Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A szocializmusban miért nem...

A szocializmusban miért nem voltak prémium élelmiszerek, és nagyobb választék?

Figyelt kérdés
19 éves voltam a rendszerváltáskor, tehát van valamennyi tapasztalatom. Csak a téliszalámi, és a Tokaji Aszú ugrik be hirtelen, ha lehet az előbbit prémiumnak nevezni. Viszonylag kicsi volt a választék (persze nem a többi szocialista országhoz képest, ahol esetleg örült az ember, ha volt valami egyáltalán), esetleg felvágottakból és sajtokból egy kicsit nagyobb. Nem hiszem, hogy ne tudtak volna jobb minőségű pékárukat, sajtokat, söröket, étcsokoládékat stb. gyártani, és persze többfélét. Max. két kezemmel meg tudom számolni, hogy egy termékcsoportból hányféle volt. Étolajból pl. csak sima napraforgó rémlik, pedig gondolom termett repce is.
2022. jan. 28. 16:41
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
76%
No akkor egy idősök vagyunk kb, nyilván mond neked az valamit, hogy hiánygazdaság. No azért.
2022. jan. 28. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/34 anonim ***** válasza:
75%
Ahogy az 1-es is írja.... Nem volt választék, nem csak prémium-szintű cucc nem volt, hanem egyáltalán....
2022. jan. 28. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/34 anonim ***** válasza:
82%
Nem volt ugyan akkora választék, de jobb minőségűek voltak, mint most. Nem voltak tele adalékanyagokkal, ízfokozóval. Akkor még a trappista is jó sajt volt, de a többi sajt is. A gyulai és csabai kolbász is jobb volt. A Sió italok pedig 100 %-os gyümölcslevek voltak.
2022. jan. 28. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/34 A kérdező kommentje:
Tehát azért volt kb. 5-10-féle pékáru, mert nem volt elég liszt? Mondjuk rendes érlelt sajt sem rémlik, csak füstölt trappista. Tej sem volt elég? Tele voltak a dobozok a zacskókkal...
2022. jan. 28. 16:59
 5/34 A kérdező kommentje:
#3 Te élelmiszermérnök vagy? Valahogy az az érzésem, hogy nem...
2022. jan. 28. 17:02
 6/34 anonim ***** válasza:
86%
#5: Pedig igaza van! Némely dolgokért amiket most megengednek maguknak a cégek anno böri járt!
2022. jan. 28. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/34 anonim ***** válasza:
90%
Azért a téliszalámihoz is kellett jó ismerős a pult túloldaláról..
2022. jan. 28. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/34 anonim ***** válasza:
87%
4. Szerintem azért sem volt 5-10 féle pékáru, mert az akkori vezetés nem engedte gyártásba. Mint ahogy sok más egyéb dolgot sem, ami külföldön már akkor is "természetesnek" számított
2022. jan. 28. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/34 A kérdező kommentje:
Elismerem, én sem vagyok élelmiszermérnök, de nem hiszem, hogy általánosságban minden jobb lett volna, sőt éppen ellenkezőleg. Persze lehet 1-2 kivétel, amit később elrontottak, de nem neveznék túl sok dolgot az akkori időkből az élelmiszeripar csúcsának. Adalékanyagok szerintem akkor is voltak bőven, ez nem új találmány. Ami a Siót illeti, nem hiszem, hogy más lenne a dobozban, mint ami rá van írva. Remélem, nem a 25%-ossal hasonlítottad össze.
2022. jan. 28. 17:21
 10/34 anonim ***** válasza:
90%
Én már idős vagyok, nem 18 évet éltem az "átkosban". Tényleg nem volt nagy választék. Sajt pl. trappista és ementáli. Kenyér kétféle, fehér és barna. A barna rozsból készült, nem színezékkel. Nálunk rengeteg pékség volt, kisebb pékségek. Akkoriban a két kilós gyakoribb volt, nem vettünk naponta, de még egy hét után is puha és ehető kenyeret sütöttek. A tejterméket mi pl. tejboltban vásároltuk, ott volt kimérős tej, amit tejeskannában vittünk haza, de üveges tejet is lehetett venni. Margarin helyett vajat használtunk, olaj helyett zsírt. Később talán a 70-es évek elején jött be a Rama margarin, amit kenyérre lehetett kenni. Előtte sütéshez árulták a Liga margarint. A parizer kifejezetten finom volt (egyféle), lehetett kapni virslit és szafaládét. A veronai és az olasz felvágott mellett később megjelent a Zala. A túrista szalámi bárki számára elérhető volt, a téli szalámit inkább pult alól lehetett beszerezni. Viszont az biztos, hogy ez a kevés tényleg jóminőségű volt. Az persze igaz, hogy mindenki meg tudta venni, a legszegényebbek is. Ma rengeteg prémium termék van, az üzletek polcai roskadoznak, de sajnos sok embernek, főleg a prémium cikkek elérhetetlenek. Ja, és valóban kevés adalékanyaggal dolgoztak az élelmiszeripari gyárakban (volt szerencsém ott is eltölteni egy kis időt). Nagyon komoly előírások, és nagyon komoly büntetések voltak abban az időben.
2022. jan. 28. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!