Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Sok mákot kellene fogyasztanom...

Sok mákot kellene fogyasztanom, de milyen formában?

Figyelt kérdés

Csontritkulásom van és a mák kiváló kalcium forrás. Elég kevés formában tudom fogyasztani. A klasszikus mákos metélt és mákos hajtotton kívül kipróbáltam pudingba keverve, de ennyi.

Van valakinek ötlete még hogyan fogyasztható?


2018. júl. 15. 18:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
82%

Máktej

A mákot egy éjszakára beáztatjuk. Következő nap az áztatólevet leöntjük róla (kiváló tápoldat szobanövényeknek), majd turmixgépben vízzel kiturmixoljuk. Az így nyert zavaros tejet gyolcs vagy függönyanyagon leszűrjük, és kevés mézzel édesítve, tej gyanánt fogyasztjuk. Meglepően finom, kalciumban rendkívül gazdag italt kapunk. Hűtőben egy napig eláll. 10 dkg mákhoz jó liter vizet veszünk, így kb. egy liter tejet kapunk. A mákzaccot sütemények tésztájába keverhetjük, kiváló rostforrás.

2018. júl. 15. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:

Mákos rúd

20 dkg rétesliszt

20 dkg finomliszt

25 dkg vaj

1 db tojás

1 dl tejföl

6 dkg mák

1 teáskanál sütőpor

1 tk só

10 dkg ementáli sajt

3 ek szezámmag (szóráshoz)


A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tésztához adjuk, a fehérjével majd lekenjük a kész tésztát.

A szezámmag és tojásfehérje kivételével mindent hidegen dagasztógép táljába mérünk, és összegyúrjuk. (Akár egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele, mert úgy még finomabb lesz.) A tésztát fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük pihenni.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 0,5 cm vékony téglalappá, majd megkenjük a maradék tojásfehérjével, és megszórjuk gazdagon szezámmaggal.

Ezután derelyevágóval ujjnyi rudakat vágunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk.

180 fokon 18-20 percet sütjük alul-felül sütésen.

2018. júl. 15. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Én tipikusan máksütibe rakom, ahol liszt szerepet tölt be. Az enyém speciel elég szénhidrátszegény, az eredetiben sokkal több zab volt, de sok almával is jó kis sütiket tudunk kapni. Azért leírom, ez parányi adag, de fel kell szorozni, ahogy tetszik:

1 tojás, 1 dkg zab, 3 dkg darált mák, ízlés szerint édesítés (nálunk 1 dkg mazsola és 5 gramm xilit), sütőpor vagy szódabikarbóna+ecet. A párom befőttel eszi, én kávéval, kicsit száraz, kell hozzá valami. Ketogén diétában kihagyom a zabot és az édesítést, sőt, ettem már tojástalanul is, de a fenti a legjobb.


Plusz szoktam mákos tésztát enni, ahol a tészta tojás és pluszban tojásfehérje mákkal keverve, kisütve. Na erre teszek eszetlenül sok mákot, mert így szeretem.


Nem a kedvencem (az a diós), de éppenséggel a mákos nyersvegán bonbon is jó, darált mák darált mazsolával, 1:1 arányban.


A máktej szerintem se rossz, bár általában kókusszal keverem, úgy édesebb.


Sós mákos ételben nem vagyok jó, néha magropogóst készítek mákkal, tökmaggal, szezámmal, de abban viszonylag kevés a mák.


A héten szedres-mákos rétest tervezek.

2018. júl. 15. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
2018. júl. 15. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Azt kifelejtettem, hogy nekem is igen vonzó a kálcium miatt is a mák, de sokkal, sokkal több kálciumot viszek be szezámmagból, az könnyebb és nem kell folyton sütit ennem (amit szeretek, de nem akarok mindig mákosat enni).
2018. júl. 15. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
2018. júl. 15. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 A kérdező kommentje:

Igen, ilyen egyszerű dolgokra gondoltam, ami a mindennapi rohanásba is belefér.


A saját áztató levében miért nem lehet a mákot leturmixolni?

2018. júl. 15. 19:19
 8/16 A kérdező kommentje:

KEDVES ÖTÖDIK!

A szezámmagot hogyan fogyasztod abban a hatalmas mennyiségben. Tudom, az is remek kalcium forrás.

2018. júl. 15. 19:23
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Nemcsak kiváló kálcium forrás, de könnyebben is beilleszthető az ételekbe a szezámmag, mint a mák.

Egy evőkanálnyi bármilyen ételre rászórható.

[link]

2018. júl. 15. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:

Nos, nekem van szezámsütim, amiben a szezám liszt helyett szerepel :) Többféle van, a klasszikus arányú piskótában van a legkevesebb (1 tojáshoz 10 gramm), de a szezám triplázható, ilyenkor viszont már sajt és szerecsendió is kerül bele, különben nagyon erősen szezámos és kissé kesernyés ízű. Ha valakinek ez nem elég jó, mehet bele gabona is, az sokkal kenyeresebb. Az egyik finom receptemben pedig dió, mandula, mogyoró szerepel sajt helyett, nem sok, a szezám viszi a prímet.


A legszezámosabb, bár egyszerre kis mennyiséget jelentő ételem a szezámropogós, ahol szezámmagot s kevés szezámlisztet, néha napraforgót, némi rizslisztet keverek össze fűszerekkel, kis vízzel s mikróban ostyává szárítom.


A vegazsírban is van szezám, de az sok zsírt hoz magával (5 dkg kókuszzsír, 2-2 dkg szezámmag és napraforgó, darálva, megpirítom őket és befűszerezem, jó, csak elég zsíros. ezt persze gátlástalanul rákenem a szezámropogósomra is. ketogén vagy növényi étrenden szoktam leginkább alkalmazni, de aki nem bírja a sok zsírt, annak nem jó).


Galuskába is mindig teszek szezámot... Kenyérbe pedig 1 kiló liszthez 80 grammot, mehet akár egészben is. A kenyér vagy zsemle tetejére is szórok, de az nem számottevő mennyiség (a kenyérben levő sem az, persze, de mégis valami).


1-2 kanállal rá lehet szórni dolgokra, gondolom (én inkább lent és diót szórok a zöldségeimre), kissé megpirítva különösen finom tud lenni a szezám.


Ja, a rántást is szezámmal készítjük itthon, csak akkor felezzük liszttel, amikor szükség van a liszt által biztosított extra sűrítésre, nem tudom elmagyarázni, de a szezámrántás sokszor hígabb eredményt ad, néha ízre se az igazi, trükkös ez, mert a szezám kesernyés és ez olykor bekavar. De amikor (legtöbbször) működik, akkor ízre a családomban jobban bejön a szezám, mint a liszt.

2018. júl. 15. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!