Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi fő meg hamarabb, a krumpli,...

Mi fő meg hamarabb, a krumpli, vagy a sárgarépa?

Figyelt kérdés
Milyen sorrendben tegyem a levesbe?
2019. aug. 13. 14:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
80%
Én egyszerre tenném. Főleg mert a répa jó puhábban is, meg kicsit kevésbé puhán is.
2019. aug. 13. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2019. aug. 13. 14:43
 3/11 anonim ***** válasza:
92%
Krumpli hamarabb megfő, én répát szoktam előbb a levesbe és később a krumplit.
2019. aug. 13. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
57%
Én dinsztelem zsiradékon /csak pici kell/ a répát, felöntöm vízzel, mikor felforr, megy bele a krumpli. Jobb íze, szebb színe is lesz a levesnek.
2019. aug. 13. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Én répával szoktam kezdeni
2019. aug. 13. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Kell, hogy sorrendem legyen, mert ahogy készítem elő a hozzávalókat, úgy "mennek a levesbe". Én még nem vagyok olyan profi, hogy egyszerre legyek kész a krumplival is és a sárgarépával is. Másik dolog az, hogy én inkább olyan félig főtten szeretem jobban a sárgarépát. Az ugye főtt állapotában adja ki jobban a béta karotint...igaz, nem tudom, mennyire kell főttnek lennie ahhoz. Remélem, úgy is jó, ha csak olyan "nem teljesen, csak nagyjából" főtt meg.
2019. aug. 13. 16:24
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi, legközelebb én is úgy csinálom majd.

A fehérrépa, zeller, karaláb mennek ugye először, mert azok a "nagy ellenállók"

2019. aug. 13. 16:28
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem kell hozzá olyan vérprofinak lenni, hogy egyszerre legyél kész mindennel, és egyszerre tedd bele, mert ha kész vagy valamivel, félre is teheted addig, míg a többi is kész nem lesz. :D


Na hogy valami értelmeset is mondjak:

Többnyire igaz hogy a pet.gyök, karalábé zeller "ellenállóbbak" de azért figyeld őket pucolás közben, mert rengeteget számít milyen fiatal, milyen öreg.

Az év túlnyomó részében pl a zeller gumó inkább a répával fő meg egyszerre (sőt sok esetben hamarabb)

a karalábéban nagy szórás szokott lenni, de inkább a petrezselyem gyökérrel fő meg egyszerre.


A másik ami eszembe jutott az alap kérdéssel kapcsolatban, a krumpli és a répa esetében lehet játszani egy kicsit a maghőmérséklettel. Ez elsőre hülyén hangzik, de ezt befolyásolja az, hogy mekkorára vágod fel a zöldséget, a maghőmérséklet meg azt befolyásolja, milyen hamar puhul fel.

Magyarul, ha a krumplit kicsit nagyobb kockákra vágod, a répát meg kicsi kockára, vagy vékonyabb félkarikára vágod, akkor lerövidül a főzési ideje, és akár a krumplival egyszerre is beleteheted a levesbe.


Ezzel más esetben is lehet szórakozni, csinálsz mondjuk egy grillzöldséget, a répát sokkal vékonyabbra érdemes felvágni mint pl egy cukkinit, mert utóbbi olyan laza szerkezetű, hogy ha vékonyra vágod, mire megpirul, addigra szét is megy. Rövidebb ideig kell magas hőmérsékleten tartani a maghőmérsékletét a felpuhuláshoz.

2019. aug. 13. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!!
2019. aug. 13. 19:04
 10/11 anonim ***** válasza:
77%
A sárgarépát kell beletenni hamarabb a pl. levesbe, mert a krumpli hamarabb megpuhul
2019. szept. 22. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!