Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az alkoholos ital miért csípi...

Az alkoholos ital miért csípi az ember torkát?

Figyelt kérdés
Ha valaki egydzerre sok pálinkát iszik például, akkor miért fáj tőle utána a torka? Ezzel már nem csak én, de többen is így voltak....

2018. szept. 23. 19:29
 1/6 anonim ***** válasza:
Nekem nem fáj a torkom tőle, hanem kellemesen égeti. Hidd el, nagy a különbség. Érzem, ahogyan az alkohol fertőtleníti a torkomat. Én az a havonta egy féldecit megivó ember vagyok pont emiatt. Baromi egészséges ebben a formában.
2018. szept. 23. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
No én azért többet iszok....
2018. szept. 23. 20:24
 3/6 anonim ***** válasza:
Van ilyen gyantás szűrő, tizenezer forint, rengetegszer használható, célja általában a zavarosság, opálosság megszűntetése, de jópár főzőben rájöttek, hogy a nem teljesen jó ízűeket is rendberakja (a teljesen jókat azért nem küldik át rajta, mert kicsit azért lopkod az aromákból is). Ezért a nem tökéletes pálinkákat, főleg ha csípnek is kicsit, gondolkodás nélkül átküldik rajta, és selymes kis asszonypia lesz belőle kb. Az ízélmény (hiányosságai) miatt jobb nagyon behűteni persze, amitől fájhat a torok, de legalább nem mar (melegen sem). A másik, hogy szeretik 50% körül-fölött belőni a töménységét, ami az ízek rovására megy egyrészt, másrészt rendszerint agyoncukrozással érik el, mert mégiscsak olcsóbb, mint a jó cefre. Elvileg perfekt, tiszta gyümölcs, okosan beindítva, nemigen (vagy jó édes gyümölcs esetén egyáltalán nem) cukrozva, méregetve, jól keverve, pont jókor lefőzve semmilyen trükkre nem szorul, nem csíp, jól fokolva szobahőmérsékleten az ízkavalkád már-már bántó, és könnyebb csúnyán beállni tőle, mint ezektől az istenverte cukorgyöngyeitől. Egyszerűbb lenne cukorvodkát főzni és borítani bele a friss gyümölcsturmixba. Vagy ha kell a rossz íz, akkor lehetne benzines féktisztítót nyomatni körömlakklemosóval, az úgy legalább tényleg csíp is meg okádék vegyszerízű kellőképp.
2018. szept. 23. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Két oka van, egyrészt nem izotóniás, tehát ozmotikusan hatással van a nyálkahártyára, másrészt az alkohol fehérje kicsapó hatású, így az érző idegvégződések (idegsejtek) membránját ingerként éri, amit az érzéksejt fájdalomingerként továbbít.
2018. szept. 23. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
nekem sohasem fáj utáa tartósan, maximum 1-2 óráig
2018. szept. 23. 21:03
 6/6 anonim ***** válasza:

1-2 óráig? Amit a hármas írt, hogy főzési/cefrézési hiba, az is max. 1-2 percig ad egy ilyen érzést.

Az biztos, hogy nem pálinkáról van szó! :) Pálinka ahogy a hármas is leírta nem mar! Cukrozott cefréből készült pálinka sem mar, csak akkor megnövekszik az előpárlati frakció, amit ha sikeresen rosszul választanak le, akkor bizony marni fog. Továbbá ha beindul ecetesedés is a cefrében, akkor is marni fog, a cefrék többsége ecetes (úgy egyébként). :D

Egyszer volt rá példa (de soha többé ilyen elő nem fordulhat!), hogy alaposan cukrozott cefrét főztem, szóval 10% feletti cukorról beszélhettünk ebben az esetben. 60L cseresznye cefréről volt szó. Az előpárlat 2L volt, a főzéssel 60 alk. foknál meg kellett álljak. A végeredmény 3L lett. Nem mart, nem kapart, "lányos" volt, nem volt egy ízorgia az egyszer biztos. :)

Legutóbb youtube-on néztem egy öreg szakit, miként főz, elmondta, hogy az előpárlat fél liter! Slussz-passz. Ennyi! Tetszik érteni? No most az előpárlat mennyisége akkor állapítható meg az alszesz mennyiségéből, ha a cefrében semmiféle hiba nem lépett föl. Úgy egyébként meg totálisan változó. Ha egy főzde mennyiségre veszi le az előpárlatot, akkor ott könnyen előfordul előpárlatos pálinka.

Ja, arról nem is beszélve, hogy elmondta, amelyik "kibírja", annál 50%-ra főzik a pálinkát, amelyik "nem", azaz savanyú folyik le, annál fokolnak vízzel. Tehát ha nem volt ecetes a cefre, akkor lazán befokolják utópárlattal.

Ez vagy délvidéki vagy erdélyi volt, már nem emlékszem s én nem tudom, mit művelnek a magyar szeszfőzdék, de nincs túl nagy bizodalmam bennük sem. Nemrégiben láttam és olvastam, hogy keverőszárat ajánlanak cefre keveréséhez is, mert hogy a cefre keverését ajánlják főerjedési időszakban. Magyarán alaposan levegőt juttatnak a cefrébe minden nap, ezzel minden esélyt megadva arra, hogy ecetesedés induljon meg.

No most nekik például miként lehet szavazni bizalmat?

2018. szept. 25. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!