Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ehető a hazai tavi kagyló?

Ehető a hazai tavi kagyló?

Figyelt kérdés
2011. júl. 15. 23:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
81%
Egyszer biztosan.
2011. júl. 16. 00:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Ezek mind fertőzöttek, ha akarsz jó kis hasmenést kapni, akkor edd meg.
2011. júl. 16. 00:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Hát, még nem láttam olyan étlapot, amin balatoni kagylót vagy dunai kagylót ajánlottak volna...szerintem nem. A kagyló nagyon kényes dolog.
2011. júl. 16. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Kóli bacilus fertőzés egészen biztos: hányás, hasmenés, gyengeség, kórház, infúzió. Ha neked ez megéri?
2011. júl. 16. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
oké oké csak kérdeztem!!!!!!!!!!! Amugy se enném meg csak kiváncsi voltam..:)
2011. júl. 16. 15:04
 6/11 doboszoli ***** válasza:
NEM!!
2011. júl. 17. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim válasza:
100%
Én szerintem igen,mivel pár évvel ezelőtt a Dunparton vietnámi munkatársaim ették többször is, és nem haltak bele,még csak hasmenésük sem volt.Raktak egy tüzet és amikor jól parázslott egyszerűen bele rakták a folyami kagylókat,amit a sekély vízben öszeszedtek,és egy idő múlva,ugy 25-30 perc elteltével,már ehető is volt.Akkor mutatták melyik része ehető, de sajna nem nagyon figyeltem meg,és..nem is kóstoltam meg.Most azonban már bánom,lehet hogy nem is olyan rosz,sőt.Úgy láttam,hogy az izomzatát ették,amivel nyitogatja a házát.Egyet azonban megjegyeznék.Ha valami miatt gyomorbántalmakat okozna,az valószinű a víz szennyezetségétől lenne,mivel ők kicsit több anyagokat szívnak magukba, mint a halak.Ezért talán jobb az óvatosság,ott ahol intenzív szennyezésnek van kitéve a élőhelyük.
2012. jún. 30. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim válasza:
A 7/7 folytatása.Éti csigát azonban már ettem.Attól is elég sokan borzongnak,pedig az egyik legtisztább csemege.Goldoljatok bele, fűvel táplálkozik.Egyszerűen öszeszedtünk,úgy 1.5-2 kg-nyit.Bele raktuk tiszta hideg vízbe,edénybe.Ettől a csigák kijönnek a házukból,hogy mászni tudjanak.Egy másik edényben ezalatt forraljunk vizet, s amikor bugyog egyszerűen bele kell dobálni a csigákat.Ezek valójában szörnyet pusztulnak egy két mp alatt, és kinnmaradnak a házukon kívül.Ezt a hosszú izomszerű testet(,ami mászik,még élt) vágjuk le a ház melletti résznél, ugyanis a házban benn maradt részek a belek,és kész.Ez lényegében előabálás,előfőzés is,ami kb.öt percig tartott.Majd tetszés szerinti nagyságra szeletelhetjük,és készíthetünk belőle levest,pörköltet,úgy mint más húsból.Én pl. csináltam belőle tojásos csigát,úgy,hogy tojásrántotta készítése közben bele dobáltam a csigadarabokat.Lehet úgy is,hogy a csigahúst együtt pírítjuk az öszeaprított hagymával, s a végén öntjük rá a felhabart tojást, majd ízlés szerint fűszerezzük.Meglepően ízletes.Voltak akik azt mondták ismerőseim közül,hogy bizony meg sem kóstolják,végül nekem csak a munka jutott.Mind fölették.
2012. jún. 30. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim válasza:
5%

Tudjátok hogyan a legjobb fogyasztani a kagylót?


Kagyló fotelben.


És a tavikagylót?


Tavi kagyló fotelben?


Mikor veszélyes a tavi kagylót fogyastani.


Süllyedő tavi kagyló fotelben mínusz 10 fokos vízben.

2012. okt. 19. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Bár régi a kérdés, de ma Magyarországon két kagylófaj van ami ehető, mindkettő invazív faj. Eredetileg Ázsiából kerültek be és rendkívül gyorsan szaporodik.


Az egyik az amúri kagyló (Anodonta woodiana vagy Sinanodonta woodiana) a másik meg a kosárkagyló (Corbicula fluminea). Annakellenére, hogy ehetőek, azért tartózkodnék a fogyasztásuktól, mivel elég igénytelen állatok, így a folyók szennyezettebb részén is lazán megélnek. Elég sok nehéz elem van a szervezetükben, ami méregtelenítőkúrával sem tisztítható meg belőlük.


Viszont, mivel rendkívül szaporák, és igénytelenek, jól és gyorsan tenyészthetőek. Akár egy hidropóniás rendszerbe telepítve vagy egy kerti tóba, tenyésztve, az ott nevelkedett kagylók, ízletesek és egészségesek.


A kosárkagyló:

[link]


Amúri kagyló:

[link]


Mindkét faj szerepel az invazív fajok listáját, azaz semmilyen védelmet nem élveznek, sőt nem kívánatosak a hazai vizekben.


De azért nehogy elkezdjétek a kagylókat irtani, mert két kagylófajtánk védett.

Az egyik:

Lapos tavikagyló (Pseudanodonta complanata)

[link]


és a Tompa folyamkagyló (Unio crassus)

[link]


Már én is gondolkodtam honnan tudnék beszerezni tiszta amúrit és kosárkagylót. Vannak tartályaim amikben lehetne tenyészteni. Egy hidroponiás rendszert kiépíteni, medencékkel, a medencékben halak és kagylók tenyésznének illetve rákok, a tartályok tetején haszonnövények.

2014. márc. 8. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!