Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Élelmiszerek

A kérdés

Miért használnak olyan anyagokat az élelmiszerekben, amiket nem is kellene?

Tele vannak a különböző élelmiszerek olyan adalékanyagokkal, amikre szerintem nem is lenne szükség, és amit ha elhagynának, a termék akár olcsóbban is eladható lenne, mert csökkenne az előállítási költsége.

A félegyházi kakaóban például tej, cukor és kakaópor mellett van karragén is, mint stabilizátor. Na most a stabilizátor az azért van, mert segít megőrizni az élelmiszerek eredeti színét, ízét és állagát, ami jelen esetben számomra érthetetlen, mert van egy szavatossági idő, amit nem a stabilizátor szabályoz.



Keress kérdéseket hasonló témákban: élelmiszer, adalékanyag, emulgeáló szer, stabilizátor, tej, kakaó, vaj

  szept. 14. 08:14  Privát üzenet  

A válaszok
Logikusnak tűnik, hogy így éri meg nekik jobban és nem azért használják, hogy kevesebb profitjuk legyen rajta. Egyébként a karragén nem-newtoni anyag, tehát a karragéntartalmú folyadékot könnyebb szivattyúzni egyik tartályból másikba, de szállítás közben nem mozog annyira. A stabilizátorok általánosságban pedig pont, hogy az állagmegóvásra jók. Mondjuk tej+kakaó+cukor kombinációnál, amikor te otthon bekevered akkor egy egységes oldatot kapsz, de ha azt a kakaót nem innád meg 1-2 órán belül hanem lezárnád és betennéd a hűtőbe, már másnapra tuti kiválna a folyadékból a kakaó egy része és üledék lenne az alján. Na az ilyesmit akadályozza meg egy stabilizátor, hogy az elkészített oldatból kiváljanak dolgok.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont szept. 14. 08:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az elsőt még kiegészíteném azzal, hogy igenis van olyan eset amikor nem kellene, de mégis megteszik, persze ekkor is van hasznuk belőle, ilyen pl. az állagjavító: bemész a boltba, van 2 féle pudingos muffin, az egyikből kifolyik a puding (mert nincs benne adalék), a másikból nem (mert van benne), melyiket vennéd? - Én embert nem láttam még aki a péksütemények feliratát elolvasná a boltban.

A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/8Időpont szept. 14. 10:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A haszon a leglényegesebb, nem a drága dolgokat rakják bele, mert az a jó ha minél olcsóbban állítják elő, a vevő is minél olcsóbb árut akar, az adalékanyagoktol szebb lesz a kinézete, tartósabb lesz, ha itthon sütök magamnak egy sütit, ami igazán egészséges, nagyon drága az alapanyag, ha hasznot is tennék rá, már szinte eladhatatlan lenne és nem is áll el sokáig.

A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont szept. 14. 10:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Azért, mert a silány alapanyagok hibáit elfedik vele.


Nem szabad megvenni.



A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/8Időpont szept. 14. 13:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Előző, nem feltétlenül silányság ám. Vannak ételek, amiket én megcsinálok itthon, de tárolni nem tudom. Nekik viszont kell, nem eshet össze a habos puding a hűtőben meg ilyenek, nem válhatnak ki anyagok nem annyira esztétikusan...

A színezőanyagokat nem értem néha, mert bármibe belerakják, akármilyen színű dologba. Szóval nem pirosat az alig meggyes joghurtba, hanem fogalmam sincs milyet egy fehér cuccba, aminek amúgysem fontos a színe, mert egy alapanyag. Ezt miért csinálják, totál érthetetlen számomra.


Nyilván azért teszik a legtöbb adalékot egy termékbe, mert így jobban eláll, homogénebb, szebb, akármi s emiatt vonzóbb a vásárlóknak s nagyobb rajta a profit.



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/8Időpont szept. 14. 18:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mert ezzel ők olcsóbbra jönnek ki. Egyrészt gondolj bele, hogy ezek "elfoglalnak" bizonyos helyet a termekben. Másrészt sok mindent ezzel dobjak fel.


Multkor egy jegkrémet olvastam, puncs ízű vomt, volt benne egy rakat stabilizator, aroma, izfokozó, víz, tejpor, tojáslé, s hogy legyen színe ceklasűritmény (legalább nem mesterseges színezék), s persze egy 'tonna' cukor.


Pekarunal pl ha van egy mondjuk egy 50g zsenle vagy ilyesmi, akkor ha bizonyos anyagokag nem raknak bele, több liszt, elesztő, vaj kellene bele.


Azeknek az anyagoknak, akkor nem jelentmezik hatásuk. De hosszú tavon betegséget okozhat az embernek.


Sajat tapasztalatom alapján, alig van az országban vmi, amit meg meg eszek. Sokszor mindent, amit lehet én keszítek el.



A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont szept. 17. 02:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kako peldaja. Van olyan, ami csak cukorbol, tejből, kakaoporból all. Ha annak megnézed (átlatszoban van), az aljára leülepszik kakao, amk sok embernek, aki csak a külcsint nezik, nem tetszik, s nem veszi meg.

A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont szept. 17. 02:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#1, #7: igen ám, csak konkrétan az a kakaó, amiről írtam, pontosan úgy viselkedik, ahogy egy normál kakaó is: leülepszik az aljára a cucc, és fel kell rázni.

Stabilizátor, meg színezék, meg szarok ide-oda, én azért mégis #5-tel értek egyet, mert nagyon sok dologba feleslegesen pakolnak bele plusz adalékanyagokat.


#6: én ahhoz túl lusta vagyok, hogy magamnak készítsek dolgokat :D Vagyis nem feltétlen lusta, csak van ezer más dolog, ami így is kitölti a napom nagy részét.



# 8/8Időpont szept. 18. 06:57 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Mely élelmiszerekben vannak jó minőségű szénhidrátok?
A bolti szalámik mitől "olyan" kemények? A nagy szalámigyárak használnak valami anyagot amivel elérik a keménységet? (pl. téli, turista)
Hol lehet venni olyan hamburger bucit, amit a hamburgeres éttermek is használnak?
Magyarországon is használnak a gyümölcsök (pl. alma) eltarthatóságának meghosszabbításához speciális gázokat?
Mi az illatos gomba? (Amit a kínai ételekben használnak. ) Van más neve? Ismeri valaki a latin elnevezését?
Hogyan mérik meg / számítják ki az egyes élelmiszerekben található kalória és makrotápanyagok pontos értékét?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések az Élelmiszerek rovatból








Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!