Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » A pult alól nehezen beszerezhe...

A pult alól nehezen beszerezhető banán-narancs időszakában már ismert volt a mandarin? az is ugyanez a kategória volt, vagy az már későbbi, kevésbé luxus?

Figyelt kérdés
nov. 3. 23:44
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
89%
Nem emlékszem gyerekkoromból mandarinra. 60-as évek.
nov. 4. 00:02
 2/18 anonim ***** válasza:
84%

A mandarin is a vasfüggönyön zúlról érkezett, ritkán lehetett kapni.

Olyan ritkán, hogy szinte azt sem tudtuk mi a különbség a narancs, a mandarin és a grapefruit között.

Az utóbbit kubai narancs néven árulták, és abból időnként volt is bőven, csak azt nem tudtuk, mit kezdjünk vele, keserű volt.

A narancsnak, mandarinnak is több fajtája létezett, amit persze nem tudtunk, és azokhoz valóban ritkán tudtunk hozzájutni, és volt olyan szállítmány azokból is, ami csalódást okozott.

Banán is volt olyan, ami még fűzöld volt, és az utóerlelés sem segített rajta, azt sem tartom kizártnak, hogy főzőbanán volt.

Teljesen más volt a hozzáállásunk a déligyümölcsökhöz, nem kerestük, ha éppen olyan szerencsénk volt, és nem ment el pult alól az összes, esetleg vettünk belőle, az is gyakori volt, hogy csak max egy kilót adtak egy vásárlónak.

A '70-es években már volt mandarin is, de olyanra bem emlékszem, hogy egyszerre lett volna mandarin, és narancs is.

Általában télen, Karácsony környékén lehetett kapni alkalmanként, sokszor lett karácsonyfa dísz is.

nov. 4. 07:29
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

A mandarin korábban - a 2. VH elött - már ismert volt MO-on, a háború után nagyrészt beszerezhetetlen lett.

Narancsot csak karácsony elött hoztak be, ez volt a Mikuláscsomagban meg a fa alatt a szenzáció.

Jóval késöbb kezdtek banánt is hozni, de fejenként max. 1 kg-ot adtak.

nov. 4. 07:51
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

87-ben ettem először mandarint.

Vidéken laktunk.

nov. 4. 07:56
 5/18 anonim ***** válasza:
75%
A kubai narancs kubai narancs volt! Nem grépfrút! A banán NEM főzőbanán volt! Normális sárga, édes banán! Ki a fene vett volna szemetet!
nov. 4. 07:57
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
#5 Igen, a kubai narancs nem grapefruit volt. Nem az a narancssárga színű, inkább a citromhoz hasonló színű volt. A héja olyan volt, mint a bőr, és nagyon nehezen jött le. Nekem nem ízlett.
nov. 4. 08:48
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem emlékszem mandarinra. '70-es évek végén, '80-as évek elején voltam kisgyerek.

Arra emlékszem pontosan, hogy banán és narancs csak télen volt, konkrétan ajándéknak számított mikulásra és karácsonyra, annyira ritkán jutottunk hozzá.

nov. 4. 09:22
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
6-os: a kubai narancs nem ennivaló volt, hanem a levét kellett kicsavarni, ezért nem volt érdekes, hogy mennyire kemény a héja
nov. 4. 10:06
 9/18 L.. István ***** válasza:
100%
Nem volt mandarin. Jut eszembe, az Ezeregyéjszaka meséiből se tudtuk, mi az a szezám, amitől tárul a rablóbarlang.
nov. 4. 10:07
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Magam sem emlékszem mandarinra az akkori illetve még korábbi időkből. A kubai narancsból nekem annyi van meg, hogy garantáltan édes volt és lédús.

Én nem déli, hanem téli gyümölcsöknek (hahaha, milyen eredeti) hívtam, mert csak télen lehetett kapni. Ha egyáltalán…

A télről viszont nem a cuculizmus tehet. Akkoriban még szinte mindent csak a szezonjában lehetett kapni. Manapság decemberben is vehetsz görögdinnyét, régen csak a nyár második felében.

A déli gyümölcsöknek termőhelyükön akkor van a szezonja, amikor nálunk tél van. Ha beballagsz júliusban egy boltban, jó esélyed van rá, hogy narancs is lesz. Csak nem az igazi. Száraz, ízetlen, kevesebb vitaminnal (ezt mondjuk nem érzed rajta).

nov. 4. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!