Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az ilyen krumpli beteg, vagy...

Igabcsy kérdése:

Az ilyen krumpli beteg, vagy rosszul tárolják?

Figyelt kérdés

Már többször is vásároltam olyan krumplit, amelyik ránézésre teljesen egészséges. Gyönyörű normál méretű, ép, rózsaszínes a héja. Amikor elkezdem megpucolni, akkor látom, hogy a héj alatt fekete foltos, és néha nagyon sokat el kell dobni belőle, amíg egészséges részt kapok. (nem rohadt, csak elszineződött, hol fekete - hol szürke)

Azt már megszoktam, hogy február környékén rosszabb a minőség, de az idén már szeptember-októberben is találkoztam vele.

Ez a burgonyának egy betegsége, vagy rossz tárolás következménye?


2009. nov. 1. 14:48
 1/6 anonim ***** válasza:
59%
Betegség. Egyfajta vírusfertőzés következménye. Már úgy szedik ki a földből, nem tároláskor feketedik meg.
2009. nov. 1. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem vírusfertőzés meg ilyenek, ez hülyeség! Ha fekete és szürkés, akkor valószínűséggel megfagyott! A fagyott krumpli feketedik meg!
2009. nov. 1. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Az elsőnek van igaza,Én is termelek krumplit.A fagyott krumpli belül nem fekete,hanem zöld.
2009. nov. 1. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha zöld, akkor nem a fagyástól van!

"Amennyiben fény éri a krumplit, akár a szántóföldön, akár tároláskor, vagy otthon a polcon, zöld elszíneződést lehet megfigyelni rajta. A zöld szín a „szolanin” jelenlétét mutatja. Ha a krumpli zöldül, akkor a szolanin tartalom veszélyes szintet is elérhet, éppen ezért nem javasolt a krumpli zöld részeinek fogyasztása. " Mert mérgező.

[link]


Mi is termelünk krumplit és bizony fordult már elő, hogy nem megfelelő helyen tároltuk és megfagyott. Külsőre semmi eltérő, de a belseje szürkés-feketés és "szappanos".

2009. nov. 1. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Láttam már fagyott krumplit, amikor még fagyos, akkor opálos színű, ha kienged, akkor kezd rohadni és ahogy mondod "szappanos".

De ez nem olyan.... Nem puha, nem rothadós, dem büdös, csak egyszerűen foltokban fekete.

Most akkor ez mi? És ha lehámozom ezt a fekete részt, és csak az ép részeit készítem el, akkor lehetünk betegek tőle?

2009. nov. 1. 19:27
 6/6 anonim ***** válasza:
Ez keményitö-felhalmozódás, valami okból a keményitö "kikristályosodik" és egy csomóban lerakodik, van, aki szerint tultrágyázás miatt. Elöször szürkés-fehér, késöbb meg fekete.
2009. nov. 1. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!