Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért van másmilyen íze a...

Miért van másmilyen íze a pirítós kenyérnek, mint a simának?

Figyelt kérdés
Teljesen komolyan kérdezem. Motorokat szedek szét-rakok össze csukott szemmel, de erre még nem sikerült rájönnöm.:)

2020. jan. 22. 10:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Hm...Vajon miért....Mert megpiritottad? A nyers, főtt és sült élelmiszerek izé között is van különbség.

Amúgy meg nyilván más az összetétele is.

2020. jan. 22. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Oké, de pl a csirke egy óráig sül, fűszerek, kisül a zsírja, stb. A kenyér meg 10 másodpercet tölt a pirítóban, nem sok minden történhet vele ezalatt. A mikróból kivéve nincs más íze, csak meleg.
2020. jan. 22. 10:31
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A pirítóban MEGPIRUL, és a pirítás = enyhébb égetés elszenesedést okoz.
2020. jan. 22. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
90%

A pirítás hatására a kenyérben levő keményítő dextrinné alakul. Ez az anyag átmenet a keményítő és a cukor között.

A pirítás közben füstös ízt is kap a kenyér.

A hő hatására elpusztul a megyében az élesztő nagy része is ami szintén megváltoztatja az ízét.

2020. jan. 22. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Megyében=kenyérben
2020. jan. 22. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

De nem is ugyanaz a cél a csirkénél meg a pirítósnál...


A csirkénél el kell hogy érje a maghőmérséklet az az értéket, hogy kicsapódjanak a fehérjék, felpuhuljon a hús, a kenyérnél meg csak egy gyors pörzsanyagot, és pirult kérget képzel a felületre.

Húsoknál is van ilyen , kéreg képzés, pirítás, akár ilyen, akár hasonló, vagy más céllal, de létezik a technológia húsoknál is, és ott se tart (sokkal) tovább egy felületi kéreg képzés, mint egy kenyérnél.


Egyébként kémiai változásokon megy keresztül , a szénhidrátok kis része karamellizálódik, többségük pedig pirul, illetve elkezd szenesedni.


Mint ahogy a csirkének is a bőre.

De akár magával a kenyér héjával is példálózhatnék, az ugyanúgy másképp sül, pirul, mint belül.

A kenyér belsejét a külső kéreg védi meg kenyérsütés közben attól, hogy kiszáradjon. Belül a gázképződés miatt kis buborékok lesznek, telített gőzzel, így belül a tészta inkább gőzölődik.

Ha ezt felvágod, és pirítod, ennek a vágási felületnek adsz egy olyan hőbehatást, mint ami a kenyér héját érte.

Csak mivel ez már egyszer megsült, így más lesz a textúrája, íze egy pirítósnak, mint egy kenyérhéjnak.

2020. jan. 22. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Teljesen érthető, köszönöm, mindenkinek nyomtam a zöldet!
2020. jan. 22. 11:40
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Szintén hasznos-jelet nyomtam mindenkinek, mert eddig a "tudományos része" nem nagyon érdekelt, viszont jó, hogy leírtátok. Amiért én írok a kérdéshez, az az, hogy imádom a pirítóst, de nem a kenyérpirítóban készítem, hanem teflonsütőben kevés olajjal megkenve a serpenyőt. Bedörzsölve fokhagymával, forró teával. Ismeritek még ezt a verziót? Eszi még egyáltalán így valaki? Gyerekkorom egyik kedvence reggelire, vacsorára, mint ahogy a bundáskenyér is. Ha off a válaszom, akkor elnézést. Csak eszembe jutott.:)
2020. jan. 22. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Naná, 8-as, én is csakis kizárólag a serpenyőben pirított kenyeret eszem, így, ahogy leírtad. Bár olaj helyett én valódi vajjal szoktam, de ez részletkérdés.

Ajánlom figyelmedbe az így készült húsos szendvicset, nálunk nagyon menő, kicsit macerás, és füst lesz a konyhában, de megéri!!!!

Miután mindkét szelet mindkét oldala halványan megpirult, az egyik oldalukat szósszal lekenem, az egyikre rá a húscafatok/felvágott/sült cékla/tükörtojás.... akármi, szeletelt hagyma, egy szelet camambert/gouda/trappista/füstölt mozarella... bármilyen olvadós sajt, rá a másik szelet kenyér, összenyomva olvadásig pirítani. Isteni. :)

2020. jan. 22. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!