Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Lehet az élesztőt valahogy...

Lehet az élesztőt valahogy végteleníteni?

Figyelt kérdés

20 éve magam sütöm a kenyerünket, de úgy tűnik lehetetlen élesztőt beszerezni.

Működhet úgy, mint a kovász? A tészta egy részét félrerakva?


2020. márc. 20. 22:39
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Öregtészta, elvileg működhet: [link]
2020. márc. 20. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Működhet. Ez az öregtészta.

Vagy nevelj kovászt. Ahhoz nem kell élesztő.

A "Szabi a pék" fb oldalon most videósorozat indult a kovász készítésről. A végén kenyeret is süt belőle.

2020. márc. 21. 07:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Laci 74 ***** válasza:
Szórd le kör alakban és se vége - se hossza...
2020. márc. 21. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
61%

Már ne is haragudj, de hogyan lehetséges az, hogy te 20 éve kenyeret sütsz, mégsem tudod hogyan működik a kovász?


A lényeg:

1. - Egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk 30g lisztet és 30g vizet, keverjük össze annyira hogy ne maradjanak benne csomók, majd az üveget zárjuk le lazán és hagyjuk 24 órán át pihenni.

2. - Az üvegre a tetőt ne csavarjuk rá szorosan, hogy a kovász levegőhöz jusson. Az ideális hőfok a kovásznak 25-27 fok.

3. - Másnap reggel tegyünk ismét 30 g lisztet és 30 g vizet a befőttesüvegbe, keverjük össze, majd hagyjuk állni 12 órán át.

4. - A 12 óra elteltével az üvegben lévő kovász nagy részét vegyük ki és csak 30 g-ot hagyjunk benne (a többit dobjuk ki) és tegyünk hozzá 60 g lisztet és 60 g vizet.

5. - Innentől kezdve minden nap reggel és este 12 órás eltéréssel hajtsuk végre az etetéseket. Mindig 30 g-ot hagyjunk az előző keverésből az üvegben és 60 g liszttel és ugyanennyi vízzel etessük. Folytassuk ezt 6-7 napon keresztül. Már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban. A 7. nap után kész a vad-, vagy anyakovászunk, amely már tejes biztonsággal felhasználható kenyérkészítéshez.


A kovászt akkor tudod „végteleníteni” ha a kivett kovászt nem dobod ki, hanem azt tovább szeparálod és eteted tovább, ahogy az elő van írva. Így az újonnan kivett kovászból újabb és újabb kovászokat tudsz indítani, ergo; „végteleníteni tudod a kovászodat”.

(Amúgy megjegyzem, az élesztő nem más, mint nedvességtől megszabadított kovász – azaz a kenyér kelesztéséhez szükséges kultúra „inaktivált” változata, amelyet csupán a folyadék és a tápanyag tud újra aktívvá tenni.)

2020. márc. 21. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!