Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A nyírfacukor egészséges?

A nyírfacukor egészséges?

Figyelt kérdés
Tényleg jobb, mint a rendes cukor?
2019. jan. 4. 15:31
 1/4 anonim válasza:
100%

Nem vagyok jártas az egészséges étkezésben, de éppen a héten mesélték a nagyszüleim, hogy a háziorvosuk tanácsára cserélték le a sima kristálycukrot nyírfacukorra.

Egyébként ha jól emlékszem, ennek a másik neve xilit, amitől a kutyák megdöglenek. Szóval vigyázz arra, hogy ne adj a kutyának olyat, amiben nyírfacukor van.

2019. jan. 4. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Állítólag kevésbé emeli meg a vércukrot, és jobb a fogaknak is (no meg nincs benne annyi kalória), de szerintem ha valakinek alapból sincs baja, akkor ehet nyugodtan sima cukrot is. A xilit se annyira egészséges azért, hogy valaki egész nap ezt tolja, valakinél ráadásul hasmenést is okozhat.
2019. jan. 4. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

A xilit gyártása során hemicellulóztartalmú mezőgazdasági vagy erdészeti alapanyagokból indulnak ki. A hemicellulóz egy gyűjtőnév, mely kémiailag nem egységes heteropoliszaharidokat takar, amelyekben a monomerek különféle cukrok (a xilóz mellett mannóz, galaktóz, ramnóz, arabinóz stb.) lehetnek, melyek aránya fajonként és növényi részenként változik. Xilózban gazdag néhány keményfa (nyír, bükk), a búza, rizs, zab maghéja, egyes csonthéjasok héja, a kukorica csutkája és szára valamint a cukornádbagassz. A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitgyártója, a dániai DuPont Danisco vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elő a xilitet. Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.


A xilózt ezután vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitté. A vegyi redukció Raney-féle nikkelkatalizátoron, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitté alakítják.


A xilitgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannit, galaktit, arabit) alakul, melyek közül a galaktit fogyasztása szürkehályoghoz vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelől a nikkelkatalizátoros hidrogénezés veszélyes és környezetszennyező eljárás. A kiindulási anyagok alacsony xilóztartalma miatt a technológia drága és sok hulladékot is termel, aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható. A fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén elválasztandók.[6][7] A xilit jelenlegi piaci ára jelentősen meghaladja a háztartási finomított cukorét, annak kb. 5-15-szöröse, így továbbra is intenzív kutatások folynak alternatív előállítási módszerek irányába.


A fentiek mellett a xilit előállítható szerveskémiai totálszintézissel is, de ez szintén nem gazdaságos.

2019. jan. 4. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
62%
Sokkal jobb, mint a cukor (picike GI értéke van, jó a fogaknak), de nem tolnám kilószámra azt sem. Én xilitet és eritritet használok, kicsi mennyiségben. Elhagyhatnám, de szeretem az édességeket s annyira azért nem félek tőle.
2019. jan. 5. 01:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!