Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Nyers házi tojást enni/inni?

Bella7365 kérdése:

Nyers házi tojást enni/inni?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy egészséges, sőt az izmokra is jó hatással van és fogyókúra esetén is jó az edzés mellett, de azt is olvastam, hogy valamilyen vitamin hiányt okoz (H-vitamin, más néven nem ugrik be) és, hogy szalmonellás is lehetek. De ha a tojások itthoniak és frissek akkor is lehetek szalmonellás? Ugyanazoknak a tyúkoknak a tojásait esszük már kb. 3 éve (de nem nyersen) és idáig senki nem volt szalmonellás, szóval gondolom most se lehetne másképp. H-vitamin hiányom meg nem tudom, hogy lenne-e napi 1-2 nyers tojás fogyasztása miatt. Előre is köszönöm a válaszokat.

2020. máj. 2. 00:12
 1/7 anonim ***** válasza:
35%

Szerintem nem egészséges.


Azt tudom, hogy anno drága megboldogult nagyapám ifjabb korában megesett, hogy "legurított" egy két tojást nyersen, megtörte aztán megitta úgy ahogy volt. :D De szerintem nem jó ezzel játszani.

2020. máj. 2. 00:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
77%
Ha a tyúk teljesen egészséges, akkor a tojása is. Ettem már én is nyersen régen. Mostanában viszont terjed a madárinfluenza, meg egyébként is biztonságosabb hőkezelni - megfőzni, megsütni.
2020. máj. 2. 00:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A tojásban ugyanazok az anyagok vannak nyersen is meg sütve/fözve is, csak nyersen több esély lehet fertözésre.

A szalmonellát meg bármikor megkaphatja egy tyúk, de te csak akkor veszed észre, amikor már megbetegedtél töle!

2020. máj. 2. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönök minden választ! Maradok inkább a sütött/főzött verziónál.
2020. máj. 2. 08:31
 5/7 anonim ***** válasza:
77%

Idáig már sokszor ettem nyers tojást de hálisten - lekopogom - idáig még egyszer sem kaptam szalmonella fertőzést (ugyanis csakis ellenőrzött forrásból vásárolok, mindig frissen, feltörés előtt okvetlenül lemosom forró vízzel, utána laposan megtörlöm - ha kell, alkoholos kendővel, feltöréskor mindig megvizsgálom hogy mennyire ép a sárgája és a fehérje ill. nincs-e bármilyen állagbeni változás (ami nem jellemző a friss tojásra), végezetül alaposan megszagolom. Ha bármilyen "rendellenességet" tapasztalok, alapból meg sem eszem nyersen.


Én kifejezetten szeretem a nyers tojást legtöbbször "préri osztrigaként" - viszont alkohol nélkül jó fűszeresen; só, bors, csípős ketchup, tabasco, worcestershire és kevés osztrigaszósz - néha reggelenként egy slukkra benyelni mint azt osztrigát. (Nem másnaposságra, inkább élénkítésre és főleg az íze miatt. 🙂)


Aztán még ott van a "nattó" nevezetű "bizarr" japán nyálkás állagú erjesztett szójabab, amit a japánok úgy esznek reggelire főtt rizzsel, rá egy db nyers tojást ütve, mint mi reggel a pirítóst: [link]

(Viszont én ezt is nagyon szeretem mert olyan nekem mint annó a Chokito - ronda és finom. 🙂)


Egyébként ha a TESTÉPÍTÉS a cél:

A tojásfehérje minden szempontból IGÉNYLI a hőkezelést ahhoz, hogy számunkra értékes tápanyagforrást nyújtson.


A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.


Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk.


Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásfehérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat.

2020. máj. 2. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Tekintve,hogy amiért érdemes tojást fogyasztani, a benne lévő zsírok és fehérjék miatt ,ugyanúgy megmaradnak hőkezelve is, egyáltalán nem érdemes nyersen fogyasztani . Szalmonella az otthoni tojáson is lehet !
2020. máj. 2. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Szalmonellás ugyanúgy lehet a házi is, azt nem veszed észre a tyúkon, nekünk is van saját házi tojásunk, felhasználás előtt lefertőtlenítjük a héját.

Nyersen undorodnék is megenni az állaga miatt, max felvert hőkezelés nélküli formában sütin habként eszem, eddig nem volt belőle bajom. De egyébként felesleges direkt nyersen enni

2020. máj. 2. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!