Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Konyhai praktikák

A kérdés

Mi fő meg hamarabb, a krumpli, vagy a sárgarépa?

Milyen sorrendben tegyem a levesbe?

  aug. 13. 14:31  Privát üzenet  

A válaszok
Én egyszerre tenném. Főleg mert a répa jó puhábban is, meg kicsit kevésbé puhán is.

A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont aug. 13. 14:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi!!

# 2/9Időpont aug. 13. 14:43 Privát üzenet
Krumpli hamarabb megfő, én répát szoktam előbb a levesbe és később a krumplit.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont aug. 13. 14:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én dinsztelem zsiradékon /csak pici kell/ a répát, felöntöm vízzel, mikor felforr, megy bele a krumpli. Jobb íze, szebb színe is lesz a levesnek.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont aug. 13. 14:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én répával szoktam kezdeni

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont aug. 13. 15:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kell, hogy sorrendem legyen, mert ahogy készítem elő a hozzávalókat, úgy "mennek a levesbe". Én még nem vagyok olyan profi, hogy egyszerre legyek kész a krumplival is és a sárgarépával is. Másik dolog az, hogy én inkább olyan félig főtten szeretem jobban a sárgarépát. Az ugye főtt állapotában adja ki jobban a béta karotint...igaz, nem tudom, mennyire kell főttnek lennie ahhoz. Remélem, úgy is jó, ha csak olyan "nem teljesen, csak nagyjából" főtt meg.

# 6/9Időpont aug. 13. 16:24 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Köszi, legközelebb én is úgy csinálom majd.

A fehérrépa, zeller, karaláb mennek ugye először, mert azok a "nagy ellenállók"



# 7/9Időpont aug. 13. 16:28 Privát üzenet

Nem kell hozzá olyan vérprofinak lenni, hogy egyszerre legyél kész mindennel, és egyszerre tedd bele, mert ha kész vagy valamivel, félre is teheted addig, míg a többi is kész nem lesz. :D


Na hogy valami értelmeset is mondjak:

Többnyire igaz hogy a pet.gyök, karalábé zeller "ellenállóbbak" de azért figyeld őket pucolás közben, mert rengeteget számít milyen fiatal, milyen öreg.

Az év túlnyomó részében pl a zeller gumó inkább a répával fő meg egyszerre (sőt sok esetben hamarabb)

a karalábéban nagy szórás szokott lenni, de inkább a petrezselyem gyökérrel fő meg egyszerre.


A másik ami eszembe jutott az alap kérdéssel kapcsolatban, a krumpli és a répa esetében lehet játszani egy kicsit a maghőmérséklettel. Ez elsőre hülyén hangzik, de ezt befolyásolja az, hogy mekkorára vágod fel a zöldséget, a maghőmérséklet meg azt befolyásolja, milyen hamar puhul fel.

Magyarul, ha a krumplit kicsit nagyobb kockákra vágod, a répát meg kicsi kockára, vagy vékonyabb félkarikára vágod, akkor lerövidül a főzési ideje, és akár a krumplival egyszerre is beleteheted a levesbe.


Ezzel más esetben is lehet szórakozni, csinálsz mondjuk egy grillzöldséget, a répát sokkal vékonyabbra érdemes felvágni mint pl egy cukkinit, mert utóbbi olyan laza szerkezetű, hogy ha vékonyra vágod, mire megpirul, addigra szét is megy. Rövidebb ideig kell magas hőmérsékleten tartani a maghőmérsékletét a felpuhuláshoz.



A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont aug. 13. 18:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm!!!

# 9/9Időpont aug. 13. 19:04 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Egy kicsit sok kaját sikerült főznöm a babámnak. Alma-krumpli-sárgarépa. Hűtőben eláll ez 2 napig?
Melyik finomabb?
6,5 hós kislányom már eszik alma, szilva, őszibarack, sütőtök, meggy, krumpli, sárgarépa, cékla, gesztenye! Mikortól kell melegen adni neki a főzeléket? Én eddig lehűtöttem!...
7 hónapos babám ezeket eszi:sárgarépa, fehérrépa, krumpli, sütőtök, cukkini, cékla, brokkoli, körte, alma, barack, meggy, banán. Mit aadhatok még neki?
Fagyasztott franciasaláta zöldségkeveréket kiolvasztás után már lehet is enni vagy kell még főzni?
Mikor a legolcsóbbak a következő termékek: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, paprika, paradicsom, burgonya? Hol érdemes őket megvenni nagyobb mennyiségben (10 kg)?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések a Konyhai praktikák rovatból








Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!