Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Egyéb kérdések

A kérdés

Dzsemflix helyett miz lehet hasznalni? (Barack lekvár befozeshez)


  júl. 12. 12:27  Privát üzenet  

A válaszok
Semmit , igazi lekvárhoz nem kell semmi a cukron meg a gyümölcsön kívül . Sokáig elszīnesedésig kell keverni folyamatosan lassú tűzön , ekkor még híg . Innen még közel 3/4 - 1 óra mire besürűsödik és tuti .

A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/5Időpont júl. 12. 12:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az igazán jó lekvárhoz csak a gyümölcs kell

De pl pektint használhatsz sűrítésre vagy magas pektintartalmú gyümölcsöt pl birs, körte, alma



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/5Időpont júl. 12. 12:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ha gyorsan akarod elkészíteni,kevés cukorral, akkor érdemes dzsemfixet, vagy Haas Quittin zselésítőt használni.


Hagyományos módszerrel az alaposan megmosott, kimagozott és felaprított gyümölcsöt állandó kevergetés közben addig kell főzni, amíg kb, a felére forr.(tehát a fele mennyiséget, el kell forralni) ekkor lehet hozzákeverni a cukrot és addig forralni amíg a cukor teljesen felolvad és még + 5 percig, természetesen ez alatt is folyamatosan kevergetni kell.

Sütőben C, forró üvegekbe teszem, azonnal lezárom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni, csak amikor teljesen kihűlt, akkor teszem a kamrába.

Hidegen is lehet barackdzsemet készíteni.

A teljesen épp, érett, alaposan megmosott gyümölcsöket,forró (de nem fövő) vízbe teszem pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemelem és hideg vízbe rakom. Onnan egyenként kivéve, a héját lehúzom (szinte magától kicsúszik), kimagozom. Amikor ezzel megvagyok, lemérem, minden kilógram gyümölcshúshoz 0,5 kg cukrot számítok.

A cukrot összekeverem 1 púpos teáskanál szalicillel (gyógyszertárakban kapható)

egy tiszta edény aljára szórok egy keveset, rá egy sor barackot amit azonnal lecukrozok, hogy ne barnuljon meg. Mikor az összes barackot lerétegeztem, finom mozdulatokkal 100 x megkavarom. Ezt a műveletet 10-15 percenként megismétlem, összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.🙂 Persze, nem a pontos kavarási szám tartja el a barackot, de a lényeg az, hogy a cukor teljesen elolvadjon.

Sok barack marad egészben, de ez a dzsem lényege. Az egész kavarás ne haladja túl a 2 órát, hogy a dzsem ne kezdjen el barnulni. A befőttes üvegeket forró sütőben csírátlanítom, hagyom kihűlni és úgy teszem bele a dzsemet. Azonnal lezárom és hűvös helyre teszem.



A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/5Időpont júl. 12. 18:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Koszii mindenkinek

# 4/5Időpont júl. 12. 18:40 Privát üzenet
Sütőben C = Sütőben csírátlanított, forró üvegekbe.....

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/5Időpont júl. 12. 18:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
"Batthyány téri" süti nevét ismeri valaki?
Mihez tudom felhasználni a zöld dió lekvárt?
Almát hogyan lehet eltenni ezeken kívül? Befőtt, lekvár (püré), lé?
Mennyi a kalóriatartalma, a pékségekben kapható buktáknak, és hány grammosak?
Mikor lesz legolcsóbb az eper?
Sacher tortába milyen lekvár van? Olyan furának éreztem, ugye nem romlott?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból








Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!