Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Megváltozik a hőkezelésnek...

Megváltozik a hőkezelésnek alávetett ételalapanyagok szénhidrát és fehérje tartalma?

Figyelt kérdés

Régebben azt olvastam, hogy nem. Azaz az elkészített ételek szénhidrát és fehérje tartalma az alapanyagok szénhidrát és fehérjetartalmából számolható, azzal azonosnak tekinthető.


Magvakkal kapcsolatos keresgélés közben bukkantam az alábbi oldalra, ahol azt írják, hogy pl. a pirított (sült) magvak szénhidrát és fehérje tartalma eltér a pirítás (sütés) előtti állapotokhoz képest.

Hogy van ez?

[link]


Ezek alapján kézenfekvőnek látszik, hogy pl. a rántások, sűrítések készítéséhez használt lisztek is másként számolandók. Vagy pl. a rántott húsok, zöldségek készítésénél felhasznált liszt, zsemlemorzsa, tojás esetében is ugyanez az analógia követendő. (?)


A fentiek alapján logikusnak tűnik a gondolat, hogy bármilyen hőkezeléses átalakítás megváltoztatja az ételek (száraz alapanyagok) tápanyag tartalmát, energia mennyiségét, ... és GI-ét. (?)



#ételek szénhidrát tartalma #ételek fehérje tartalma #ételek tápanyagtartalmának változása feldolgozás közben #pirítás hatása az étel szénhidrát tartalmára #pirítás hatása az étel fehérje tartalmára
2021. dec. 13. 08:21
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Úgy tudom hogy vannak olyan vegánok, akik éppen emiatt választják a nyers étrendet.
2021. dec. 13. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem egésze értetted meg a dolgot.

Elvileg nem változik az összetétele az adott élelmiszernek, csak a víztartalma csökken vagy növekszik az elkészítés módjától függöen.

Ha pl. 100 g mogyorót megpirítasz, lesz belöle kb 85 g ( ez a szám csak példa, nem lényeges a pontos érték). Az eredetiben (a 100 g-ban) van X g fehérje, Y g szénhidrát, a pirított esetében ez az érték a 85 g-ban lesz, mert amivel a súlya csökkent, az csak a víz. Ha most ebböl kiszámolod a 100 g pirítottban lévő fehérjét/szénhidrátot, az értelemszerüen magasabb érték lesz, de csak azért, mert vizet vesztett.

Fordítva pl tészta esetében 100 g nyers tésztából lesz kb 250 g fött, de a benne lévő tápanyagok mennyisége nem változik, csak több víz lesz benne. Ha így kiszámolod a fehérje/szénhidrát tartalmát, akkor 100 g fött tésztában vóval kevesebb lesz, mint nyersen volt.

2021. dec. 13. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A 2-es vagyok: véletlen elküldtem:

Ezért kell minden esetben a nyers élelmiszerrel számolni, mert az elkészítés módjától függöen más lesz a késztermék víztartalma, és ezt nem lehet egzakt megállapítani, a nyers esetében meg egyértelmü.

2021. dec. 13. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így már világos, hogy miért véltem ellentmondásosnak a dolgot.
2021. dec. 13. 09:40
 5/5 anonim ***** válasza:
Szivesen!
2021. dec. 13. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!