kell elvárni tőle. Mirabella nem éppen tegnap esett le a fáról, már bőven, bőven ki kellett volna erjedjen, ideális körülmények között, irányított erjesztéssel 2 hétnél tovább nem igen tart. Nem tudom te meddig tároltad, azt sem a főzdés meddig tárolta... Egyébként mirabellánál könnyen előfordul, velem is előfordult már.

Sok főzdében ugyan nem jártam, de netnek hála lát csodát az ember eleget, így tisztán látszik az, hogy a mai napig sok főzdés kvázi utópárlattal fokol, ami nagy hiba, így még az enyhén ecetes cefréből is savanyú pálinka bír lenni könnyedén, ha főzdés nem figyel oda kellően.

Mérlegeld a dolgot, ki mennyire bűnös ebben, ha úgy ítéled meg, hogy a főzdés is alaposan, akkor jövőre keress másik főzdét!

Ugyanakkor légy nyitott a cefrézési eljárások felé, ne legyen válasz ez bármire, hogy "mindig így csinálom, mindig tök jó volt eddig". Érdemes mélyebben belemerülni ebbe, ha az nagyrészt megvan, nagyon ajánlatos megtalálni erre a kiváló főzőmestert.

2018. nov. 12. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Újra le kell párolni, egyértelmű.
2018. nov. 12. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Na, nem kell gondolkoznom azon, hogy mit kezdjek a savanyú pálinkámmal, mivel a főzdés szerint a 100 liter Nóra-bóra olyan pocsék alapanyag volt, hogy 0 az egész, és ezt szó szerint kell érteni, annyira moslék savanyú volt, hogy ment a kukába. Azt mondta nyilván ezt nem számolja el nekem, mondjuk azért megnéztem volna! A besztercei szilva pedig még várat magára mert elvileg nagyon magas a cukorfoka, (8) és valami 5 körül kéne lenni, de én ehhez nem értek. Szóval az később lesz kifőzve.
2018. nov. 13. 13:12

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!